Läsarfråga: Vilken Morakniv Garberg?

Jessica frågar: Dags att köpa en ny kniv. ditt inlägg om morakniv var inspirerande och håller med att det är bra knivar. Jag tänkte satsat stort och köpa en garberg-modell, frågan är vilken? Jag jagar på hösten och annars blir det mycket camping och uteliv under sommaren. Tack på förhand för hjälpen och tack för en bra hemsida.

Svar: Hej Jessica.

Först och främst vill jag säga välkommen till hemsidan, jag märker att du inte känner till mina personliga åsikter angående knivar ännu, så du kan inte vara en reguljär besökare. ?

Skämt åsido så har jag ganska starka åsikter runt materialval i knivar, så jag kan utan tvekan säga att du ska köpa en Garberg i rostfritt stål och med plast-slida, inte läder. Det är kanske inte lika ”estetiskt tilltalande” med en slida i plast jämfört med en i läder, men för dig som jagar och är ute i regn och rusk så borde ord som ”underhållsfritt” och ”hygieniskt” vara i framkant.

Det är otroligt bekvämt och enkelt att ta lös allt runt knivslidan och helt enkelt kasta in den i diskmaskinen när man kommer hem (låg temp rekommenderas). På detta sätt så behöver man inte vara rädd att ”grisa ned” kniven på samma sätt som om man hade en läderslida.

Den modulära uppbyggnaden i exempelvis Morakniv Garberg Multi-Mount gör att du enkelt kan fästa kniven på ryggsäcken, fyrhjulingen eller skotern medan du förflyttar dig i skogen. När du sedan behöver den så är det bara att skifta till en bältesloop istället, det tar någon sekund. Du kan även köpa fler bältesloopar och tillbehör till din Morakniv i efterskott, så att du kan utöka dina möjligheter ännu mer.

Jag vill samtidigt passa på att slå ett slag för Morakniv Kansbol, som är en ”variant” på Garberg som tilltalar många jägare. Handtagen är lika mellan bägge knivarna och därför passar många tillbehör bägge knivarna, så att man slipper köpa dubbelt upp av allt. Skillnaden mellan Kansbol och Garberg är att Kansbol är betydligt vassare och trevligare om man ska skära upp kött eller processa mat i allmänhet, medan Garberg är mycket tuffare och erbjuder möjligheten att klyva med, bland annat.

Om man har råd och lust så är en av varje inte en dum sak att ha i skogen. Men om du enbart ska ha en så är nog Garberg den rätta vägen att gå, då täcker du alla möjliga scenarios betydligt bättre.

Hoppas detta var svar nog på din fråga. Annars är det bara att skriva en kommentar eller skicka ett svar på mailet.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.