black android smartphone on top of white book

OMGF – Google Fonts på dina villkor

Ett gissel för oss som gillar att arbeta med WordPress är att vi ofta behöver använda oss av tjänster som Google Fonts för att våra hemsidor ska se fina ut och vara lätta att läsa. Jag generaliserar förstås, det går att arbeta sig fram på andra sätt, men inget är nog så enkelt som Google Fonts.

Dom flesta känner nog till Google och hur dom arbetar, så inget är förstås gratis. Genom att använda Google Fonts så bidrar du även till att dina läsare blir analyserade och följda online, för statistik och datainsamling. Jag tror nog inte att många lyfter på ögonbrynet över detta, det är knappast nyheter.

Men om man vill driva en snygg och prydlig hemsida utan att tvinga ens besökare att bli spårade av Google, hur gör man då? Det finns ett löjligt enkelt sätt man kan arbeta på, nämligen OMGF. OMGF är ett plugin som helt automagiskt (jo, exakt så stavas det) genskjuter Google DNS anrop och styr om trafiken tillbaka till din egen hemsida igen. På så sätt så behöver du inte exponera dina besökare för otrevligheter. =)

Dom flesta som använder Google Fonts vet inte ens om att dom utsätter sina besökare för spårning och analys från Google, men det finns ett enkelt sätt att kontrollera detta på. https://sicher3.de/google-fonts-checker/ är ett verktyg som kontrollerar om din/någon hemsida använder sig av Google Fonts och således spårar dig. Verktyget är på Tyska, men det är ganska så lätt att förstå vad man ska göra.

Skriv in adressen till hemsidan, vänta ett tag medan sidan analyseras, om det blir en grön check så är det lugnt, men om det blir ett rött kryss så är det dåligt. Så enkelt är det.

Lycka till och ha en bra dag.