iOS 14.5 – Face Unlock

En sak som ”plågat” oss Apple användare sedan Covid-19 tog sitt grepp om världen är möjligheten att låsa upp och använda våra telefoner med Face Unlock medan vi använder ansiktsmask. Lösningen har tidigare varit att flytta på sin ansiktsmask och sedan sätta på sig den igen, eller att slå sin långa och krångliga kod. Detta kan verka, och är, ett mindre problem. Samtidigt är det inte ett obetydligt problem när man exempelvis är på affären och handlar.

Mitt personliga problem är att jag använder inköpslistor på min telefon och behöver därför låsa upp den flertalet gånger under mina besök på affären, för att kontrollera och checka av varor. Eftersom jag använder ansiktsmask så vägrade Face Unlock att fungera och att slå in koden på en iPhone 12 Pro Max medan man håller i en kundkorg i handen är lite jobbigt, helst när korgen börjar väga lite.

I och med iOS 14.5 har Apple äntligen lanserat möjligheten att låsa upp sin telefon med Apple Watch, vilket effektivt eliminerar problemet som jag tidigare haft. Om min iPhone upptäcker att jag har ansiktsmask så kontrollerar den att jag har min Apple Watch, att den är upplåst och att den har säkerhetskod aktiverad. Om alla kriterier uppfylls så låser den upp telefonen. Enkelt och smidigt, men samtidigt förstår jag varför Apple väntat med att lansera denna funktion. Det finns ju nämligen sätt som detta kan missbrukas på för att komma åt information från ens telefon.

Någon kan passa på att ta ens telefon när man ligger och sover. Om denna person har ansiktsmask på sig så låser telefonen upp sig så länge man har sin Apple Watch på sig och denna är upplåst. Detta gör att man ovetandes kan få sin information stulen. Jag har testat att låta min son ha ansiktsmask på sig och försöka låsa upp min telefon, vilket fungerade utan problem, så länge han var i närheten av mig och min Apple Watch.

Apple har gjort att man får en taptisk respons när ens telefon låser upp sig i form av några snabba vibrationer från Apple Watch. Förhoppningsvis vaknar man och hinner agera om någon försöker stjäla ens telefon. Hur man i övrigt skulle kunna förbättra denna funktion är att sätta en snabb-knapp för att slå på och av detta upplåsnings alternativ direkt från kontrollpanelen. På detta sätt skulle man enkelt kunna slå på att man har ansiktsmask på sig när man går på affären eller är på offentliga ställen, medan man kan förbättra säkerheten då man inte behöver använda ansiktsmask på ett enkelt sätt. Det är bara min personliga åsikt förstås.

Jag ska kontrollera om det går att programmera en Apple Genväg för att aktivera och avaktivera denna funktion på ett schema, vilket då skulle eliminera risken att någon låser upp ens telefon när man sover. Nu förstår jag givetvis att detta är ett sjukt ovanligt scenario. Om jag skulle vakna på natten av att någon okänd står vid min säng och försöker låsa upp min telefon så är nog inte min första tanke att skydda telefonen, utan det skulle nog vara högre prioritet att skydda min familj. Samtidigt har jag väldigt lite saker som är hemliga på min telefon, så att överhuvudtaget få min telefon kompromissad på detta sätt är högst osannolikt.

Kontentan av det hela är att Apple än en gång anpassat sina telefoner för att underlätta för sina användare. Dom har dessutom gjort avkall på säkerhet för att göra detta, vilket inte direkt är Apples normala väg att ta. Covid-19 verkar vara här för att stanna, ännu ett tag, så något behövde göras helt enkelt. Jag tar gärna kompromissen att telefonen blir något mer osäker men betydligt enklare att hantera i vardagslivet.

iOS 14.5 är första versionen som erbjuder denna typ av upplåsning, så vi kan säkert förvänta oss förbättringar och lösningar som underlättar ännu mer i framtiden. Hur som helst är jag tacksam över detta alternativ, som löste ett av mina vardagsbekymmer.

Ha en bra dag.