Miraclebox 9 info (på begäran)…

Det när några som hört av sig angående Miraclebox 9:an som jag nyligen köpte (test här) och har begärt lite information om vad den klarar av och hur den fungerar. Jag tänkte skriva ett litet inlägg om just detta för att svara på dom flesta frågorna.

Miraclebox 9:an är en snabb och trevlig box med många funktioner du inte hittar i någon ”standard box”. Bland annat möjligheten att spela in på flera kanaler samtidigt som du tittar på en kanal. Man ska dock vara medveten om att det finns begränsningar för HUR man kan spela in.

Mitt främsta mål var att kunna spela in på TV6 medan Sara tittar på någon annan kanal. Så små är mina krav. När man kör en kombination med SAT och marksänt så kan man bara spela in på det kort som är ”inaktivt”. Det vill säga, vi kan inte spela in på TV5 (SAT) medan vi spelar in på Discovery (SAT), men det går bra att spela in på TV6 (Mark) medan man tittar på Discovery. Ni förstår säkert vad jag menar.

Enligt uppgift så ska man kunna spela in på flera marksända kanaler, så länge som är bra separerade i frekvens. Detta är något jag inte provat ännu, då jag har haft boxen under så begränsad tid.

Jag installerade igår en 320 Gb hårddisk internt i boxen och det fungerar jättebra, något som inte fungerar så bra är att koppla en 1.5 Tb hårddisk till USB ingången. Vid kallstart så kontrollerar boxen alla anslutna hårddiskar, vilket gör att om boxen måste startas om så tar det upp emot 5 minuter för den att kontrollera den stora hårddisken innan boxen bootar upp. 320 Gb hårddisken tar mellan 1-3 sekunder att kontrollera.

Av någon underlig anledning kan jag inte få DTS att fungera på exempelvis en HD film, något jag just nu undersöker.

En trevlig sak är att jag med enkelhet kan ansluta mina datorer till Miraclebox för att ta del av innehållet på både interna och externa hårddiskar. I windows är det bara att öppna utforskaren och skriva in ”\192.168.1.xxx” där xxx motsvarar adressen till boxen. 3 sekunder senare så har man tillgång till allt på boxen och det går perfekt att spela upp allt material på datorn. Detta är en väldigt trevlig nyhet för alla som använder en Netbook, som i vanliga fall har rätt så begränsat med utrymme på dom interna hårddiskarna.

Mediaspelar-delen i Miraclebox är väldigt enkel att hantera. Du behöver bara klicka på ”Eject” knappen på fjärren så dyker alla enheter upp och du kan välja filmer och inspelningar. Jag har haft lite problem med att spola fram och tillbaka på 1080p filmer, vilket oftast resulterar i att filmen börjar om från början igen. Detta är ett irritationsmoment, men då det är Linux under huven så hoppas jag att det går att lösa ”mjukvarumässigt”.

Annars fungerar boxen jättebra och möjligheterna att konfigurera den efter eget tycke är utsökt. Jag har exempelvis lagt alla kanaler i en enda lista, vilket gör att den själv byter ingång från marksänd till satellit vid behov. Standard inställningen gör att alla kanaler hamnar i separata ”kataloger”, en för marksänd och en för satellit. Nackdelen med att ha alla kanaler i en lista gör ju att det är svårt att se vilken kanal man kan spela in på medan man spelar in på en annan kanal.

Observera att du kan spela in på exempelvis Discovery (Canal Digital SAT) medan du spelar in på TV6 (Boxer Marksänd). Nackdelen är att du inte kan byta till någon annan kanal utan att påverka en av inspelningarna. Jag experimenterar som sagt fortfarande med boxen och kan komma att ändra detta om det visar sig att den faktiskt klarar flera marksända kanaler på en gång.

En fråga som dyker upp hela tiden i mail är ”klarar den kortdelning?”. Detta är ju olagligt och jag borde faktiskt inte uppmuntra till brott, men det klarar den enligt uppgift utan större bekymmer. Jag har personligen inte testat denna funktion ännu och jag tvivlar att jag klarar av att sätta upp en sådan funktion på grund av att jag är rätt så novis när det gäller just mottagare (och Linux i allmänhet). I framtiden kanske jag provar på detta och kommer då också att skriva hur det fungerar.

Om ni har några fler frågor angående Miraclebox så är ni välkomna att skicka mer mail till urban@itpiraten.se så ska jag försöka besvara dom. Undvik dock dom allra mest tekniska frågorna, sånt kan ni skicka till info@miraclebox.se.

Ha en bra dag.