Nu är hösten här, äntligen

Min absoluta favoritårstid är hösten. Färgerna som sprakar, dofterna och den kalla och friska morgonluften när man vandrar i utkanten av staden. Även avsaknaden av insekter är en trevlig aspekt som inte går att förbise. Kvällarna blir mörka, till skillnad från sommarens eviga solsken här ovan Polcirkeln. Det är vid denna årstid som jag börjar ta bilder på allt möjligt ute i skogen. Det finns helt enkelt väldigt mycket vackert att titta på.

Elvis skyndar sig fram i dimman och stundvis ser man bara silhuetten av honom. Han trivs också när det är svalt och skönt i luften.

Dimma, sol och höstens färger. Det finns väldigt lite att inte tycka om i bilden ovanför. Elvis tycker dock att husse tar lite för mycket tid på sig att fotografera men väntar ändå otåligt. ?

I ljuset som nästan inte tar sig igenom den låga och markbundna dimman så ser allt lite ”filmatiskt” och dramatiskt ut, vilket är en rätt så trevlig effekt och kräver ingen som helst efterbehandling.

Om man känner för det så är denna årstid även ett ypperligt tillfälle att samla ihop lingon inför vinterns köttgrytor och måltider. Lika nyttigt som det är gratis. På bara en timme kan man ha plockat tillräckligt för hela vintern, om man känner till dom ställen som är bäst, förstås. Just I år så verkar det vara ett bra ”lingon-år”, så det är ju en synd och skam att inte göra det bästa av situationen.

Värt att nämna är att älgjakten och mycket övrig aktivitet i skogen påverkar vilt och gör att dom blir extra aktiva. Just därför är det viktigt att se upp extra mycket i trafiken. Den svarta asfalten i kombination med regn och mörker gör att varken helljus eller extraljus hjälper speciellt mycket. Dom kalla mornarna och kvällarna gör också att dimma kryper in och döljer eventuella hinder på vägen ännu mer.

Denna älg hade oturen att befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt och fick betala priset. Det var tur i oturen att det var en lastbil som krockade med den, eftersom en personbil inte är mycket skydd om en älg kommer flygande mot framrutan.

Ta det lugnt ute i trafiken så hörs vi snart igen.