Mora 2000 – En gammal trotjänare får nytt liv!

För drygt en vecka sedan så letade jag efter något i förrådet när jag hittade min gamla Mora 2000 liggandes där, bortglömd, repig, hack i eggen och med trasig slida. Detta är inte ”en kniv i mängden” utan representerar hur Morakniv tänkte att framtidens knivar skulle se ut som. Den lanserades 1991 och har sedan dess sålts i drivor. Den är fortfarande en väldigt eftertraktad jakt och friluftskniv. Jag köpte denna kniv inför en renovering för runt 16 år sedan och betalade ungefär 100 kr för den. Den säljs fortfarande, men nu har priset hamnat på runt 330 kr. Trots att det fortfarande är ett bra pris har den samtidigt konkurrens från Morakniv Kansbol, som jag anser är aningen bättre designad och ofta går att få för samma eller billigare pris.

Eftersom modellen Mora 2000 firar 30 år (och Morakniv 130 år) så blev jag genast sentimental och tänkte att detta brott mot naturen måste fixas. Dum som jag är så tog jag inte en enda bild på kniven i sitt trasiga och tråkiga tillstånd, så ni får föreställa er hur en kniv som är hanterad som en brukskniv i drygt 12 år och som dom senaste fyra åren fått ligga i smuts, kyla och fukt ser ut… Bortglömd och ensam… Jag vet, det är så att man skäms.

Då jag precis fått mina nya läderverktyg så gick denna kniv genast upp på topp-prio för att få en makeover. Det tog mig ungefär 6 timmar, totalt, att återställa den till sina forna glansdagar. Det var ihärdigt slipande av bladet och jag fick även tillverka en ny hängare till bältet. Den gamla hade ruttnat sönder och bitar fullkomligen ramlade av kniven när jag plockade upp den.

Slidan hade en massa ytliga repor som jag försiktigt smälte så att dom i princip försvann. Handtaget var svart av smuts, men trots detta så hade det inte blivit skadat på något annat sätt. Jag fick nöta länge med stålull och starka rengöringsmedel, men det gick att få handtaget rent och snyggt.

Samtidigt som jag återställde ”funktionaliteten” så tänkte jag förbättra konstruktionen, eftersom Morakniv 2000 hade och fortfarande har ett problem som jag faktiskt stör mig på. Det går nämligen inte att ta bort bältesloopen, som är tillverkad av läder. Detta gör att man inte kan rengöra kniven i diskmaskinen eller under rinnande vatten utan att lädret blir blött och stelt. Att vaxa denna loop fungerade inte heller, då intensiv rengöring även tar bort vax.

Originalslida med nitad läderloop

Min lösning på detta problem var att tillverka en löstagbar bältesloop, som sitter säkrad med en enda skruv, som går att öppna med kniven eller en nagel. Detta gör att man enkelt kan ”fält-strippa” slidan om det skulle behövas. Som ni ser på bilderna så blev resultatet väldigt bra. Den lilla ”slipsen” av läder under skruven fungerar enbart som en spacer för att det ska vara enkelt att öppna skruven och har ingen annan funktionalitet, eller, dekorativt ser det väl trevligt ut antar jag. Jag gissar att några skulle undra om jag inte förklarade vad den biten är. ?

Bladet har blivit vässat och polerad upp till nära sitt ”forna jag” och slidan är användbar igen. Det finns fortfarande arbete att göra för att göra bladet helt repfritt, men detta är och förblir en brukskniv. Nu är det dags för denna Mora 2000 att komma ut ur sin pensionering och börja arbeta igen. Den har många år av trogen tjänst framför sig.

I grund och botten är denna Mora 2000 ett bevis på hur väl tillverkade Morakniv knivar är, men värt att tänka på är att jag inte misshandlar mina knivar, oavsett prisklass.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.