Minimera utan kompromiss!

En av dom största utmaningarna, för mig personligen, är att hålla nere vikt och volym på sakerna jag bär med mig i mitt EDC kit. När min nuvarande väska, en Helikon Tex EDC Side Bag, helt plötsligt verkar vara lite för liten så slog det mig att det troligen inte har något med väskan att göra. Anledningen är antagligen att jag inte längre tänkte efter lika mycket, då jag tyckte att jag hade mycket mer utrymme än tidigare.

För att stävja detta och försöka vända på en trend där jag bär med mig mer än jag behöver, i alla fall om man ser till vikt och volym, så har jag initierat ett nytt protokoll som jag kallar ”Minimera utan kompromiss”. Det gäller alltså att lätta på volymen och vikten, utan att göra avkall på hur användbart mitt EDC kit är i dagsläget.

Detta medför förstås att jag måste investera i nya verktyg och prylar, men pengar är till för att spenderas, så varför inte?

Steg 1 i min plan är att byta ut min redan kompakta bitsats från Victorinox, som faktiskt har spärrskaft också. Jag använder i princip aldrig spärrskaft-funktionen och dom gånger jag behöver en skruvmejsel så är det sällan för några tyngre uppgifter. Just därför har jag investerat i den mest kompakta lösningen som jag hittat, en Xiaomi Hoto P1. Denna smått otroliga bithållare/skruvmejsel innehåller hela 24 bits, på en yta som är hälften mot för min tidigare Victorinox lösning, som hade 7 bits. Dessutom så är Hoto P1 lättare, på grund av att den är tillverkad i lättvikts-aluminium istället för rostfritt stål. Win-win med andra ord.

Den tredje aspekten som jag verkligen gillade var att vi inte pratar om ”EDC pengar” för denna skruvmejsel. Den kostade mig, med frakt, 239 kr. MyTrendyPhone har den till salu i två färger (jag valde så klart orange/röd). Om du slår till nu så får du 15% påsk-rabatt, vilket tar ned priset till 239 kr med frakt. Det närmaste priset hos andra återförsäljare jag hittat är runt 370 kr för samma kit, så det är riktigt bra pris.

Steg 2 är att byta ut min Cybertool från Victorinox. Jag bär redan verktyg som gör samma saker, så det är mycket ”kaka på kaka” just nu. En S.O.G Powerpint får troligen tillfälligtvis ta plats i kittet, medan jag letar något bättre alternativ. Orsaken är att den inte väger något speciellt och har en bra tång. Tillsammans med min Victorinox Huntsman, som jag i princip alltid bär, så har jag alla verktyg som min Cybertool erbjuder, tror jag.

Steg 3 är att försöka minska på mängden av saker jag bär med mig. Med detta menar jag att istället för att bära en hel rulle eltejp, så kan jag göra en mindre rulle med två meter på, exempelvis. Det kanske inte blir några stora vinster i vikt, men alla bäckar små.

För att kunna se vad detta projekt leder till så tänkte jag lista lite saker för att försöka se var största vinsten går att göra. Detta är mest för min egen del, men du är så klart välkommen att hänga med och se vad som händer.

Namn/ArtikelVikt
Nalgene flaska (inkl. vatten)550 gram
Maxpedition Micro Pocket Org. inkl. Lampa, putsduk, eldstål, medicin, plåster, penna, 6x kort.164 gram
Solglasögon inkl. putsduk och fodral.138 gram
Mini Pouch inkl. Slipstål, pennor, nödmat/snacks, bestick.354 gram
Bitsats Victorinox med 9 bits och spärrskaft.156 gram
Stormtändare / Nödtändare (Jet)36 gram
Läppbalsam / Hudbalsam34 gram
Mer pennor…28 gram
Batteripack inkl. laddkablar / Apple Watch laddare278 gram
Helikon Tex EDC Side Bag645 gram
Victorinox Cybertool L190 gram
Handsprit / Handsanering78 gram
Nycklar inkl. Prybar84 gram
Paketkniv Milwaukee140 gram
Fastbladskniv / Neckknife78 gram
Mechanix handskar 90 gram
Total vikt för allt3043 gram

Den totala vikten är alltså 3043 gram, som jag bär med mig dagligen i min väska. Det inkluderar inte saker som jag bär på mig personligen, som mobiltelefon, headset och liknande. Jag har även skippat saker som ingår i exempelvis min Micro Pocket Organizer från Maxpedition. Jag har exempelvis el-tejp och liknande där, men vikten av detta är inkluderad i hela väskan, så det stämmer i slutänden.

Jag kommer att återkomma och fortsätta uppdatera detta inlägg allt eftersom projektet fortgår, men jag ser, när jag sitter och ”inventerar”, att flera av sakerna är ”kaka på kaka” och faktiskt kan uteslutas direkt. Vilket jag också gjorde. Version 2 av mitt kit finns således redan klart och du behöver inte ens vänta på resultatet. Låt mig förklara vad jag gjorde:

  • Solglasögonen fick ett nytt fodral, gjort i lättviktsmaterial, en form av kofiber-förstärkt filt. Viktskillnaden är hela 72 gram vilket gör denna pryl 52% lättare än tidigare.
  • Mini väskan som jag hade slipstål, pennor, nödmat/snacks och bestick i blev uteslutet. Jag sparade in 128 gram, samtidigt som jag bytte ut den mot en nät-pouch som väger smått imponerande 5 gram. Totalt blev det alltså 96% lättare även här.
  • Min Victorinox bitsats blev helt utesluten och utbytt mot Hoto P1, vilket gjorde en total vinst på 29%. Vad man måste tänka på är att 9 bits byttes ut mot 24, ändå blev den 46 g lättare i slutänden. Motsatsen mot en kompromiss. ?
  • Dom ”massiva mängder” pennor jag hade dumpades och jag sparade in ytterligare 28 gram. Inte så mycket, men ändå lite mindre som behöver släpas på.
  • Min Victorinox Cybertool L togs bort från väskan helt och hållet. Jag har en Huntsman, som jag bär i fickan och får vara min huvud-EDC-kniv i fortsättningen. Total vinst i väskan är således hela 190 gram!
  • Paketkniven från Milwaukee får också stanna hemma. Fastbladskniven får ta dess plats och syfte. Ytterligare 140 gram bort med andra ord.
  • Min fastbladskniv på otroligt lätta 78 gram finns det ingen anledning att byta ut överhuvudtaget. Lättare än så kommer man inte undan utan att kompromissa.

Så. Vad blev resultatet i slutänden? Hör och häpna, men min väska väger nu totalt 2361 gram efter dessa små justeringar. Det kanske inte låter så mycket när man tittar på ursprungsvikten på 3043 gram, men det är ändå en förbättring på 22,4%. Nästan 1/4 av vikten som försvann med några justeringar och inga kompromisser.

Förutom att den är lättare så är mitt kit nu är aningen bättre än tidigare. Det blir lättare att hitta saker, samt få med sig tillfälliga ”gästspelare” i EDC kittet, när det inte är knökfullt med pennor och annat krafs.

Det finns garanterat mer att göra och bättre lösningar, men från och och med nu så måste jag nog tänka efter lite istället för att bara skippa saker som är ”kaka på kaka”. Skillnaden att bära väskan blev riktigt märkbar och nu är jag inspirerad att fortsätta.

Jag lär återkomma till detta ämne inom snar framtid.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.