brown cookies decorated with various facial expressions

Det här med kakor…

Jag fick nyligen en pik att jag inte hade någon ”GDPR Cookie Consent” pryl på min hemsida. Det stämde och det var förstås något jag hade glömt i flytten av hemsidan. Nu har jag lagt upp en som ”följer lagar och förordningar” vilket inte var det lättaste arbetet. För det är ganska mycket man måste tänka på.

Men varför bryr jag mig, som privatperson, över GDPR. Det är ju en väldigt intressant fråga man kan ställa sig. Däremot så står det i föreskrifterna att privatpersoner som huvudregel inte kan vara personuppgiftsansvariga eller personuppgiftsbiträden. Med detta avser man att privatpersoner generellt sett inte kan bli skyldiga att betala sanktionsavgifter eller skadestånd enligt GDPR.

Jättebra. Eftersom jag inte har ett företag, utan bara en harmlös liten blogg. Men trots att jag är privatperson så kan jag bli straffad enligt brottsbalken för brott som bland annat innebär behandling av personuppgifter. Straffrätten skyddar alltså mot integritetskränkningar mellan enskilda, inte bara företag.

Genom att analysera min egen hemsida så blev det uppenbart att runt 32 olika cookies huserade runt på mina olika sidor. Lite som ett virus så hade dom dykt upp från olika funktioner som jag har på hemsidan, utan att jag ens visste om det. I mitt sinne så hade jag inga spår-kakor eller liknande prylar, eftersom jag inte samlar eller säljer någons information. Jag har inte ens reklam på min hemsida. Det är dock uppenbart att även om jag inte samlar information, så gör andra det, på min hemsida. Sjukt, eller hur?

Det finns kakor som jag accepterar. Vi pratar om dom som håller rätt på om jag är inloggad på hemsidan, som fyller i mina uppgifter när jag klickar på formulär och lite andra tekniskt nödvändiga ”måsten”. Men på min hemsida fanns det även kakor som spårar, följer med till andras hemsidor och garanterat håller någon i tyglarna för att följa mina läsare över hela nätet.

Jag kunde med hjälp av en säkerhetsfirma ta rätt på vilka kakor som kom varifrån, samt vilka tjänster som kräver olika kakor för att fungera. På detta sätt kunde jag helt enkelt radera tjänster från min hemsida, som jag bedömer att jag inte behöver och ingen kommer att sakna. På detta sätt så kunde jag ta bort i princip alla ”spår-kakor”, förutom en… Google.

Även på min hemsida hade alltså Google lyckats nästla sig in, för att spåra och analysera. Det roliga är att jag inte kan ta bort funktionaliteten utan att min hemsida ska sluta fungera, vilket är otroligt jobbigt, men jag ska göra mitt bästa för att hitta en lösning.

Men varför bryr jag mig överhuvudtaget? Varför gör jag inte som i princip alla andra och bara vänder andra kinden till? Orsaken är väldigt enkel. Jag försöker alltid värna om hur information flödar på mina privata enheter. Min telefon, min dator och allt jag använder säkras hårt för att undvika problem. Det fungerar också väldigt bra, därför fortsätter jag att arbeta på detta sätt.

Om min hemsida utsätter andra för spår-kakor och annat som jag inte vill få från andras hemsidor, då känns det lite som hyckleri. Som du kanske märkte när du gick in på min hemsida så fick du en cookie-notis, men till skillnad från många som säger ”vi använder kakor”, så kan du faktiskt välja precis vilka kakor du godkänner att min hemsida använder. Om vi väljer att modifiera och välja kakor själv så har jag dessutom gjort så att saker är bort-bockade (av) istället för standardläget ”på”. Så slipper du gorma och slösa tid.

När du väljer och sedan sparar, så kommer min hemsida inte att fråga dig igen på 1 år, så att du slipper krångla mer gånger, så länge du inte tömmer din webbläsare från denna kaka.

Om du väljer att inte acceptera några kakor så aktiveras en kraftfull programvara som heter ”Cookie-Shredder”. Denna raderar alla kakor på hemsidan och du slipper bli spårad av Google, men då kan du kanske få lite problem med funktioner på hemsidan. Troligen inte, men jag vet faktiskt inte vad som kan hända.

Om du väljer att inte acceptera kakor och hemsidan börjar gorma, rensa dina cookies på webbläsaren och sedan väljer du om igen på hemsidan.

Jag ska som sagt arbeta för att slippa Google på min hemsida. Jag kommer att uppdatera detta inlägg om jag lyckas. =)

Ha en riktigt bra och trygg dag så hörs vi snart igen.