Fällkniven F1d – Finkniven

Då var det dags för en till recension. Denna gång är det min underbara F1d från Fällkniven som ligger under luppen. Låt oss börja.

En speciell kniv av många orsaker
F1d är en speciell version av den klassiska F1-modellen. Förutom att den har ett skaft i sandfärg (Desert) så har dom också använt ett annat stål, nämligen det välkända laminerade koboltstålet från PRO versionerna (dock 0,5 mm tunnare). Detta gör att F1d blir en tuff, snygg allroundkniv med ett blad som håller skärpan oerhört bra men som också är starkt och klarar rejäla påfrestningar.

För den som genast blir intresserad av denna kniv kan jag dock meddela att det troligen inte kommer att bli så. F1d, förutom dess unika utseende, var en kniv i begränsad upplaga från Fällkniven AB och direkt när deras lager är slut så kommer den inte längre att tillverkas. Vilket jag anser är väldigt synd, det är en fantastisk kniv med en smått fantastisk prislapp.

Vad är syftet med F1d?
F1d är helt enkelt en speciell version av F1 och faller under genren ”militär överlevnadskniv”. Den traditionella F1 med laminerat VG10 stål satte en ny världsstandard och passerade med bred marginal internationella, militära krav vad avser styrka, personsäkerhet och prisvärdhet. Den förbättrade versionen med laminerat Koboltstål gör att ingen annan kniv mäta sig, baserat på dessa tre faktorer.

En allvarlig kniv för allvarliga situationer
Att benämna en kniv för en ”överlevnadskniv” är en allvarlig sak. Vetskapen att en människas liv kan hänga på dess funktion om något skulle gå snett är något som fler tillverkare borde ta på allvar. Med detta i åtanke så tog det åtta år för Fällkniven att utveckla modell F1 och sedan 1995 är det flygvapnets officiella överlevnadskniv, men den används också inom andra delar av det svenska försvaret. Det subarktiska klimat som vintertid råder i stora delar av Sverige har på ett avgörande sätt påverkat utformningen av denna mycket speciella kniv.

Knivslidan
Om du köper en Fällkniven F1d med Zytel slida så är en av dom första sakerna du kommer att märka är att den ”rasslar” rätt så mycket. Passformen för bladet är dåligt och det är mycket mellanrum inne i slidan. Detta ger ingen speciell kvalitetskänsla och kan nog få många att fundera varför dom inte har satsat mer på denna aspekt.

Faktum är att detta inte är något fel, utan bygger på lång erfarenhet under extrema förhållanden i den Svenska militären. Det visade sig att knivarna kunde frysa fast inne i slidan om det kom in snö och vatten dit, exempelvis om man kravlar sig fram i djup snö för att hitta kvistar för att göra upp eld. Den kombinerade kylan och värmen kunde orsaka att kniven fastnade, vilket i sin tur kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Den simpla formen på Zytel slidan är för att den ska vara lätt att rengöra, även ute i fält. Om du måste skära upp kött eller fisk så är det väldigt viktigt med denna funktion, för att förhindra spridning av bakterier.

Svart ytbeläggning
Det finns tillfällen när man vill undvika reflexer från bladet och då kan det helsvarta bladet täckt av Cera-Coat (Teflon/keramer) vara ett utmärkt val. Beläggningen ser dessutom till att skydda bladet från korrosion och ger en lättare yta att rengöra. Den främsta orsaken till att Fällkniven valt att ta fram denna beläggning är dock militära applikationer, där blanka metalliska ytor inte direkt är önskvärda.

Personligen kan jag säga att Cera-Coat håller väldigt bra, men precis som med alla svarta beläggningar på rostfria släta ytor så kommer den slutligen att nötas bort. I och med att jag använder min F1d som en ”finkniv” och endast täljer, förbereder mat och andra enklare arbeten så har jag nästan inga skador alls på beläggningen.

Handtaget och hanteringen
När det gäller handtaget på F1d så är den tillverkad av samma Thermorun material som dom flesta av Fällknivens militära knivar. Materialet kan efterliknas en ”greppig” plast eller hårt gummihandtag och erbjuder väldigt bra ergonomi och grepp även under extrema förhållanden.

