Apple Pencil – Bästa sämsta produkten?

Det borde inte komma som en överraskning för någon att jag gillar Apples produkter. Jag har iPads, Mac, iPhones, Homekit, Apple Watch, AirPods, Apple TV och mängder av andra produkter. Av allt som jag äger så är Apple Pencil det svarta fåret. Låt mig förklara varför.

En fantastisk uppfinning
Apple Pencil är inte en ny produkt på något sätt. Det har funnits pennor till surfplattor i många år, men Apple Pencil är ändå lite annorlunda än det övriga utbudet. Till att börja med så stödjer den vinklar, är tryck-känslig och glider fram väldigt lätt över skärmen. Det som gjorde att Apple Pencil vann mitt hjärta var dock att den väger väldigt bra. Den känns gedigen och stabil i handen, vilket underlättar när man ska rita och anteckna. Den är otroligt bekväm att använda, helst enkelt.

Precis som vanligt när det gäller Apple, så har dom tagit design och materialval ett steg ytterligare och Apple Pencil känns faktiskt som en riktigt lyxig penna, för det är exakt vad den är.

Problemet
Apple Pencil har en väldigt problematisk akilleshäl, vilket gör att oanat många fäller en tår efter ett tag. Om du inte vet vad jag pratar om så är du antingen en väldigt aktiv användare av en Apple Pencil, eller äger inte en Apple Pencil alls.

Låt mig förklara även detta närmare.

I princip alla andra pennor som är kompatibla med iPad slår av sig själv efter ett tags inaktivitet, men det gör inte Apple Pencil. Den är konstant igång och kommunicerar via Bluetooth med enheten den är ansluten mot. På detta sätt är den ”alltid redo” utan att du behöver starta något, vilket är riktigt bra om du, som sagt, använder pennan hela tiden.

Om du inte använder pennan hela tiden så har detta ingen inverkan på förbrukningen. Batteriet dräneras och slutligen slutar pennan att fungera. Vi pratar ungefär 5-7 dagar från 100% till 0%, även om du inte använder pennan.

Detta i sig verkar inte vara något stort problem. Men det är nu twisten kommer.

Apple Pencil har nämligen ett inbyggt Li-Ion batteri, vilka som du kanske känner till fullkomligen hatar att hamna på 0%, vilket kortsluter cellerna och gör att batteriet förstörs, permanent. Det händer inte efter en vecka, men om du lämnar den längre än så, säg 2-3 veckor, så är risken stor att du aldrig mer kan använda din penna. Nu kanske du tycker att 2-3 veckor är en lång tid. För mig var det helt enkelt att jag glömde att ladda min penna, eftersom jag sålde min gamla iPad, en vecka senare åkte jag på semester.

Spola fram till drygt 4 veckor senare och då jag tänkte använda min Apple Pencil igen, så gick den inte att ladda mer. Efter kontakt med Apple så konstaterade dom att detta var problemet, det finns ingenting att göra för att få igång den igen.

Tjurig som jag är så försökte jag ändå få igång pennan med diverse ”DIY” tricks. Allt från att värma upp pennan till en viss temperatur. Använda 20 watts laddare med adapter för att ”tjuvstarta” batteriet igen. Ingenting fungerade. Att byta batteriet på pennan är heller inget alternativ, eftersom den är inbyggd, limmad och lödd. Det enda sättet att få igång den igen är att skära upp sidorna och bryta lös all plast, sedan använda sprit och rakblad för att nå batteriet i mitten av pennan.

Vid det här laget är pennan förstörd och du har ändå ingen användning för den.

Lösningen
Varje gång Apple gör en så tokig sak som denna så kommer andra företag med lösningar på problemet. I detta fall så har Logitech tillverkat en penna som dom kallar ”Crayon” (krita). Den fungerar med alla iPads från 2018 och framåt, kostar i princip en tredjedel av vad en Apple Pencil kostar. Jag nämnde det inte tidigare, men en Apple Pencil (generation 1) kostar i dagsläget 1395 kr (Apple.com). En Logitech Crayon kostar 580 kr (Amazon.se).

Crayon har dessutom tagit stegen som Apple borde ha tagit. Den slår nämligen av efter ett tags inaktivitet. Den har också en ”powerknapp”, som gör att du kan slå av och på den när du vill. Den har dessutom en indikatorlampa (led) som visar aktuell batteristatus och när det är dags att ladda.

