Petrified Fish Beluga – Testet

Ända sedan jag såg Beluga från Petrified Fish så blev jag lite förälskad i designen. Rakt rektangulärt handtag, brett blad med lång mage och tunn profil. Det låter som något man definitivt vill testa. Nu har det gått ungefär en vecka sedan jag började testa denna kniv och det har varit en rätt så intensiv period. Det var länge sedan jag testade en ny kniv och dessutom från en ny tillverkare, så jag kanske blev lite exalterad och ville dela med mig av mina upplevelser lite fort.

Problemet med att dela med sig lite för fort betyder oftast att dom rosafärgade glasögonen inte tagits av ännu. Man kan lätt bli förblindad av en snygg design och något nytt, helt enkelt bara för att det är nytt. Jag har dock ganska lång erfarenhet av att testa prylar och dessutom så är jag införstådd i hur jag själv tänker, så det brukar ändå gå bra. =)

Låt oss börja titta närmare på denna uppstickare från den Kinesiska tillverkaren Petrified Fish.

Ergonomi
Beluga har ett brett handtag med hög och rak profil. Den ligger faktiskt riktigt bra i handen. Micarta handtaget känns greppigt och lite ”torrt”, vilket är något som tydligen ska bli bättre efter en tids användning. Anledningen är att oljor från händerna till slut ”mättar” handtaget och ger ett unikt utseende. Ett tips jag fått är att använda olja och smörja in handtaget, vilket jag ska kolla på lite senare. Just nu vill jag använda kniven som den levererades.

Längden på handtaget är i princip helt perfekt för mina storlek 10-11 händer, vilket är ett tecken på att vi pratar om en större EDC kniv och inte en mini modell. Jag har dock ingenting emot större knivar, som oftast visat sig vara betydligt mer användbara än mina jättesmå modeller.

Väl utformade handtag brukar ligga lite stabilare i handen, men om dom ska vara raka i designen så föredrar jag tjockare och längre handtag, som på en fast-blads kniv.

Min fru, som har betydligt mindre händer, tycker att Beluga är för stor och klumpig i handen. Det blir också väldigt svårt att manipulera öppningsmekanismen om man har små händer. Det är absolut värt att tänka på detta innan man investerar i denna kniv, så att man inte blir besviken.

Skära
Petrified Fish Beluga har en väldigt skärande och tunn profil på bladet. Den är lite tjock bakom eggen, men den i övrigt smala profilen gör att det inte påverkar prestandan speciellt mycket. Den ger ett riktigt bra bett vid täljning och är stabil nog för lite tyngre arbeten. Inget man ska klyva ved med, men som en robust EDC kniv fungerar den riktigt bra.

Om jag ska jämföra med något så känns den lite som en Manix 2 eller Manix 2 XL, fast kanske lite tunnare bakom eggen. När man tänker på att bladstocken på kniven är 4mm så inser man att den trots allt är väldigt väl profilerad.

Material
Beluga är tillverkad av Böhler K110 i bladet och handtaget är i brun linne micarta. Det märks att man försökt hålla ned vikten genom att göra själva ramen/liners i kniven både tunna och ”urholkade” eller ”skeletoniserade”, om det är ett ord. Dom är tillverkade av stål med förtunning på insidan av liner-lock delen för att den ska vara smidigare och enklare att lösgöra. Det är sällan man ser dessa detaljer på en så pass billig kniv.

Beluga har keramiska kullager i upphängningen och man får dessutom med fosfor/brons och nylon brickor om man vill använda detta istället för kullager. Första gången det har hänt från en tillverkare jag handlat från, men samtidigt en väldigt smart sak som många bör finna trevligt. Personligen håller jag mig till kullager, men det finns ju situationer där det är bättre att ha en mer traditionell lösning.

Den totala känslan av kniven är att den är tillverkad i väldigt väl komponerade material, vilket gör att jag inte har något direkt att klaga på ännu. Jag skulle gärna ha titan i ramen, för att hålla ned vikten lite, men samtidigt så skulle kniven stegra i pris väldigt fort.

En hand
Att använda Beluga med en hand är förvånansvärt enkelt. Avsaknaden av tum-knoppar, flipper på ryggen, samt andra saker man vanligen ser på moderna knivar gör att den ger ett motsatt intryck. Dock är den så pass smidig i mekaniken att den inte behöver några knoppar eller flippers för att hanteras med en hand.

Det är lite missvisande att säga att den saknar flipper, eftersom den rent tekniskt är en front-flipper-kniv. Detta betyder att istället för att ha flippern på ryggsidan av kniven så är den längst fram när kniven är stängd. Jag har haft väldigt liten erfarenhet av denna öppningsteknik, men det fungerar otroligt bra, helst då bladet har ett i det närmaste perfekt motstånd innan den släpper.

När man använder ringfinger eller tumme för flippa upp kniven, vilket också fungerar bra, så är motståndet naturligtvis lite högre och inte längre idealiskt eller perfekt. Om man ”fegar ut” och inte tar i ordentligt så finns det en risk att man får ont i fingret när det slinter över den stora nagelskåran som går längs efter bladet, som är väldigt vasst och greppigt.

