Ny EDC väska under luppen

I jakten på en ny EDC väska, eftersom vi alla jagar nya saker hela tiden, så har jag siktat in mig på en väska från Helikon Tex. Jag hoppas innerligt att jag inte är den enda som inte hört talas om Helikon Tex innan, eftersom detta var en total uppstickare för mig. Varför detta är lite pinsamt beror på att Helikon Tex är en av Europas största tillverkare av taktisk utrustning.

Deras sortiment omfattar alla typer av plagg ingående i moderna uniformssystem. Företaget har utvecklats från att syssla med militära surplus till att förse militära och polisiära enheter över hela Europa med unformssystem och kringutrustning. Jag borde med andra ord ha hört talas om dom vid ett eller annat tillfälle.

Helikon-Tex har faktiskt funnits sedan 1983 och är ett Polskt företag baserat i Miękinia. Dom producerar och distribuerar textilier, främst militär- och utomhuskläder, ryggsäckar och väskor, samt tillbehör relaterade till överlevnad, EDC och bushcraft. Helikon-Tex-produkter används också inom turism.

Under den inledande perioden av sin verksamhet sysslade företaget främst med överskott. De förändrade marknadsförhållandena gjorde dock att företaget 1999 bestämde sig för att tillverka egna militära och paramilitära kläder. År 2013 inledde Helikon-Tex ett samarbete med varumärket Hyde Definition, ett företag som designar kamouflagelösningar, vilket möjliggjorde tillgång till PenCott-mönster som: GreenZone, Badlands, SandStorm och Snowdrift.

Varumärket Helikon-Tex placerades på listan över Business Powers 2015, det vill säga företag i Polen med det snabbast växande marknadsvärdet från år till år. Samma år inkluderades det också i rankingen för Effektivt företag 2015 och i rankingen för Worldwide Company 2015. År 2016 var Helikon-Tex vinnaren av Gazele Biznesu-rankingen. Under 2017 lanserade företaget, förutom de befintliga grossistkanalerna, en egen detaljhandelskanal genom sin egen webbutik.

Varumärket Helikon-Tex är dessutom en aktiv deltagare i industrimässor, t.ex. MSPO i Kielce, NTOA i Phoenix (Arizona, USA), SHOT Show i Las Vegas (Nevada, USA) och IWA i Nürnberg (Tyskland). Detta gör att dom i princip syns och finns överallt. Dom har dessutom en mängd med produkter som håller mycket hög kvalité, samtidigt som dom inte kostar lika mycket som andra märken på marknaden. Detta har troligen varit den största bidragande faktorn till deras framgångar.

Den väska jag håller på att testa heter ”EDC Side Bag” och erbjuder en lite större lösning än min tidigare Maxpedition Neat Freak, men har inte lika mycket organiseringsmöjligheter. Jag har dock tänkt lösa detta genom att beställa ”admin väskor”, som gör att jag kan sortera upp allt i olika mindre väskor, i den större väskan.

Jag har dock precis börjat använda denna väska, så det dröjer nog en vecka eller mer innan jag är redo att avlägga en rapport. Prislappen kanske någon undrar över? Jag fick betala 599 kr på Röda Stjärnan, vilket var lite dyrare än Lamnia, men samtidigt så slapp jag vänta så länge på att få den.

Som sagt återkommer jag med en review inom kort.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.