Läsarfråga: Bästa budgetkniven?

Jens frågar: Hej Urban. Jag är på jakt efter en budgetkniv för både EDC och bushcraft. Efter flera veckors letande så var jag tvungen att fråga om hjälp. Då jag har begränsad budget att lägga på knivar så är jag tacksam för tips på billiga alternativ. Tack på förhand.

Svar: Hej Jens.

Du har tur som är på jakt efter budgetknivar just nu. Det har nog aldrig funnits ett bättre tillfälle att hitta både bra och billiga knivar än just nu. Det verkar vara trenden av många tillverkare att inte bara producera billigare knivar, men även knivar som håller god kvalité och faktiskt matchar många andra knivar som kostar 10x mer.

Jag tolkar ”en budgetkniv för både EDC och Bushcraft” som att du letar efter två olika knivar. Det finns ingen EDC kniv som jag rekommenderar för Bushcraft och vice-versa, så du får två alternativ, oavsett vad du tänkte dig. ?

När det gäller skogen och bushcraft knivar så finns det inget bättre alternaiv än Morakniv. ”Nuff said!” Du får helt enkelt inte bättre kniv för mindre pengar, det är omöjligt och går inte att diskutera, i alla fall inte med mig. Jag rekommenderar i princip allt från deras ”Friluftsliv”-serie.

Om vi tittar på fällknivar och EDC så rekommenderar jag främst QSP Penguin, som är en otroligt prisvärd och trevlig kniv. Även här är det svårt att hitta en kniv i bättre kvalité, lika välbyggd och genomtänkt med en prislapp under 500 kr. Oftast går dom att hitta från runt 250 kr. D2 stålet är riktigt fint och är relativt enkelt att underhålla, trots att det inte egentligen är rostfritt.

QSP har några andra modeller, men dom kan bli lite svåra att hitta i Sverige just nu. QSP Parrot är en variant med spetsigt blad istället för ”sheep-fot” versionen som Penguin har. Dock saknar Parrot deep carry och är enligt uppgift inte lika smidig i mekanismen som Penguin.

Det finns två återförsäljare som säljer QSP, men bara en av dessa säljer unika och väldigt snygga varianter. Slims.se har en massa trevliga QSP i unika material hemma, istället för standard ”plast handtag” och annat tråkigt som Wanderoo.se har. Personligen har jag en Blue Jean Micarta version av QSP Penguin som jag skrivit test på, läs den så förstår du varför jag tycker om kniven. Handtaget är underbart.

Det finns många billiga knivar, det ska jag understryka. Dock är det oftast det du betalar som du får i slutänden. Det som är unikt med både Morakniv och QSP är att du får betydligt mer än du betalar för. När jag tittar på budgetknivar så tar jag alltid med prisvärdheten i min kalkyl, det är det viktigaste.

Om du går upp ett snäpp i pris så har du Civivi, som producerar fantastiska knivar för en rimlig peng, men oftast så går det två QSP på en Civivi, rent prismässigt.

Hoppas detta gjorde ditt val lätt och att du hittar en kniv du trivs med. Annars är det bara att klaga så ska jag försöka bättre nästa gång. ?

Ha en trevlig dag.