En ny och större MacBook?

Ibland när jag sitter och tittar på Internet så ramlar jag över den nya MacBook Air med 15 tums skärm. Den känns mer lämplig att använda fristående och att arbeta på än min nuvarande 13.3 tums version. Man kan tycka att det inte borde skilja så mycket, men det är helt klart en tydlig skillnad mellan dom bägge datorerna, storleksmässigt.

När jag känner att köplusten tar vid så brukar jag dock försöka hitta anledningar och motargument att byta bort min MacBook Air M1 mot en ny Macbook Air 15 med M2 processor. Så här ser det ut, ungefär.

Behöver jag en större dator?
Ibland när jag sitter och skriver så tycker jag att min 13 tums MacBook Air är lite för liten. Oftast är det när jag är trött i ögonen och ligger i sängen med datorn på benen som detta känns lite jobbigt. Här skulle jag verkligen vilja ha en större dator med större skärm. Jag skulle med andra ord få en fördel att köpa en ny dator…

Men…

Hur ofta sitter jag egentligen i sängen och skriver på kvällarna? Kanske 1% av min tid med datorn varje månad. Det är med andra ord inte skäligt att lägga ned en massa pengar på att lösa detta (icke) problem. Jag kan exempelvis dela skärmen med vår 60 tums sovrums TV och slippa kisa för att se texten ordentligt. Problemet löst, gratis.

99% av tiden så är min MacBook dockad med externt tangentbord, touchplatta, mus och 47 tums ultra-wide skärm… Jag har med andra ord väldigt sällan behov av en större skärm.

Behöver jag en snabbare dator?
Här finns det inte mycket att säga. Jag anser att min Macbook Air med M1 processor är snabb så att det räcker och blir över i dagsläget. Behöver jag snabbare dator? Absolut inte. Det finns egentligen inte något argument för att byta som håller.

Har jag råd att byta?
Att byta in min dator och köpa en ny medför en pris-skillnad på 13.965 kr, eftersom Apple är villiga att betala 5.010 kr för min ”gamla” dator. Visst har jag råd att byta, men eftersom motiveringen inte finns där för att göra detta så finns det ingen anledning att ens fundera. Att Apple erbjuder mig 5.010 kr för min M1 känns lite som att dom spottar på mig, bildligt talat. Den är värd betydligt mer, utan tvekan.

Slutligen
Mitt ”interna” resonemang gör att det inte finns någon anledning att byta dator ännu. Visst skulle jag vilja ha en ny dator, vem vill inte det? Men eftersom jag inte tjänar något på att köpa en ny och är otroligt nöjd med den jag har, så kastar jag tanken i soptunnan och går vidare.

Detta är ett genomgående problem med Apple produkter. Den som är ny skiljer sig inte avsevärt från den gamla. Visst finns det förändringar och förbättringar, men då en MacBook med några år på nacken fortfarande är blixtrande snabb och har otrolig batteritid så finns det helt enkelt ingen logisk anledning att byta. Så länge den fungerar som den ska vill säga. Om jag hade haft problem med portar eller liknande så skulle jag troligen byta dator, men jag skulle ändå aldrig sälja min nuvarande MacBook Air M1 för 5.010 kr. På det området borde Apple skämmas lite och skärpa till priserna, tycker jag. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.