En närmare titt: EDC kniv vs. Victorinox

Jag är en person som gillar EDC och att alltid vara redo, precis som scouterna. Att vara personen som löser problemen är min föredragna roll i alla situationer. Detta blir jag oftast genom min Victorinox Cyber Tool som i princip täcker allt som kan hända, vilket är fantastiskt.

Men så ibland så väljer jag att bära en vanlig EDC fällkniv istället för min Victorinox, vilket fungerar, ibland. Oftast gör jag detta för att testa någon teori som jag har, eller för att jag håller på att recensera en ny kniv. När det är ”allvar” så är det alltid någon Victorinox som får följa med. Vilket är något som sker utan undantag och av en god anledning.

Det jag upptäckt är att en fällkniv fungerar bra så länge jag inte behöver göra annat än att sprätta kartonger, skala en kabel, kapa något eller tälja en pinne för något ändamål, men där slutar ”funktionaliteten” hos en kniv. Om jag råkar ut för ett handtag där skruvarna håller på att släppa, då fungerar det inte längre att ta upp kniven. Faktum är att jag aldrig skulle få för mig att försöka dra in skruvar med en fällkniv, oavsett prisklass.

Det finns mängder av liknande situationer där jag kan ge specifika exempel, men rent generellt kan jag säga att allt som jag använder min Victorinox till är saker som jag aldrig skulle få för mig att göra med en vanlig kniv. Samtidigt kan jag göra allt som jag gör med en vanlig fällkniv med mina Victorinox… Frågan är då varför man väljer att bära en fällkniv som EDC överhuvudtaget.

Den självställda frågan har jag inget bra svar på. Jag har faktiskt genuint suttit och funderat ett bra tag på vad fördelen med en ren kniv är, jämfört med Victorinox och kan inte hitta något annat än att bladen oftast går att låsa på en kniv. Dock lär man sig ganska fort att inte behandla slip-joint låsta knivar som stickvapen, oftast redan första gången som bladet slår igen över fingrarna. ?

Med detta i åtanke och trots min tjurighet, så tänkte jag satsa lite mer på Victorinox i framtiden. Kanske lite olika storlekar, testa lite andra modeller. Vi får se hur det blir. Hur som helst känner jag mig alltid lite dum som tänker rätt, men ändå gör fel. Det är något speciellt med att ha en ”ordentlig kniv” som EDC, eller hur? Att ha min Spyderco Manix 2 i fickan gör att jag kan vara trygg i att den går att använda även till tuffare saker, utan att den riskerar att gå sönder. Dessutom är den ju otroligt bekväm att använda.

Skicka gärna in dina åsikter och upplevelser på mail@urbanedc.se, eller kommentera här nedan. Är jag helt ute och cyklar, eller kan jag ha en poäng i att en Victorinox troligen är den bästa EDC kniven?

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.