Milwaukee Fastback

En sak som trendat inom EDC är att använda en ”kartongsprättare” i form av knivar med utbytbara rakblad. Du har säkert sett dom, men ryggat tillbaka när du sett priset. Dom flesta är tillverkade i titan och kostar över 1000 kr. Just därför väljer många att använda en EDC fällkniv istället. Det är helt enkelt mer stilfullt. Men det finns ett alternativ för dom som är sugna på en kniv som man inte behöver slipa eller underhålla.

Alternativet för EDC människor är Milwaukee Fastback, eftersom den erbjuder lite mer än en vanlig rakbladskniv. Låt oss titta lite närmare.

Förutom att den erbjuder ett vasst rakblad fram, så har du även en mindre kabelskalare, en bithållare med reverserbart stjärn/flatmejsel bit inkluderat, en kapsylöppnare och plats för ett reservblad. Du har även ett bältesclip som är ”tip up” och högerhängd. Du får inga alternativ på detta, dock.

Det som gör Milwaukee Fastback speciell ligger faktiskt i namnet. Det är nämligen en button lock kniv. Man kan med andra ord trycka in knappen på sidan, vilket frigör bladlåsningen. Nu kan man svinga ut bladet (och in) genom att använda gravitation och en knyck med handleden. Väldigt smidigt och enkelt när man är upptagen med ena handen och behöver öppna kniven för att skära något.

Bithållaren på andra sidan är inte button-lock, men har faktiskt ett liner-lock som gör att den inte kan fällas igen över fingrarna. Hållaren centreras riktigt fint på handtaget, vilket gör att den är lätt att skruva med. Även tröga och tjocka skruvar är relativt problemfritt, då den erbjuder ett fantastiskt grepp.

Vad är bra och dåligt?
Men vad är då en Milwaukee Fastback bra för? I EDC kittet så ersätter den såväl en kniv som en bithållare. Dessutom är priset väldigt lågt i förhållande till många andra. Om du klickar på denna länk så hamnar du hos Proffsmagasinet, som har rea på den just nu (i skrivande stund).

Nackdelarna med denna typ av EDC kniv är att den tar relativt stor plats och väger en hel del (130 gram). Om du inte har problem med något av dessa aspekter i ditt kit så är den en riktigt bra pryl att ha med.

För mig personligen så anser jag att denna typ av knivar hör hemma i verktygslådan. Den har en funktion hos hantverkare och andra som behöver ett ordentligt verktyg för dagens slit, men för mig som arbetar inom IT så känns den lite ”overkill”. Men vem vet, helt plötsligt kanske jag börjar skära en massa kabel eller andra saker som sliter på en vanlig kniv. Då får min Milwaukee Fastback följa med och hjälpa till.

Fördelen är förstås att bladet går att byta när det är slut, vilket gör att man utan att tveka kan skära i saker man inte skulle vilja göra med en vanlig kniv. Genom att det medföljer ett extra blad så behöver man dessutom inte vara orolig att man ska råka göra sönder bladet och sedan stå utan kniv.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.