Helikon Tex Greyman Tactical Jeans

En av dom största utmaningarna man möter som avancerad EDC:are är att bära med sig sin utrustning utan att det ser ut som att man är tjänstgörande militär. Helikon Tex har, genom sin Greyman-serie, civiliserat EDC och inriktat sig på militära operationer i det dolda. Låt oss först titta på en reklamfilm så slipper jag skriva så mycket, jag är lite slö idag.

Så. Som ni såg på filmen så ser dom ut som blåa jeans, men är egentligen väldigt mjuka och ”stretchiga”, om det är ett ord. Elastiska kanske är rätt benämning. Dom är väldigt behagliga och fungerar bra i cirka -12 grader utomhus i cirka 10 minuter, utan att bli kalla. En konstig sak att säga, kanske du tänker. Faktum är att tjockare jeans har en tendens att kyla ned fort och göra att låren bränner redan efter några minuter i dessa temperaturer.

I och med att dom är så följsamma och smidiga så fungerar dom även bra att använda med överdragsbyxor kallare dagar. Ett måste när temperaturen kryper ned mot -20 grader. Men om man förbiser dessa egenskaper, som egentligen bara har med materialet att göra, så är det som gör Greyman Tactical Jeans speciella främst fickorna. Precis som Helikon Tex övriga produkter så är dom anpassade för militärt och taktiskt bruk, men istället för att belysa detta faktum så är Greyman-serien väldigt diskret.

Med hela 9 stycken fickor i väl tilltagna storlekar så får du med dig allt du tidigare haft i vanliga byxor, utan att det egentligen märks. Speciellt bra är fickorna som är placerade snett bakåt, som passar en EDC kniv utan att man behöver sitta på den, eller att den blir i vägen för det man har i framfickorna.

Dom små fickorna på framsidan, lite längre ned på låret, passar en iPhone 14 Pro perfekt, eller ett magasin om man är militär. För oss ”civilister” så är dessa väl tilltagna fickor fortfarande användbara till just mobiltelefon, anteckningsblock eller andra ”mobilformade” objekt. Bakfickorna är stora nog att rymma handskar, mössa eller en shemagh utan att man behöver tvinga in det i fickan. Inte för att jag brukar gå med en shemagh i fickan, jag bara illustrerar storleken. =)

För er som inte vet vad ”Grayman” är för något så rekommenderar jag detta inlägg, där jag pratar lite om filosofin bakom.

Jag vill föregå alla som säkert undrar och noterat att jag skriver ”Grayman” och ”Greyman”. Låt mig förklara detta närmare. Helikon Tex är ett företag från Polen, som valt att stava ordet ”Greyman”. Conceptet i sig stavas ”Grayman”. Ingen av dessa stavningar är felaktiga, utan är helt enkelt en ”gråzon”. Ordet stavas normalt sett ”Gray” på Amerikansk Engelska, medan ”Gray” är normalt på Brittisk Engelska. Det enda egentliga undantaget är ”Greyhound” som alltid stavas med ”e” istället för ”a”.

Slutligen
Att ha ”taktiska” och framförallt ”praktiska” byxor har alltid varit svårt för mig. Modeller från Fjällräven och många andra ”outdoor” kläder erbjuder lite mer fickor än vanliga byxor, men samtidigt är dom för ”outdoor” för att använda på ett möte. Detta har i och för sig inte varit ett stort problem för mig, personligen. Jag verkar alltid hamna på jobb utan krav på klädstil, men ibland är det inte socialt accepterat att man ser ut som att man ska ut och grilla i skogen.

Helikon Tex erbjuder många olika typer av byxor, tröjor, jackor, väskor och annat praktiskt, som faktiskt ser ut som helt vanliga kläder. Dom är främst framtagna för under-cover operativa inom militär och andra myndigheter, men fungerar förstås lika bra för andra. Kvalitén är väldigt hög och designen är genomtänkt. Främst är det otroligt trevligt att ha kardborre istället för knappar framtill på byxorna. På detta sätt så slipper man något som petar en i magen och dessutom går det att justera storleken på midjan lite. Detta kan vara trevligt om man ätit en stor julmiddag och behöver lite extra plats. =)

Om du är intresserad av Helikon Tex produkter så är Röda Stjärnan ett bra ställe att börja på, men det finns ju mängder av butiker som saluför deras produkter. Helikon Tex är också relativt billiga jämfört med många andra märken på marknaden, trots den höga kvalitén.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.