Mina kära Victorinox…

Efter att ha fått inte mindre än två läsarfrågor som tar upp samma ämne så kan jag inte låta bli att skriva några rader. Det man vill veta är vilka som är mina favorit Victorinox Swiss Army Knife modeller, men även varför dom blivit mina favoriter.

Eftersom jag inte ha något bättre för mig, just nu, så kör vi igång… ?

Victorinox Cyber Tool S, M och L
Tro det eller ej, men jag har faktiskt alla modeller av Cyber Tool. Dock visade sig den allra minsta (S) vara lite av en tråkig pjäs. Den saknar nämligen sax, ett av verktygen jag verkligen känner att jag använder allra mest om dagarna. M-modellen, som står för ”medium”, har både sax och tång utöver allt som S modellen har. Dock saknar den fortfarande ett av verktygen som jag verkligen använder frekvent… Jag pratar om sågen. Min M-modell får därför ligga i en låda och samla damm medan storebror, L-modellen, får pryda mina EDC kit.

Cyber Tool L är troligen Victorinox mest kompletta (och användbara) verktyg. Den har tång, sax, såg, fil och mycket mer. Den enda nackdelen med Cyber Tool L är att vi inte längre pratar om en fick-kniv, i ordets hårdaste bemärkelse. 187 gram och 33.3 mm tjock så är detta ingenting du vill ha slängandes i shortsen på sommaren, eftersom risken är att vikten drar av dig kläderna om du behöver hoppa ned från en trottoarkant. Jag överdriver förstås, men vikten är helt klart märkbar.

Cyber Tool L har varit min favorit i över 20 år nu. Så länge har den faktiskt varit i min ägo. Den släpptes på marknaden år 2000 och jag köpte den sent 2001. Trots detta har den aldrig känts ”gammal” eller förlegad. Den är precis lika användbar nu som då. Istället för att bära omkring på den i min bältesväska så har den fått bli en permanent installation i min EDC väska istället.

Cyber Tool L är en väldigt dyr Swiss Army Knife och priset brukar oftast pendla mellan 1200-1500 kr.

Victorinox Huntsman
Nu vet jag att många som gillar Victorinox känner efter i fickan om deras Huntsman är där, för vi pratar nämligen om en väldigt, väldigt populär modell. Huntsman är kanske inte perfekt för kontoret, men för äventyraren som gillar att vara beredd så är den helt fantastisk. Den väger bara 97 gram, men har ändå sax, såg och syl, utöver 12 andra funktionerna.

Det som jag känner saknas från Huntsman är den trycksatta pennan i handtaget, men jag brukar alltid uppgradera mina Huntsman till Plus versioner och därför har mina även denna funktion. Huntsman finns också i många olika färger och mönster, precis som många andra av Victorinox populäraste knivar.

Jag har en uppsjö av dessa. Mina barn har också Huntsman versioner. Min äldsta son har även en Victorinox Swiss Champ, som har allt.

Huntsman har fått pryda mina fickor i princip dagligen det senaste åren. Jag knallar på och använder dom till mycket och dess låga pris gör att jag inte känner någon oro att använda dom till tuffare saker. En Huntsman kan man normalt få för under 400 kr.

Huntsman finns också som ”Lite” version, med LED lampa, för den som vill ”uppgradera lite”.

Victorinox Ranger
Ranger är lite av en Huntsman+, enligt min ringa mening. Den har snabbt tagit över som en av mina favoriter. Enbart 118 gram, 21 funktioner inklusive sax, trä och metall såg, fil och syl. Den har dock samma problem som Huntsman, i och med att även denna saknar penna, men att bygga om den är en halvtimmes arbete och några kronor extra, så det får det vara värt.

Ranger är lite större än många vill ha sina EDC knivar, men för mig så är den ganska exakt på gränsen för vad jag vill ha mina fickor. Det är svårt att säga hur populär Ranger modellen egentligen är. För mig så är Ranger ingen långvarig modell i min ägo, utan är ett relativt nytillskott.

Priset på en Ranger är lite högre än Huntsman, oftast runt 500-700 kr beroende på var man hittar den.