Eftersom Logitech Crayon är unik på ännu fler sätt, eftersom det är den enda pennan i världen som är sanktionerad av Apple. Den har alltså officiellt stöd på iPad och Apple säljer den också på deras egna hemsida. På grund av detta så har Crayon faktiskt Lightning uttag för laddaren. Du kan med andra ord ladda din iPad och penna med samma laddare.

Vad är haken?
Apple är inte dumma, det ska ingen beskylla dom för. Om Logitech hade en produkt som slår deras egna på fingrarna i alla aspekter, så hade dom knappast tillåtit Logitech att sälja den, ännu mindre sålt produkten själva. Det finns förstås en aspekt som en Apple Pencil fortfarande gör bäst av alla, vilket är tryck-känsligheten.

Logitech Crayon saknar denna aspekt, men har stöd för vinkel. Detta gör att man kan lägga pennan på sned om man vill få bredare streck. Den lovordas dock av såväl konstnärer som designers och dom som bara vill klottra lite anteckningar. Personligen har jag ägt två Logitech Crayon och dom har bägge fungerat väldigt bra. Dock har dom alltid fått följa med när jag sålt mina iPads.

Nu har jag precis köpt en ny iPad igen (gen.9) och eftersom min Apple Pencil dött, så blev det ytterligare en Crayon.

Vilken ska du välja?
Om du är konstnär, designer och behöver en så verklig känsla som möjligt så finns det inget alternativ än att köpa en Apple Pencil. Det ska vi inte sticka under bordet med. En Logitech Crayon är dock 80% av vad en Apple Pencil är, till ett betydligt billigare pris. Om du är något annat än en professionell användare, så rekommenderar jag absolut INTE att köpa en Apple Pencil.

I ärlighetens namn så är Apple Pencil en professionell produkt för professionella som tjänar pengar på att använda den. På detta sätt så kanske det känns ok att lägga ut 1400 kr på den då den dött. För ”gemene man” så är Crayon dock mer än tillräckligt bra. Om vi frånser tryckkänsligheten så är skillnaderna i själva prestandan 99% likadan mellan bägge pennorna. Det billiga alternativet är i detta fallet den mest prisvärda produkten.

Slutligen
Som sagt är jag ett massivt Apple fan, i den benämningen att jag föredrar deras produkter framför andra tillverkare. För denna skull så rekommenderar jag inte en produkt jag är missnöjd med. Det Apple skulle erbjuda är Apple Care+ för Apple Pen, eftersom vi trots allt pratar om en premium produkt.

För att undvika diskussioner senare så vill jag understryka att jag inte motsätter mig Apple Pencil, men samtidigt är jag inte ”professionell” nog för att använda den till vardags. Jag behöver bara en penna sporadiskt, under begränsad tid. Att i princip lämna pennan i laddaren för att undvika att den tar skada är en problematisk situation för mig.

Jag kan nämna att jag ägt två generation 1 Apple Pencil och en generation två. Alla har gått samma öde till mötes, medan bägge Crayon jag haft blivit sålda med plattan efter lång tids användning, utan problem. Ingen har heller hört av sig och klagat på att dessa pennor dött av inaktivitet. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi sna… Men vänta ett ögonblick, det kommer mer..

Efter ett samtal från Apple Supporten, efter jag skrev mitt inlägg, så blev jag erbjuden en helt ny Apple Pencil. Appel skulle inte byta ut den gratis, men för cirka 400 kr så får jag en helt ny istället, vilket gör att Logitech Crayon faktiskt är dyrare än att byta pennan jag redan hade.

På grund av denna twist så är jag tvungen att ta tillbaka allt jag sagt rörande 1400 kr för att byta ut pennan. Det verkar som att Apple verkligen känner till detta problem och gör sitt yttersta för att lösa det. Att betala 400 kr för att lösa detta problem är riktigt bra. Men, jag kvarhåller fortfarande att så länge du inte är en professionell användare så passar en Crayon minst lika bra. I och med att jag redan betalat för min Apple Pencil så är det förstås billigare att byta ut den hos Apple, men om du aldrig köpt en penna så blir det givetvis billigare att bara köpa en Crayon. =)

Nu säger jag, ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.