Jag har råkat ut för detta flera gånger då jag inte haft tillräckligt tryck med fingret eller använder fel hand för att öppna kniven. Den kommer säkert att bli smidigare med tiden, då den fått nötas in lite. Så brukar det alltid vara. I väldigt få undantagsfall så har knivar faktiskt gått från halv-bra till sämre i detta avseende, så jag hoppas att jag slipper den situationen.

Matberedning
Det finns några saker som gör en kniv bra på matberedning. Det första som behövs är ett högt blad, vilket gör att den blir stabil och enkel att skära rakt med. Det strax över 9 cm långa bladet gör att den inte är idealisk för många större uppgifter, men samtidigt så fungerar den utsökt ute i skogen eller där man måste kompromissa och inte kan använda en stor kökskniv.

Jag skulle således inte kalla Beluga för en kökskniv, men samtidigt så känns den både kompetent och smidig för det mesta som inte kräver ett längre blad. Handtaget är riktigt behagligt och det känns betryggande att skära även tjocka morötter och liknande rotfrukter.

Det finns dock ett problem jag upptäckte rätt så fort, vilket man bör känna till innan man investerar i denna kniv. Nagelskåran längs efter bladet. Här samlas det väldigt mycket gegg om man skär upp kött, korv eller porösa livsmedel. Denna skåra är rätt så djup och lång vilket i sin tur gör att den inte är speciellt enkel att komma åt för att rengöra på ett bra sätt, helst om man är ute i skogen.

Detta kanske inte är en deal-breaker för en större EDC kniv, men ändå något man bör tänka på om man vill ha den till lite all-round prylar i framtiden.

Göra upp eld
Som vanligt med många Kinesiska knivar, som är välgjorda, så är i princip alla ytor rundade. Detta gör att själva momentet att dra ett eldstål blir otroligt svårt, eller rent av omöjligt. Petrified Fish Beluga är inget undantag till detta stereotypiska påstående, utan är i det närmaste ännu mer rundad än andra knivar jag testat.

Att tälja grillpinnar och små hållare för kaffepannan fungerar väldigt bra. Den långa magen på bladet gör att det är otroligt lätt att göra långa svepande snitt, samtidigt som höjden på bladet gör att man har väldigt god kontroll på vinkeln och djupet. Just fjäderstickor var riktigt trevligt att göra med denna kniv, vilka blev både tunna och exakta.

Den enda punkt där den inte presterade bra var just att dra eldstål, vilket gör att man får använda en striker eller liknande, för denna kniv kommer inte att generera några gnistor så länge du inte använder eggen, vilket du aldrig bör.

Jag vet inte hur många som tänker som jag, men det finns fördelar att ha en EDC kniv som har en vassare rygg. Det är långt ifrån en deal-breaker att den fungerar dåligt på det området, men är trots allt värt att notera.

Skärpa
Bland det första jag testar med en ny kniv är skärpan på bladet. Petrified Fish Beluga levererades i det närmaste rakbladsvass. Detta är min första kniv med Böhler K110 stål så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men jag är väldigt positivt ställd till detta stål, trots att min första tid inte riktigt blev perfekt.

Redan vid lättare uppgifter så förlorade eggen sin skärpa väldigt fort. Jag har slipat om den två gånger och den verkar behålla skärpan betydligt bättre än tidigare. Jag vet inte exakt vad problemet var, men det verkar ha löst sig nu i alla fall. Jag skyller detta på en dålig slipning från fabriken, trots att den var väldigt vass vid leveransen.

Till skillnad från många andra designers så har Nashorn, som ligger bakom Beluga modellen, valt att sätta ett ordentligt tilltaget urtag närmast handtaget, för att underlätta slipning. En så kallad ”sharpening-choil”. Att ha en sådan kan kännas som standard, men många av dom knivar jag har saknar denna genomtänkta detalj. Bland annat knivarna från Spyderco, vilket man kan tycka är förvånansvärt.

Om Beluga uppvisar problem med skärpan i framtiden så kommer jag att ändra betygsättningen för att reflektera detta. Just nu så sätter jag ett preliminärt betyg som är en bit från vad jag egentligen trodde att jag skulle få uppleva.

Slipa
Jag har testat att slipa och stroppa denna kniv vid två tillfällen vilket gett ett väldigt bra resultat. Stålet är både enkelt att slipa och men verkar lite mjukt härdad, baserat på slipningen. Jag hade som sagt problem med eggen till att börja med. Men har inte märkt av något med eggen efter slipningen, trots hårdare användning.

Jag ska dock fortsätta testa denna aspekt lite mer framöver, när jag även får chansen att ta en skogstur. Förvänta dig att även betyget på detta kan ändras inom kort.

