Nitecore

Då var det äntligen dags att skriva lite om Nitecore Tiki, min senaste EDC ficklampa. I ärlighetens namn så ska jag redan nu avslöja att den inte längre är i min ägo. Jag gav bort den, eftersom den i grund och botten är en mindre sofistikerad version av Tini 2.

Men låt oss inte gå handlingarna i förväg längre, vi börjar från början istället.

En billig och lätt lösning
Nitecore är en av mina favoriter när det gäller EDC lampor. Dom är innovativa och funktionella, samt levererar dom prestanda långt över vad man förväntar sig. Tiki är inget undantag. I en lampa som mäter 55 mm på längden och 14 mm i diameter, så får du såväl ambient belysning, riktat ljus och UV lampa. Den maximala användningstiden (lägsta effekt) är 40 timmar på en laddning.

Den totala vikten på lampan, med batteri inräknat, är 12 gram. Du läste rätt, 12 gram. Huvudbelysningen är en OSRAM P8 LED, vilket medför att Tiki kan lysa över 70 meter på högsta effekt. Tiki har 4 olika effektlägen på huvudljuset. 1 lumen, 16 lumen, 60 lumen och slutligen 300 lumen.

Prislappen är på strax ovanför 200 kr, så det är en väldigt billig lampa.

Laddning
Nitecore Tiki har laddning via Micro-USB, vilket är lite krångligt när man i övrigt inte har något som använder den kabeln. Vad jag förstår så finns det nyare versioner med USB-C kontakt, men detta är något jag snappat upp via Google och inget som är bekräftat. Laddtiden är ungefär 1-1.5 timmar.

Ultra låg standby
En sak som är lite speciell med Nitecores små EDC lampor är deras ”Advanced Power Cut-Off”, APC. Denna teknik medför att du kan ha lampan liggande i väskan/fickan i ett år utan att behöva toppa upp den igen. Du har med andra ord alltid en lampa som är beredd att användas, när som helst.

Kontinuerlig strömkälla
Ytterligare en sak som Nitecore gör riktigt bra är deras möjlighet att driva lampan med kontinuerlig strömkälla. Det som avses med detta är att man kan driva lampan direkt via USB-porten, utan att ta ström från det interna batteriet. På detta sätt kan du ansluta lampan till ett batteripack och få otroligt lång batteritid.

När batteripacket är slut så har du fullt batteri i lampan. Om du har ett batteripack på 4000 mAh så får du i ärlighetens namn troligen aldrig slut på ström. 100-tals timmar med kontinuerlig belysning. =)

Enligt min ringa mening...
Det är väldigt trevligt att testa nya lampor från Nitecore. I detta fall var det en lampa som funnits på marknaden i flera år, men på senare tid så har det kommit nya varianter med fokus på olika funktioner. Det är troligen dessa som har USB-C kontakt.

Det är en fantastisk, liten och smidig lampa som passar bra i micro EDC packet såväl som på campingrunda ute i skogen. Den väger inget, tar ingen plats och levererar otroliga ljusegenskaper. Med detta i åtanke, varför väljer jag att ge bort Tiki lampan och fortsätta använda min Tini 2? Anledningen är väldigt enkel, jag trivs bättre med formen på Tini 2.

Rent effektmässigt så matchar dom varandra nästan identiskt. Tini 2 har ingen UV lampa, eller ambient LED. Den har å andra sidan en display för att visa återstående batteritid, dubbla LED för bättre spridning på ljuset och dessutom har den USB-C laddning. Den har också låsning på knapparna, så att den inte råkar starta i fickan eller väskan.

Formen på Tini 2 är också väldigt trevlig, eftersom den tar upp mindre fysisk yta än en rund och avlång modell.

Slutligen
Att köpa en Tiki är inte fel. Att få tag på en modernare modell med USB-C kontakt är dock något som jag anser är ett måste. Att ha en lampa med Micro-USB i dagens moderna samhälle är inte ok, enligt mig. När jag beställde Tiki så tittade jag inte ens på detta, eftersom jag antog att den hade USB-C. Tji fick jag. =)

Det är dock ingen ”deal-breaker”, eftersom det inte är ofta man behöver ladda en Tiki. Dom få minuter varje dag som man använder lampan påverkar inte batterinivån avsevärt. Vid normal användning så borde laddning någon gång i månaden borde räcka.

Om du är intresserad av Nitecores lampor så finns det väldigt mycket information på nätet. Besök gärna Nitecores egen hemsida, så får du se tillgängliga modeller.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.