Rapporter över iPhone 4S problemen…

Nu har dom flesta uppgraderat till iOS5 och många har ”bytt upp sig” till iPhone 4S. Engadget har försökt sammanställa statistik över hur många som har problem, vilket som vanligt ger en skev och missvisande bild då ungefär 80% är missnöjda i dagsläget. Istället för att försöka se statistiken så är det bättre att höra vad användarna själva säger.

I grund och botten så anser dom flesta iPhone 4 användarna att iOS5 behöver optimeras ordentligt för att vara användbar. Många har problem med lagg, tappade samtal, problem med videouppspelning och långa väntetider på att starta applikationer. Dessutom är den något begränsade batteritiden nu ännu sämre. Genom att ta bort sync med iCloud så tjänar man in värdefull CPU kraft och undviker dom största problemen.

På iPhone 4S fronten rapporteras det om ungefär samma problem. Batteritid, dålig mottagning och ”Siri” som inte riktigt fungerar som det var tänkt. Dessutom verkar det som att Apple nu begränsat din epost och sms till 15 Mb, vilket många användare protesterar emot.

WiFi sync med Windows fungerar sporadiskt, iOS5 på iPhone 4 fungerar lite skakigt med ombootningar och reset som följd. Flertalet personer rapporterar om att telefonen vägrar att svara då telefonen ringer. Slider funktionen ”fastnar inte” och slidern faller tillbaka utan att telefonen svarar.

En användare rapporterar dock att hon lyckats överkomma alla problem genom att köpa en Samsung Galaxy S II istället, vilket jag fann ganska humoristiskt.

Kanske har Apple tagit sig lite vatten över huvudet när dom bestämde sig för att bygga ut plattformen och introducera en snabbare processor på ”samma telefon”. Många som uppgraderat till iPhone 4S känner sig smått besvikna. Genom att strypa processorn till 800 Mhz istället för att använda dess normala 1000 Mhz så sparar Apple lite på batteriet, men samtidigt blir ju steget från en vanlig iPhone 4 inte så långt. Vi pratar 2 sekunder snabbare laddning av en hemsida. Frågan är om det är värt det?

Min tanke snurrar runt om att iOS kanske har peakat i sin arkitektur just nu. Det blir svårt att bygga på samma struktur hela tiden i mobilbranchen och allt som oftast får man ta hatten i handen och inse att det är dags att förnya. Windows Phone ligger i startgroparna för version 8, vilket kommer att vara ett nytt OS med stöd för flera kärnor, Android 4.0 (ICS) är omskriven och optimerad, men iOS börjar nu bli gammal i strukturen och kan mycket väl ha nått sin gräns liksom det älskade Symbian som vi ”old timers” växt upp med.

Bara tiden kan avgöra vad som kommer att hända. Men snabbheten i telefonens OS har alltid varit Apples triumfkort. Dessvärre är Android ikapp och förbi på den avdelningen. Dessutom erbjuder ju Android en förnyelse som man kan leva med hur länge som helst.

Ha en trevlig dag.