Oneplus 8 Pro – Recensionen

Trots att jag skrivit rätt så mycket om min nya Oneplus 8 Pro så har den slutgiltiga recensionen efterfrågats mer än en gång. Jag har försökt få grepp om denna telefon så mycket som möjligt, men det finns givetvis saker som säkert kommer att dyka upp trots detta. Ta min recension med en nypa salt, vilket du alltid bör göra med allt du läser.

Mottagning och sändning
I ett tidigt skede så tyckte jag att Oneplus 8 Pro hade fantastiskt bra mottagning, mycket likt Huawei. Genom flertalet tester så har det visat sig att så inte är fallet. Trots att den inte har dålig mottagning så har Huawei fortfarande övertaget med rätt så stor marginal.

Orsaken att jag alltid tar upp mottagning är för att jag bor ovan polcirkeln och därför färdas på vägar och i skogsmiljö där mottagningen inte är den bästa. Skillnaden mellan att kunna kommunicera med någon eller inte beror således på telefonens mottagningsförmåga. När man bor centralt i en stad och sällan eller aldrig rör sig utanför så spelar alltså denna aspekt mindre in, men är för den delen inte oväsentlig.

På en skala mellan 1 och 10, där 10 är fantastisk, så skulle jag säga att Oneplus 8 Pro får en 7:a i betyg på mottagning/sändning.

Prestanda
Det var länge sedan jag kände att en telefon inte orkade med vardagens bestyr och Oneplus 8 Pro är inget undantag. Tvärt om så tillhör faktiskt denna telefon den absolut snabbaste jag ägt, frånsett iPhone 11 Pro Max då, som fortfarande inte går att slå.

Med sina 12 GB RAM och 256 GB lagring så finns det väldigt lite att önska mer av. Skillnaden mellan en Samsung med 12 GB och en Oneplus med 12 GB är att Oneplus telefonen bara använder 5-6 GB RAM medan Samsung telefonen oftast kräver 9-10 GB RAM på grund av alla tjänster och funktioner. Jag tänkte att det var värt att nämna då dom lediga resurserna är det som räknas när man tittar på prestanda.

Batteritid
Batteriet på Oneplus 8 Pro är riktigt bra. Nu när jag laddat den några gånger så börjar telefonen lära sig mitt användarmönster och optimerar batteritiden väldigt bra. Jag kan klara mig från fredag till söndag kväll utan större bekymmer och om telefonen bara används sporadiskt. Om jag gör många tunga uppgifter så räcker den oftast 1½ dag ändå.

Genom att det bara tar några minuter (upp till en timme) att ladda telefonen så känner jag ingen panik över att nivåerna går ned till 10% eller mindre. Om jag behöver toppa upp den så går det oftast att göra under en lunch eller liknande. För någon dag sedan så satt jag faktiskt och testade laddningen för att kunna presentera lite siffror för er.

Telefonen hade 0% ström kvar och slog av innan jag stoppade in laddaren. När jag började ladda så startade jag telefonen igen och tog några samtal samt svarade på SMS medan telefonen laddade. Detta påverkar givetvis laddtiden negativt, men samtidigt så är det min verklighet att den inte kan ligga avslagen och ladda ostört förutom på nätterna.

  • 1 minut laddning – slog på telefonen igen. Det tog ett tag innan jag kunde detta då den hela tiden sa att nivån var för låg för att telefonen skulle kunna starta.
  • 30 minuter in så hade batteriet laddat 63%. Jag satt i telefonsamtal från ungefär minut 4 till 30, därför hade jag inga siffror för denna tid.
  • 35 minuter in var batterinivån på 71%
  • 40 minuter in så var batteriet på 81%, tog några samtal och skickade mail.
  • 45 minuter in så var batteriet på 88%. Även här satt jag i samtal i drygt 4 minuter.
  • Efter 50 minuter så var batterinivån på 92%.
  • Efter 55 minuter hade jag 95% batteri och här kände jag att laddningen var långsam.
  • 60 minuter, 5 minuter senare så hade jag bara fått 1% mer laddning och nivån låg på 96%.
  • Efter 65 minuter så var nivån på 98%.
  • Slutligen, efter 68 minuter, så hade jag 100% batteri i telefonen.

Som jag tidigare förklarade så behöver man inte ladda sin telefon till 100% för att klara en arbetsdag. Efter 30 minuter så räcker batteriet minst en dag, vilket gör möjligheten att ”toppa” batteriet väldigt smidigt.

Skärm
Många som hört av sig till mig undrar över skärmen på Oneplus 8 Pro. Det enda jag egentligen skulle behöva skriva är att Samsung har tillverkat den, 1440p och 120 hz uppdatering. Det jag dock vill nämna är att ljusstyrkan på skärmen har varit fantastiskt bra. Även ljus-sensorn vid automatiskt läge har fungerat perfekt för mig.

En bugg som dykt upp några gånger är att skärmen utgår från en lite för hög nivå och sedan mörkar ned efter 1-2 sekunder. Detta gör att man kan bli ”bländad” om det är helt mörkt i rummet. Det har dock bara hänt några gånger för mig och egentligen inte något jag stör mig speciellt mycket på. Det är dock ändå bra att nämna, eftersom jag vet att det finns dom som stör sig enormt på dessa små saker.