Ekonomi/Prisvärdhet
Petrified Fish är en relativt ny spelare på marknaden, vilket nästan per automatik gör att knivarna blir otroligt prisvärda, just nu i alla fall. Dom flesta tillverkare har reducerade priser under en introduktionsperiod, vilket senare blir lite mer. Just nu är dock Petrified Fish billiga att köpa och baserat på min korta men intensiva erfarenhet så är den värd varje krona. Men om priset går upp med 100-150 kr i ett senare skede så kommer den definitivt inte vara lika prisvärd längre.

Jag låter detta betyg vara lite i ”limbo” också, eftersom jag gärna vill ha ännu mer erfarenhet innan jag kan bedöma om den håller ihop som det var tänkt. Med tanke på att detta är min första kniv från Petrified Fish så kan jag inte dra några slutsatser rörande företagets övriga produkter. Vissa kan ha kvalitetsproblem eller fabrikationsfel, det kan jag inte uttala mig om. Jag har inte hört någon som haft problem med Petrified Fish, men dom är som sagt inte jättekända just nu.

Om jag ska ”tala från hjärtat” och vara helt ärlig så hade jag förväntat mig lite mer från Beluga. Helst med tanke på hur väl designad den verkar. Dock känner jag mig lite lurad av dess yttre då den har dragits med lite kvalitetsbekymmer, redan efter första veckan.

För en kniv som kostar 549 kr så kan man inte förvänta sig mirakel, men om jag jämför med QSP Penguin så känns Beluga inte direkt bäst värde för pengarna. Men den är samtidigt väldigt långt ifrån sämst. Lite i medelbetyg-området med andra ord.

Slutord och betyg
Med tanke på att detta är min första kniv från Petrified Fish så får Beluga vara standarden jag baserar mina åsikter på, så ta det för vad det är. Bara för att jag kanske hade ”tur” eller ”otur” så behöver din upplevelse inte vara likadan. Jag ville bara få det sagt så att ingen blir irriterad i ett senare skede.

Petrified Fish är den första tillverkaren jag köper knivar från där man även får med fosfor/brons och nylon brickor om man vill använda detta istället för kullager. Utöver detta så skickar dom även med en liten påse med extra skruvar (svarta) om man vill ändra dom som sitter på kniven (silver). Detta kanske man gör för att man föredrar ett visst utseende, men det betyder även att en borttappad skruv inte längre blir ett stort problem. Väldigt smart och föredömligt av Petrified Fish.

Det verkar inte finnas någon form av Loctite på denna kniv, vilket gör att den är enkel att demontera och montera vid rengöring. Jag skulle dock rekommendera att man sätter en dutt med Loctite på skruvarna för att undvika att dom lossnar vid användning. Inte för att jag märkt av några problem ännu, men då har jag ju bara testat kniven i lite mer än en vecka. Allt kan hända. =)

Jag är rent generellt väldigt nöjd med denna kniv och kommer att använda den regelbundet ett bra tag framöver. Men det finns några saker jag skulle vilja peka på, där jag hade förväntat mig lite mer. Jag pratar om att den bland annat inte inger ett solitt intryck baserat på akustiken i kniven. Något tunt och ihåligt ljud vid låsning gör att den inte riktigt får högsta betyg från mig på den fronten. Bladet låter också ”skrapigt” och relativt högt när man öppnar och stänger kniven.

Nu förstår jag givetvis att många skiter fullständigt i om en kniv låter bra eller dåligt. Den ska ju bara användas. Det är i och för sig helt rätt och riktigt, men ljudet brukar avslöja lite hur konstruktionsmässigt solid en kniv är. Det behöver inte betyda något i detta fall, men det är ändå något jag lägger bakom örat till senare.

Om jag jämför med QSP Penguin, som faktiskt är ännu billigare än Petrified Fish Beluga, så är det stor skillnad. QSP Penguin är smidigare att öppna och stänga, samt har en bättre akustik än Beluga. Lite ”Volvo bildörr” över ljudet, istället för -82 Ford Fiesta, om det är någon som förstår den jämförelsen.

Men värt att nämna är att min QSP Penguin har haft tid på sig att ”nöta in sig” och därför är den otroligt ”smooooth” jämfört med denna kniv. Allt eftersom tiden går så kan allt ändras.

Jag har öppnat och rengjort kniven, då jag trodde att den hade skräp i kullagren eller liknande. Ljudet när man öppnar och stänger bladet känns fortfarande ”skrapigt”.

Jag har kontrollerat kullagren i mikroskop och hittade inget uppenbart skräp i mekanismen, så det kanske bara är så den låter. Kanske är det resonans i knivens liners eller något annat som spökar.

Samtidigt vill jag påpeka att detta inte är någon ”deal-breaker” på något sätt. Det är en fantastiskt designad kniv som jag gillar väldigt mycket. Den har potential att bli en favorit när den fått tid på sig att nöta in sig lite.

Jag kommer ju givetvis att återkomma och uppdatera detta test allt eftersom tiden går, precis som vanligt. Om det är något du känner jag har missat eller någon fråga som inte besvarades så är det ju bara att höra av dig.

Ha en riktigt bra dag.