Fällkniv recensioner, Knivar, QSP, QSP Penguin

QSP Penguin

QSP Penguin

349
8.2

Ergonomi

8.5/10

Skära

9.5/10

Material

7.5/10

En hand

9.0/10

Matberedning

7.5/10

Göra upp eld

5.0/10

Skärpa

9.0/10

Slipa

9.0/10

Prisvärdhet

9.0/10

Bra

  • Smidig öppning/stängning
  • Skönt handtag
  • Genomtänkt design
  • Billig

Dåligt

  • "Lock-stick"

Man brukar skämtsamt säga att Blå Jeans passar till allt. Kanske är det en gammal överdrift, men en sak är dock säker… QSP Penguin med Blå Jeans Micarta passar alla kläder. Vi pratar om en kniv med chockerande smidig öppning och stängning, med brons/koppar upphängning. Denna är faktiskt lättare att öppna och stänga än en Ruike med kullager, vilket inte är en dålig bedrift.

Den har liner-lock låsning, D2 blad med ”sheepfot” design och priset hamnar på under 350 kr (Slims.se), det är inte fy skam. Jag har dock sett denna kniv för över 500 kr, vilket gör att jag ryggar tillbaka lite. Det är en väldigt väl designad kniv som passar perfekt att sprätta kartonger och diverse EDC uppdrag, men det finns några tecken på att det rör sig om en billigare kniv.

Låt mig förklara.

Lock-stick
Ett uttryck som man ofta hör om billigare knivar är ”lock-stick”. Med detta menas att knivens låsning, liner-lock i detta fall, fastnar och gör det svårt att släppa låsningen för att fälla bladet. Oftast rör det sig om att man måste ta i lite extra, varpå låsningen ”klickar” lös. Det är alltså inte så illa att låset fastnar och kniven inte går att fälla igen, men det går tungt att släppa spärren ibland, vilket kan vara irriterande.

Lock-stick är vanligt när man flippar upp kniven med kraft, vilket gör att kniven går lite extra långt och låsningen kan kila fast sig bakom bladet lite hårdare än vanligt. Om man öppnar och fäller bladet försiktigt så blir låsningen inte lika allvarlig. Lock-stick är vanligt när precisionen är lite sämre och knivens blad kan vandra lite för långt, ett fenomen man inte träffar på allt för ofta på dyrare knivar.

Det är inte ett permanent tillstånd, oftast. Lock-stick brukar ”nöta till sig” efter ett tags användning och kanske helt försvinna. Dock finns det tillfällen då det blir värre och värre allt eftersom låsningen nöter in sig. Vi får se vilken kategori QSP Penguin passar in i. 😕

Välrundad
QSP Penguin är väldigt rundad överallt, vilket gör två saker. Det positiva är att den är skön att hålla och använda, det negativa är att dra eldstål och andra saker som kräver en vass rygg inte är möjligt. Detta är kanske inte prio ett med en QSP Penguin, men jag föredrar ändå att ha möjligheten med mina EDC knivar. Man vet aldrig vad man behöver använda dom till.

Att slipa ryggen på kniven är inga problem för den händige, så det är inget som inte går att ordna i efterhand.

Micarta av blå jeans och blankt stål
Handtaget på min QSP Penguin är som sagt tillverkad av ”Blue Jean Micarta” och känns riktigt trevlig i handen. Faktum är att den känns nästan exakt som att man skulle ha draperat en kniv med blåa jeans. Många gånger då man köper en kniv med micarta handtag så känns det lite som att man blandat epoxi och något tyg, men denna är faktiskt mjuk och trevlig att ha i handen.

Det blåa jeans-tyget kantas av blankpolerat stål, vilket gör att den inte ser billig ut, utan mer klassisk och designmässigt genomtänkt. Jag har begränsad erfarenhet av QSP, men om dom fortsätter att tillverka knivar som denna, då jag har nog inget val än att köpa fler i framtiden.

Deep Carry som standard
QSP Penguin har redan ur kartongen (som för övrigt är väldigt snyggt designad) ett byx-clip av modellen ”deep carry”. Detta gör att 99% av kniven går ned i fickan och du slipper ”exponera” att du har en kniv i fickan överhuvudtaget. Även denna är blank-polerad och riktigt snygg.

Varför jag skriver att deep carry är standard beror på att många knivar, för minst 10 gånger mer pengar, inte har det. Det borde rent ut sagt inte finnas några andra clips än deep carry, IMHO. Vem vill egentligen ha en kniv som sticker upp 30% ur fickan hela tiden?

Två saker QSP missade
Det finns två punkter som jag kan kritisera QSP Penguin på, men bägge är definitivt inget som kan benämnas som ”deal-breakers”.

Det första jag störde mig på var att dom blank-polerade liners som finns på insidan inte är ”skeletoniserade”, alltså att man skurit bort material för att lätta kniven. Detta är i och för sig en fördyrande egenskap när man tillverkar knivar, men att få ned kniven mer i vikt hade varit trevligt, trots att den bara väger runt 92 gram. Den är inte överdrivet tung, men samtidigt kunde den ha varit lättare. Jag funderar allvarligt på att skära ur dessa liners själv, bara för att se om det fungerar. Den största charmen med billigare knivar. 😄

När det gäller stålet i kniven så har jag absolut ingenting emot D2, som är ett tufft och slitstarkt stål. Jag hade dock föredragit att ha ett rostfritt stål, exempelvis 12C27 från Sandvik, som jag anser är snäppet bättre för EDC. Detta har blivit ett väldigt vanligt stål hos Kinesiska tillverkare, så tillgången borde inte vara ett bekymmer, men då gissar jag bara. Jag har hört att QSP Penguin finns med många olika knivstål, så kanske det dyker upp en med 12C27 snart, eller så finns det kanske redan? 😄

Mycket beröm
När det gäller beröm så finns det betydligt mer att säga om QSP och Penguin. Jag har aldrig tidigare ägt en kniv från QSP, men om min Penguin får vara en fingervisning hur deras knivar är så är jag inte missnöjd. Speciellt handtaget gör att jag kommer att använda denna kniv som EDC, mycket. Designen är snygg och kniven passar som sagt till dom flesta tillfällen, vare sig vi pratar på jobbet, hemma eller ute i skogen.

Att QSP valde att ha en ”sheepsfot” design på bladet gör att den är ypperligt användbar för att sprätta kartonger och andra saker där man vill använda det förbättrade trycket man får. Den raka eggen gör att den blir intressant att slipa, men det ska nog inte vara ett problem.

Slutordet
Jag har begränsad erfarenhet, tidsmässigt, av denna kniv. Men under dom kommande veckorna ska jag använda den väldigt mycket. Poängställningen kan komma att ändras, allt eftersom jag får mer erfarenhet, men denna har definitivt möjlighet att bli min nya budget-favorit för 2021.

Det enda jag stört mig på hittills är ”lock-stick”, men det kanske nöts bort. Jag vet ju exakt vad felet är, så det känns automatiskt bättre i och med den vetskapen.

Alla som är intresserade av att köpa en QSP baserat på denna utvärdering kan hitta dom billigt på Slims.se, där jag för övrigt köpte min. Slims har Penguin i många olika material, vilket gör att det finns en fågel som inte kan flyga för alla.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.