Under min tid med F1d så har jag inte upplevt handtaget som obekvämt eller fått några nötningspunkter (hotspots) medan jag täljt pinnar. Det kanske inte är det vackraste som finns, men det är funktionellt, hållbart och genomtänkt i minsta detalj. Handtaget anpassat för såväl höger som vänsterhänta, vilket gör att den ligger bra i handen oavsett vilket hand du för tillfället måste använda. Även dom tillfällen då du behöver hålla bladet nedåt (huggande rörelse) så ligger den väldigt bra i handen.

F1d har dessutom ett kortare handtag för att göra kniven smidigare att använda för finare uppgifter, vilket jag, men kanske inte alla, uppskattar.

Förfalskningar
Precis som med alla produkter som är unika eller speciella så har Fällkniven haft problem med piratkopierade knivar. Främst rör det sig om personer som varit med om kvalitetsproblem och sedan hört av sig till Fällkniven för att reklamera. Oftast vet inte personerna i fråga att dom köpt en förfalskad produkt och får sig en tråkig överraskning.

Från sent 2017 så använder Fällkniven sig av så kallade HiddenTag® hologrametiketter för att kunder på egen hand ska kunna säkerställa att man har köpt en äkta produkt från Fällkniven. Etiketten är placerad på utsidan av alla knivförpackningar. (Ej på brynen och övriga tillbehör)

Detta innebär att under en övergångsperiod så kommer både den nya och gamla etiketten att finnas i omlopp. Fällkniven kommer på grund av säkerhetsrisk inte att skicka ut lösa etiketter till de gamla askarna. De askar som redan ligger i lager hos t.ex. återförsäljare kommer därför att vara utan dessa nya etiketter.

Varje HiddenTag® hologrammärke fungerar som en digital kod som kan scannas med hjälp av t.ex. en smartphone med HiddenTag® app. Koden innehåller en mängd unik dold information som säkerställer knivens äkthet och är extremt svår att kopiera.

Slutordet
Redan för länge sedan blev knivar något som intresserade mig väldigt mycket. Inte direkt att använda dessa, utan främst hur dom var uppbyggda och designade. På senare tid har jag fokuserat väldigt mycket på vilken typ av stål som används och hur väl dom behåller skärpan. Dessutom har jag börjat använda dom i betydligt större utsträckning.

En ”pojkdröm” var att ha Fällkniven knivar, vilka alltid jag anser har tagit knivar ett steg längre än dom flesta andra.

Att Fällkniven knivar har en speciell plats i mitt hjärta borde inte vara någon överraskning. Det finns väldigt få bruksknivar som uppnår denna speciella nivå av kvalité och förfining som genomsyrar alla deras knivar. Dom har en unik filosofi och en genomtänkt design vilket får mig att bli extra intresserad.

Betyg
Allt som allt ger jag Fällkniven F1d väldigt högt betyg. Det finns, i min ringa mening, ingen tillverkare som haft sådan unik inställning till sina knivar och krav på högsta kvalité som Fällkniven. Det är ingen slump att dom tillhör bland dom mest eftertraktade bruksknivarna i världen och att dom är standard för väldigt många militära förband.

F1d är en klar förbättring över den redan fantastiska F1, mest på grund av det uppdaterade stålet (Lam. CoS) men även i dess unika utseende, som faktiskt bidrar till att hitta kniven om man lägger den någonstans av misstag. Det är väldigt trist att denna kniv inte längre kommer att tillverkas, men samtidigt kan alla som redan har en glädjas över att vara ännu mer unika.

För den som vill ha samma stål i F1 serien så går det alltid att köpa en F1 PRO, dock inte till samma fyndpris som F1d, vilket faktiskt gör att den förtjänar maximalt poäng på just prisvärdhet.

Att ha en Fällkniven F1d är att ha en kniv man kan lita på under alla förhållanden, extrema som perfekta. Precis som med Victorinox så är det inte ovanligt att Fällkniven-knivar går i arv mellan generationer, vilket är det bästa betyg som en kniv kan få.