Privatliv vs Facebook

Om du är intresserad av teknik så har du knappast undgått den senaste tidens kontroverser mellan Facebook och Apple. Men istället för att dra allt från början och tråka ut dig, innan jag själv får chansen att göra det, så drar jag en snabb och kort version här nedan.

Facebook är kända för att samla information och sälja till högstbjudande, för att dom i sin tur ska få chansen att sälja produkter till dig. Facebook följer inte bara det du gör på Facebook, utan även i princip vad du än gör utanför Facebook också. Träningspass, personer du kontaktar, bilder du tar, musik du lyssnar på, SMS och Mail du får och skickar, hemsidor du besöker. Allt strömmar in till Facebook och ”destilleras” för att sedan säljas.

Apple värnar om alla kunders privatliv och information. Just därför har dom nu lagt in en funktion där Facebook, och andra som spårar din information och aktivitet, måste fråga dig om lov innan dom får följa dig och samla in din privata information över hela Internet.

Som du kanske förstår så kommer dom flesta att svara ”nej” på frågan om Facebook får spionera på allt man gör. Många kommer att göra det eftersom dom inte tidigare haft koll eller tänkt på vad Facebook egentligen gör och omfattningen av deras insamling. Dom som tidigare tyckt ”jag har inget att dölja” förstod kanske inte riktigt varför informationen samlas in till att börja med eller vad den användes till.

Apple varken kan eller kommer hindra Facebook från att stjäla information så länge man använder Facebooks appar (Instagram, Facebook, Messenger, osv.), eftersom användarna går med på att få sin information stulen i dessa appar. Apparna kan dock inte spionera på allt du gör utanför deras egna system, så länge man inte ger tillåtelse till detta. Alla får möjligheten att själv bestämma om dom verkligen vill dela allt med Facebook oavsett vad man gör eller vilken app man använder.

Facebook beräknar att folk inte längre vill dela med sig av sin data, om dom får välja och är medvetna. Detta gör att dom räknar med 60% mindre inkomst efter Apple introducerat detta alternativ… Detta är mycket pengar och hur Facebook tänkt lösa det problemet är faktiskt något jag inte bryr mig om. Att bygga upp ett företag med enda målet att stjäla information och sälja till vem som helst är inte ok i min bok.

En strategi Facebook tagit till är att försöka vända användare på Internet emot Apple via flertalet reklamkampanjer som påstår att Apple skadar dom små företagarna, vilket är rent ut sagt äckligt felaktig information och borde ligga till grund för en stämning från Apple.

Faktum är att Facebook tvingar dom små företagarna att betala pengar för att personer som till och med följer dessa ens ska se vad företaget skriver på Facebook. Om du har 100 st kunder som följer din hemsida på Facebook så får endast 10% tillgång till information du skriver, så länge du inte betalar för att fler ska se sidan. Ju fler följare du har, desto dyrare blir det för små företagaren. Detta är en avgift som Facebook skulle kunna ta bort om dom är så mån om sina små företagare och har absolut inte något med Apple att göra.

Man behöver inte vara Sherlock för att lista ut att dom ”små företag” i deras reklam enkelt kan bytas ut mot ”Facebook”. Dom skadas då dom inte längre kan samla in och sälja information i den utsträckning som förut. Det enda scenariot där små företag blir lidande på grund av detta beror på att Facebook säkert kommer att öka alla sina avgifter för att dom inte ska gå i förlust.

Jag tycker, personligen, att Apple har gjort helt rätt. Varje gång dom pluggar igen ett säkerhetshål och värnar om användarnas information och säkerhet så övertygas jag om att fortsätta med Apples produkter. Att hindra företag att stjäla information och tjäna pengar på att sälja denna till andra företag, som i sin tur försöker lura på dig produkter och tjänster du troligen inte behöver, är helt rätt att göra.

Det man bör tänka på är att enbart Apples produkter kommer att hindra denna stöld och spioneri online från Facebook, just nu. Det finns en risk att även Google kommer att införa denna fråga i kommande OS versioner. Men dom är troligen mindre intresserad av att hindra stöld av användarinformation, då dom själva suger på samma spene som Facebook.

Det är precis därför man betalar en högre summa för Apples produkter, eftersom man inte själv är produkten i slutänden.

Tänkvärt.

Ha en trevlig dag.