Morakniv har förstört mig!

Jag satt och tänkte lite. Det finns några få företag som påverkat och format mig mer än jag kanske skulle vilja. Några av dessa är Victorinox, Opinel, Apple och Morakniv. Det märks nog rätt så mycket om man ser vilka varumärken som dominerar min blogg. Men jag är förstås inte lika låst vid knivar som Apple produkter, av naturliga anledningar.

Apple ser till att jag behöver använda deras produkter, helst om jag vill ha ett bekymmersfritt liv när vi pratar teknologi och kommunikation. Men Morakniv har ett annat sätt, som kanske är lite mer ärligt, men ändå så lurigt att man lätt kan missa det.

Morakniv har nämligen förstört mig på ett sätt som övriga inte har lyckats, dom har fått mig att tänka på pengar när jag köper knivar. En aspekt som inte varit prioritet ett för mig tidigare. Varje gång jag ska köpa en ny kniv så stannar jag upp och tänker ”är denna verkligen x gånger bättre än en Morakniv?” i 9 fall av 10 så slutar det med att jag inte köper någon ny kniv. Jag känner mig bara dum om jag köper en kniv som inte ger mig något mer än en Morakniv. Det känns som pengar i sjön. Dessutom har knivar som Kansbol och Garberg sett till att hela mitt register av behov ute i skogen och tillvardags är fyllt, utan att jag behöver fundera på hur mycket dom kostar.

Visst kan man titta på en Morakniv och tänka ”vad ful och simpel den är”, helst om man inte är van att använda sina knivar som bruksknivar. Men faktum är att dom ser ut som dom gör för att det är praktiskt, dom ser simpla ut eftersom dom också är det. Varför komplicera saker genom att använda känsliga material, rostbenägna knivstål och fördyrande processer? När du är i skogen och måste rensa fisk du fångat, är handtag i masurbjörk eller kompositmaterial att föredra? När du måste sätta in din kniv i slidan igen, efter du rensat en fisk, är det en slida i hjortläder eller en komposit att föredra?

Där Morakniv lagt ned 90% av sitt arbete har inget med design eller färg att göra, utan härdningsprocesser. Genom att använda samma sorts stål i många, många år så har dom också i det närmaste lyckats skapa en perfekt härdningsprocess som är avvägd för knivens användningsområde. Hantverksknivar är oftast lite mjukare, vilket gör dom tuffare och segare, men gör att dom samtidigt inte håller skärpan så bra. Garberg är hårdare i härdningen, så att den får en långvarig skärpa. Den är dessutom tjockare för att motverka svagheten som ett annars hårdare stål får.

Om man handlar knivar genom att titta på en bild och tänker ”oj, den var snygg”, så är Morakniv kanske inte rätt märke. Men om man verkligen bryr sig om att kniven ska fungera, kosta rimligt med pengar och samtidigt vara modulär och anpassningsbar, då finns det inte många konkurrenter som kommer i närheten av Kansbol och Garberg från Morakniv.

Jag har i flera dagar suttit och tittat på Lionsteel knivar. Allt från Magnacut till CPM 3V versioner, flera olika storlekar, många olika handtagsmaterial… Det slutar ändå med att jag inte beställer något och polerar upp min Garberg istället…

Precis som Victorinox förstört mig på EDC fronten, så har Morakniv förstört mig på övriga kniv-relaterade områden. Jag vet också att detta inte är unikt för mig. Det sitter dagligen kniv-entusiaster som brottas med tanken på att köpa en dyrare kniv, som inte kommer att ge något mer än en Morakniv…

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.