Lassemajas Detektivbyrå – 20 år senare

Kan du tänka dig att det är 20 år sedan första gången Lasse och Maja löste sitt första mysterie? Det låter ju otroligt lång tid sedan, men faktum är att detta firades alldeles nyss i samarbete med Biblioteken i Sverige. Jag kan tänka mig att det var mer pompa och ståt längre nedåt Sverige, men även i lilla Jokkmokk så fick barnen lösa mysterier och pyssla på. Väldigt trevligt initiativ.

Tack vare mina barn så har Lassemajas Detektivbyrå varit med oss i många år nu. Det har visat sig vara perfekta böcker att lära sig läsa med, samtidigt som dom erbjuder spänning och tankearbete för alla. I och med att det finns väldigt många böcker, ljudböcker och pyssel rörande deckarparet så verkar det aldrig ta slut med intressant innehåll att ta del av. Det finns även serietidningar nu för tiden.

Den satsningen som gjordes ”nyss” (Julen 2020), att spela in två säsonger med Lassemajas Detektivbyrå i Boden och Luleå, gjorde ju inte saken sämre. Efter att vi sett hela serien så var vi tvungna att gå tillbaka till början av serien och analysera var allt blev filmat. Dom flesta ställen har jag ju varit på personligen, andra gick att spåra via visuella ledtrådar och Google Streetview. Det blev faktiskt lite roligt att leka ”detektiver” själva.

Så. Om du missat Lassemajas Detektivbyrå, trots att det finns en välgjord julkalender, flera filmer, TV serier, böcker, ljudböcker, tidningar och spel. Då har du gjort det bra. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.