Petrified Fish Beluga – Första tiden

Utan att avslöja för mycket om hur det går att testa min nya Beluga från Petrified Fish, så kan jag säga att det är en riktigt bra kniv med få nackdelar. Jag har försökt få kontakt med designern, Nashorn, men utan någon respons överhuvudtaget.

Även mina försök att få tag på vettig information från Petrified Fish har varit lönlöst, eftersom dom svarar som att dom var slipade politiker allihopa.

Men faktum kvarstår ännu att jag lätt skulle rekommendera den som är ute efter en rejälare EDC att köpa en Beluga. Den har ett intressant blad med nästan uteslutande mage, vilket gör att svepande snitt fungerar utsökt. Exempel på när man använder dessa snitt är vid tillverkning av fjäderstickor och för att skära tunna strimlor av kartonger, papper eller liknande. Det blir en mer naturlig rörelse och trycket mot eggen blir mer jämnt när bladet är i princip helt rundat.

Jag tror det är första kniven jag äger med denna specifika geometri, men jag kan definitivt säga att det är en riktigt trevlig kniv att skära med.

Så. Vad är det jag har hakat upp mig på? Vad är problemet med Petrified Fish Beluga? Egentligen är det bara på två punkter som jag har problem med just nu, varav det ena är ljudet som hörs när man öppnar och stänger bladet. Det är lite svårt att förklara, men det låter lite som att man fått in skräp i kullagren.

För er som genast tänkte föreslå att jag ska rengöra kniven ordentligt så kan jag meddela att den blivit noggrant rengjord två gånger hittills. Till att börja med så var den inte smutsig alls och det blev knappt en missfärgning på den vita bomullsduken. Detta slog mig också som udda, eftersom 99% av alla knivar jag testar är skitiga från fabrik, oavsett prisklass.

Jag ska göra ytterligare ett försök, samtidigt som jag ska kontrollera kullagren i kniven efter defekter. Jag har ett mikroskop för att se även dom minsta problemen. Dock har en annan teori frodats hos mig det senaste dygnet. Kanske är det så att ljud fortplantar sig genom knivens liners och gör att det låter värre än det är. Rent mekaniskt så fungerar kniven utsökt, jag upplever inte att den går trögt eller tungt på något sätt.

En annan kniv jag har, en Steel Will, låter exakt likadant. Dock är det ett mindre blad och G10 handtag på den kniven, så jag vet inte om det är relaterat. Steel Will kniven är dock betydligt trögare och jobbigare att öppna och stänga, trots traditionell flipper.

Den andra oron jag har är att den verkade tappa sin skärpa väldigt fort, trots att jag i princip enbart testade matberedning. Jag har slipat upp den till ordentlig skärpa igen och ska utföra lite mer tester för att utesluta att det är något fel på härdningen eller liknande.

Jag ska fortsätta forska i detta och återkommer med testet på kniven i slutet på veckan.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.