crop master grinding chisel in workshop

”Hjälp mig slipa kniven!”

Jag har fått läsarbrev där man undrar över slipning av scandi knivar som inte går som det var tänkt. Specifikt så har läsaren en uppsättning med knivar med mer avancerat stål än i Morakniv. Vi pratar handgjorda klassiska Samiska knivar med modernt och handsmitt stål.

För att göra en lång historia kort så hade läsaren svårt att få till skärpan i sina knivar, då dom blir vassare och vassare vid slipning, men sedan förloras skärpan i sista momentet. Det går till och med så långt att knivarna inte längre kan skära papper efter slipningen.

Efter lite frågeställning så hittade vi problemet och i efterhand kan det verka uppenbart. Det visade det sig att sista momentet i slipningsprocessen var att använda strigel, eller stropp, för att få till den där utsökta eggen som alla vill ha. Problemet med detta var helt enkelt att stroppen var för mjuk och/eller för mycket kraft användes för att utföra sista momentet. Istället för att gå rakt så skapade stroppen en böjning av eggen, något som definitivt inte är bra på en kniv med scandi-slipning. På knivar som har V-egg eller konvex slipning så är detta lite mer förlåtande. På scandi knivar är det att ta bort eggen totalt, då den blir rund och väldigt slö, trots att den ser blank och fin ut ”på avstånd”.

Om man inspekterar eggen under 20x förstoring så blir det dock uppenbart att den inte längre är rak och fin, utan rund som toppen på ett ägg.

Lösningen är enkel och är väldigt uppenbar, när man vet problemet. Men det är inte alltid så lätt att förstå vad som gick fel. Jag skriver dock ned denna läsarfråga som en varning till andra som har liknande problem.

  • Använd inte strigel/stropp på scandi-slipningar, om du inte gör det väldigt försiktigt och är lätt på handen. Risken är stor att du förstör det du byggt upp.
  • Om du stroppat en scandi-kniv och den blev slö igen så måste du slipa om kniven på nytt. Den rundade eggen måste bort och nytt material måste fram. Notera att detta kan ta lite tid, så bli inte otålig. Försök inte stroppa mer för att göra den vass igen.
  • Det sista rådet är att ALDRIG stroppa en kniv med scandi och som inte redan är vass. Att försöka stroppa en scandi slipning tills den går från slö till vass är en väldigt dum idé och kommer med största säkerhet att misslyckas. Dessutom är det slöseri med tid. =)

Hoppas att detta svar hjälpte någon som haft liknande problem med sin slipning. För att undvika att hänga ut någon så skriver jag inte ut några namn. Jag vill samtidigt poängtera att det är väldigt trevligt att få lösa dessa frågor tillsammans med läsare och det sista jag vill är att någon ska känna sig ”uthängd” för att dom försöker lära sig bättre.

Det finns inga dumma frågor och alla är nybörjare i början. Frågar man inte får man aldrig veta. =)

Ha en riktigt bra dag.