Mora Garberg – Stainless

Alla känner nog till Morakniv och har troligen haft en eller har en för närvarande. Den mest övertygande aspekten av en Morakniv är att den är billig, men den är även pålitlig, hållbar och genomtänkt. Garberg är allt detta, minus ”billig”, vilket jag återkommer till inom kort. Detta är dock en unik kniv och kanske början på en ny era hos Morakniv?

Låt oss titta lite närmare på den tuffaste kniven som lämnat deras fabrik.

Specialstål – för Morakniv
Garberg Stainless (finns numera i kolstål också) är tillverkad av 14C28N rostfritt stål och behandlas på ett unikt sätt på fabriken i Mora, vilket ger den riktigt bra egenskaper. Ryggen på kniven är slipad för att enkelt kunna användas med tändstål, vilket den gör riktigt bra. Faktum är att jag ännu inte har hittat en kniv som fungerar bättre med tändstål än denna. Slipningen är, i sann Morakniv anda, skandinavisk (s.k Scandi-grind) och fungerar väldigt bra att tälja med. Dessutom är det lite enklare att slipa en Scandi eftersom vinkeln redan är utsedd i förväg. I alla fall om du har en fin bandslip eller bra slipstenar. Bladets tjocklek är 3.2 mm, vilket bådar för extra mycket styrka.

Handtaget – Klassisk och genomtänkt
Precis som med klassiska Moraknivar så återkommer även här det spolformade handtaget. Här kan man dock även hitta ett hål för paracord eller annat tillbehör, vilket är nytt och säkert uppskattat av många. Personligen så nyttjar jag bara detta för utsmyckning av min kniv. Handtaget är tillverkat av Moraknivs klassiska polyamid och gör det både slagtåligt och i det närmaste okrossbart. Handtaget är täckt med det klassiska rombiska mönstret som inte bara hyllar Mora och Dalarna, utan även bidrar till förbättrat grepp och bekvämare hantering. Handtaget är dessutom symmetriskt utformat, för att såväl höger som vänsterhänta ska kunna bära och hantera kniven på ett smidigt sätt.

Fulltången – Moraknivs första
Att ha ett knivblad som går igenom hela kniven och ut på baksidan (så kallad ”full tang”) bidrar till att kniven blir mer hållbar och kan användas till betydligt hårdare saker än en standard Morakniv. Vid exempelvis klyvning av ved så är risken minimal att bladet går av. Dessutom är delen som sticker ut på knivens baksida slipad, så att man även här kan använda tändstål utan problem.

Multi-Mount – Mångsidig monteringslösning
Multi-Mount monteringen på Garberg består av två olika delar. Den ena delen, knivslidan, är en klassisk knivslida i polymer från Morakniv. Den är symmetriskt utformad för att kunna användas såväl höger som vänsterhänta och erbjuder Moraknivs system för olika tillbehör och ”öglor” genom deras standardiserade infästning.

Dock är den andra delen som står för ”magin”. Denna består av ett polymer-hölje med olika hål och skåror, för att passa dom flesta tänkbara infästningar och gör att kniven går att montera i princip hur som helst. Denna del går att montera ihop med den första via en bygel och ett kardborreband på några sekunder och setter som berget. Detta medför att man kan fästa denna del, basen, på sin väska medan man tar sig fram genom skogen. När man sedan kommer fram kan man på några sekunder ta lös kniven och lämna basen fäst i väskan.

Teoretiskt så borde man kunna beställa flera ”baser” från Morakniv och enkelt kunna fästa dessa på exempelvis 4-hjulingen och skotern, vilket gör att du slipper bära kniven i bältet och enkelt kan fästa den så att den är nära till hands om den behövs. Jag vet inte om Morakniv säljer baserna löst, men det går säkert att förhandla fram något om man ringer dom. 

Detta system är både väl genomtänkt och användbart. Jag fullkomligen älskar den modulära uppbyggnaden och hoppas att Morakniv fortsätter med flera av dessa lösningar i framtiden.

Garberg – Inte billigaste Moran
Då kommer vi fram till ”elefanten i rummet”, nämligen priset på Morakniv Garberg. Det finns flera olika priser, beroende på var du köper den, men rent generellt får du räkna med att betala runt 900-1100 kr beroende på modell. Konstigt nog är Multi Mount versionen billigare än läderslidan, vilket jag blev positivt överraskad till.

Men är Garberg för dyr?

Nä, med tanke på vad du får för kniv så ligger den precis rätt. Om du tittar på konkurrerande modeller så får du betala minst lika mycket, men du får garanterat inte lika mycket för pengarna. Problemet med Morakniv är att deras priser generellt är löjligt låga och dessutom så finns dom tillgängliga överallt. När dom bestämmer sig för att sälja en mer robust och tuff kniv så associerar många Garberg med dom klassiska hantverkarknivarna, trots att den är långt ifrån dessa i utveckling och material.

Slutordet – Sammanfattningen
När det gäller Morakniv så kände jag en viss olust att köpa en kniv för drygt 1000 kr som faktiskt liknade hantverksknivarna jag använt i många år. Slumpen gjorde dock att det blev en Garberg till slut. I efterhand så skäms jag lite över att jag trodde att det skulle vara samma kniv ”som förr”, vilket jag snabbt blev övertygad om inte var fallet. Jag har hackat, kapat och brutit med denna kniv på ett sätt som efterliknar vad jag använde mina snickarknivar till förr, dock syns det knappt att denna kniv är använd.

Scandi-grind tillhör inte min absoluta favorit, men är väldigt fördelaktig om man täljer i trä, dessutom gör den att bladet inte biter sig fast när man ska klyva ved. Den tredje fördelen är att Scandi är väldigt lätt att slipa, även för den som är ovan att vässa knivar. Om man låter en Scandi gå för långt så kan den dock visa sin fula sida, när man måste slipa bort mängder med material för att få till kniven igen.

Multi-Mount systemet är helt fantastiskt och faktiskt en av egenskaperna hos Garberg jag uppskattar mest. Möjligheten att slippa bära kniven i bältet men ändå ha den nära tillhands är något som jag faktiskt saknat på dom klassiska Moraknivarna. Man har alltid kunnat fästa Moraknivar vid en väska eller liknande, men då har man haft något som slänger omkring och fastnar i buskar och grenar. Genom Multi-Mount systemet så sitter den som gjuten på plats.

Jag rekommenderar Garberg till all typ av Bushcrafting och anser att detta är den bästa kniv som Morakniv någonsin tillverkat (till dags datum).  Jag har dock inte provat kolstål versionen av Garberg ännu och i ärlighetens namn ämnar jag inte göra det heller. Att ha en Bushcraft-kniv i rostfritt stål är nog bland det bästa man kan ha, jag tror inte att kolstål-versionen ger någon större fördel.