crop man hand with cut finger wound

”När man skär sig?”

Titeln på detta inägg lät oroväckande, jag vet, men frågan jag fått från en av mina naturälskande läsare lyder ”När man skär sig i fingrarna ute i skogen, har du något trick för att det ska läka fort och fint?” vilket jag hoppas kunna besvara. Jag är långt ifrån en expert på att skära mig i fingrarna (sa jag med fingrarna i kors), så jag ska försöka ge ett praktiskt råd som jag alltid försöker följa själv. Det är också en fakta som många fått om bakfoten.

Jag vill understryka att jag pratar om när man skär sig i fingrarna och inte djupare sår som potentiellt kan vara livshotande. Då är det andra regler som gäller, som att ringa räddningstjänst eller använda tryckförband. Detta är små sår i fingrarna, som vi alla råkar ut för ibland ute i skogen.

Steg 1 är att låta såret blöda lite innan du gör något alls. Blodet som kommer ut bär också med sig bakterier och orenheter ut från såret och ut från kroppen, vilket hjälper till att hålla borta infektioner. Stoppa inte fingret i munnen, försök inte använda något att skrapa bort blod från såret… Låt det bara vara ett tag innan du gör något mer. Om det blöder mycket så behöver du förstås inte vänta, det borde vara självskrivet, men jag nämner det ändå så att ingen missförstår mig.

Steg 2 är att använda plåster på såret. Det kan låta som en självklarhet för många, men jag ser hela tiden exempel där man tar vad som finns till hands och använder detta tills blödningen slutar, sedan har man ingenting alls. Det är troligen förknippat med ”vildmarkslivet” och att vara riktigt ”bushcraft” på något sätt. Men jag anser att det är lite dumt att inte göra på rätt sätt från början.

Ett riktigt dåligt exempel är att man lindar toalettpapper eller liknande runt fingret och håller det där, eller fäster det med eltejp, tills blödningen slutar. Detta är dåligt på så många plan. Dels får man in fibrer från pappret i såret, vilket orsakar kontaminering, dålig läkning av såret och klåda i och runt sår-området. Man riskerar dessutom att öppna såret igen när huden torkar, blir ”stelare” och slutligen spricker upp.

Målsättningen är alltid att försöka behålla ett plåster på såret, helst i flera dagar efter man skurit sig. Detta gör att så att huden får chansen att reparera sig bättre och snabbare, utan en massa kontaminering. Såret ska ha en fuktig miljö att hela sig i, vilket ofta gör att man får hud som ser ut som att man badat för länge under plåstret. Men det är, tvärt om vad många tror, en positiv sak. Om såret torkar upp så börjar det även klia och göra ont, vilket då även gör att man är där och pillar, kliar och gormar. Jag vet hur det är.

Ett viktigt tips i hela processen har inte med när man har skurit sig att göra, utan en sak man kan göra innan man skär sig. Vässa dina knivar och håll dom riktigt vassa. Här är det också många som tror att man skär sig mer på en vass kniv än en slö, vilket verkar logiskt till en början. Men en vass kniv är betydligt bättre att skära sig på av flera anledningar. Dom vanligaste är:

  • Man använder mer kraft för att skära med en slö kniv, vilket gör att man får mindre kontroll, slinter lättare och risken för olycka ökar markant. Om olyckan är framme så riskerar man dessutom att skära sig med betydligt hårdare kraft, vilket gör att såren blir djupare än med en vass kniv.
  • En slö kniv lämnar riktigt dåliga och fula sårbildningar. Istället för ett tunt och fint snitt så blir det kantiga och trasiga sår som läker långsamt och kliar extra mycket. Tänk ungefär som att skära sig på en såg som en liknelse för en slö kniv, bara i mindre format.
  • En egg som är slö, kantig och ful samlar dessutom på sig mer bakterier och smuts än en vass egg. Den blir svår att rengöra och när man skär sig så orsakas infektioner betydligt vanligare. Därför är det också otroligt viktigt att ha en riktigt vass kniv när man hanterar livsmedel och råa råvaror.

Jag har skurit mig på mina Spyderco Manix 2 knivar ute i fält, vilket troligen är dom vassaste knivarna jag äger. Jag underhåller dessa nästan dagligen och är väldigt noga med att dom är super-vassa. När jag skurit mig med dessa knivar så har jag oftast inte ens märkt det till en början, utan upptäcker det först 10-30 minuter senare när man kontaminerat såret och det börjar klia. Flera gånger är det svårt att lokalisera var man skurit sig, eftersom såren oftast inte ens blöder.

Dessa sår läker så fort att man knappt hinner sätta på ett plåster, men jag brukar ändå skydda dom i så stor mån som möjligt, för att undvika infektioner och dåliga ärrbildningar. Jag vill inte ens tänka på hur mina fingrar skulle se ut om jag inte var så noga som jag är med alla små-sår som varit under åren. 😅

Det sista rådet jag vill ge är att inte försöka vara ”manlig” in i det sista. Om du skär dig ute i skogen och såret är djupt, försök inte vänta ut det. Börja så fort som möjligt bege dig hemåt eller mot civilisationen. Om du skurit dig illa så kan kroppen fortfarande vara chockad, blödningen långsam och smärtan låg, men när chocken släpper så kanske du inte kan resa lika enkelt längre och blödningen kanske tilltar.

Se alltid till att ha med en mobiltelefon för att kunna kontakta räddningstjänsten om råd och hjälp om du verkligen råkar illa ut. Detta är en regel som man inte ska tumma på, oavsett om man är van äventyrare eller nybörjare i skogen. Säkerheten först, så är det bara.

Hoppas att dessa små, enkla och självupplevda trick besvarar frågan hur man skär sig bäst i skogen. Jag inser ju att det lät minst lika illa som titeln på inlägget, men du förstår säkert vad jag menar. 😄

Ha en riktigt bra dag och var försiktiga i skogen.