I övrigt så är skärmen fantastisk på alla sätt. Det märks att det är en Samsung panel i telefonen och att den håller hög kvalité. Just ljusstyrkan som maxar på över 1000 nits, gör att den fungerar utmärkt till min drönare. Jag har inga problem att se vad jag filmar på telefonen, trots att det är väldigt ljust ute.

Ljud och högtalare
Jag lyssnar väldigt mycket på musik och ljudböcker, vilket gör att just ljudet har en stor betydelse för mig. Kvalitén ska vara bra, men balansen mellan bas och diskant är också avgörande.

Oneplus 8 Pro har ett väldigt bra och balanserat ljud med djup bas och lätt diskant redan ”out of the box”. Detta gör att man slipper ändra ljudbilder och annat innan man kan börja njuta av ljud med denna telefon. Det kanske verkar konstigt att nämna detta, helst om du är någon som inte haft så många telefoner, men det är stor skillnad mellan tillverkarna.

Samsung har oftast djup bas, men saknar volym i det övre registret. Huawei har generellt sett bra balans, men prioriterar mellan och diskant över bas. Att få en bra balans går givetvis att fixa på vilken Android telefon som helst, men att få det direkt, utan att behöva gorma, känns riktigt bra.

Dom inbyggda högtalarna (stereo) låter smått fantastiska. Nivåerna kanske inte är högst av alla telefoner jag hört, men kvalitén och det dynamiska omfånget är imponerande. Balansen mellan vänster och höger sida, när man håller telefonen horisontalt, är riktigt bra. Dock beror det ju givetvis på hur man håller telefonen i handen.

Många telefoner med stereo lösningar tenderar att låta mest från bottenhögtalaren, vilket kan ge en lite skev stereobild. På Oneplus 8 Pro är det nästan tvärt om, eftersom bottenhögtalaren tenderar att låta mindre än topphögtalaren.

Kamerorna
Slutligen måste jag prata om kamerorna på Oneplus 8 Pro. Siffrorna från DXO (världens största oberoende kameratestare) har kommit in också, vilket visar att Oneplus 8 Pro är den första telefonen från företaget som faktiskt knuffat ned Samsung S20+ och många andra en position. Historiskt sett har Oneplus haft mindre bra och ibland rentav dåliga kameror på sina telefoner.

Seitevare vattenmagasin – Klicka för original

Personligen tycker jag att Oneplus 8 Pro tar bra bilder, precis som man förväntar sig av ett flaggskepp av idag. Bilderna står inte ut speciellt jämfört med andra flaggskepp, men samtidigt är dom inte sämre än exempelvis Samsung S20 Ultra eller Huawei P40 Pro. Färger och kontrast känns bra och skärpan är fantastisk. Jag gillar att allt hamnar i fokus, istället för att fokus bara blir på några få detaljer på bilden.

Strax ovanför Randijaur – Klicka för original

Bägge bilderna här ovanför kommer direkt från telefonen utan några som helst modifikationer. Artefakter och annat brus är således inte från någon bildredigering.

Jag skulle nog inte säga att Oneplus 8 Pro har den bästa kameran, men den fungerar bra och jag har svårt att tro att någon ska bli besviken över resultatet. Det är ingen Huawei, men som läget ser ut just nu så får man nog ge sig till tåls med det som erbjuds.

Slutordet
Oneplus 8 Pro känns som en telefon jag kan ha länge och väl. Oxygen, som är Oneplus egen ”smak” av Android, uppdateras ofta och länge. Detta gör att man som konsument slipper känna sig ”lämnad i sticket” som hos Samsung exempelvis. I bakgrunden så mixtras och testas det funktioner och förbättringar hela tiden, vilket göra att man helt plötsligt har en bättre telefon än man först köpte. Sånt är värt mycket.

Om det är mina krav som sänkts den senaste tiden, eller om telefoner verkligen har blivit så bra att hårdvaran knappt betyder något mer, det vet jag inte. Problem och buggar som förut var vardagsmat i alla smartphones är i princip borta. I dagsläget så kan du köpa en telefon för 3000 kr och förvänta dig kvalité och prestanda som man förut fick betala det dubbla för.

Oneplus 8 Pro sticker ut lite, då Oneplus oftast benämner sina telefoner som ”flagship killers”. Det största problemet med detta är att prislappen på drygt 11.000 kr gör att man måste klassa Oneplus 8 Pro som ett faktiskt flaggskepp. Hade prislappen varit 6000 kr så hade det varit helt annorlunda. Trots detta så får man mycket telefon för pengarna. Du får den hårdvara som återfinns i dom absolut dyraste och snabbaste telefonerna idag, samtidigt som du i alla fall tjänar någon tusenlapp jämfört med konkurrenterna.

När det gäller Oneplus 8 Pro så är det enda jag känner att den fungerar bra, ser bra ut och kostar mindre än andra telefoner med liknande hårdvara. Om inte det är nog för att investera i Oneplus så vet jag inte vad som är det.

Skulle jag då rekommendera denna telefon till alla? Svaret är ett rungande Nej, detta är inte en telefon för alla. Om du är nördig och behöver det bästa av det bästa så kan du köpa en Oneplus 8 Pro och känna att du klarade dig lite billigare undan. Men om du är, som 90% av världens befolkning, en användare av dina telefoner och kräver att kunna ringa, smsa och kolla på Blocket så finns det både billigare och bättre alternativ.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.