Victorinox Ranger Grip 79
En av dom kraftfullaste och mest användbara skogsknivarna som finns är Victorinox Ranger Grip. Designen är ursprungligen från Wenger och förutom ett stort knivblad som går att öppna med en hand, så har den även låsning i form av en ”linerlock” som man manövrerar via att trycka på skölden på sidan om kniven, vilket då släpper spärren. Man behöver med andra ord inte vara orolig att kniven ska fällas igen över fingrarna, som på dom mindre modellerna.

Det som gör att jag fullkomligen älskar denna kniv när jag är ute i skogen är sågen. Den är riktigt lång och effektiv, vilket gör att man snabbt och enkelt kan få ihop ved ute i skogen utan att behöva slösa med energi i onödan. Detta verktyg är hela 130 mm långt i hopfällt läge, väger 167 gram, men har en ergonomi som du inte hittar på någon annan Victorinox kniv i dagsläget.

Trots att den har många olika verktyg, som konservöppnare, kapsylöppnare, skruvmejsel, korkskruv, pincett och syl, så känns den faktiskt väldigt smidig och enkel att manövrera som en vanlig kniv. Bladet är bättre centrerat och känns väldigt trevlig till både tyngre som lättare uppgifter.

Priset på Ranger Grip modellerna (dom finns i många olika utföranden) skiftar rätt så mycket beroende på var du får tag på dom. Min Ranger Grip 79 köptes för 420 kr, men jag har sett dom till salu för upp till 800 kr.

Victorinox Mini Champ
Sist, och minst, på min lista är den pyttelilla Mini Champ. 58 mm lång och 15 mm tjock så är det en av dom gulligaste Swiss Army Knife modellerna som finns. Men låt inte denna minimala modell lura dig, det är trots allt en fullfjädrad Victorinox vi talar om. Trots sina mått så har den faktiskt hela 18 olika verktyg och funktioner. Många saker som du inte hittar hos dom större modellerna.

Man har exempelvis en ny form av multi-funktions-skruvmejsel, som dessutom är magnetiserad. Här hittar du kapsylöppnare och kabelskalare. Den har sax och dubbla knivar, varav den ena kniven är av Warncliffe modell och perfekt att göra exakta snitt med. Man hittar även ett verktyg som ser ut som en lång arm med en vass krok i änden. Detta är en ”apelsinskalare”, men användes förr inom Apotek, för att sprätta förpackningar och öppna burkar. Utformningen på kroken var för att man skulle kunna få upp bomullen som hindrade tabletterna från att skallra omkring vid transport.

Detta verktyg fungerar dock utsökt till många andra saker, bland annat att öppna dom där jobbiga plastförpackningarna som leksaker ofta förpackas i. Du vet, dom där otroligt jobbiga plastförpackningarna som svetsas igen och aldrig är tänkt att öppnas av en människa någonsin igen. Det känns i alla fal så ibland. ?

Mini Champ har också en trycksatt kulspetspenna, pincett, mätsticka, skruvmejsel, nagelfil, syl och en nyckelring… på 58×15 mm yta och med en vikt på 45 gram. Det kan man kalla kompakt verktyg.

Priset på detta nätta och kompakta verktyg är mellan 350 kr ända upp till 650 kr på dom dyraste affärerna. Jag skulle dock varmt rekommendera att försöka få tag på den för så lite som möjligt, förstås.

En Victorinox för just dig!
En av dom vanligaste frågorna jag får är ”vilken Victorinox är bäst för mig?”. Det finns egentligen inget korrekt svar, eftersom vilket verktyg man trivs med är högst personligt. Kanske prioriterar någon en sax, medan en annan bara måste ha en tång. Just därför är det otroligt bra att besöka Victorinox hemsida och titta på vilka modeller det finns.

Du kan enkelt välja storlek och vilka verktyg du prioriterar, för att sedan få en lista på lämpliga modeller för just dig.

Eftersom en Victorinox SAK (Swiss Army Knife) oftast är väldigt prisvärd så kan det vara trevligt att prova sig fram till det verktyg som passar en bäst. I mitt fall så skiftar jag modell beroende på vad jag ska göra, så slipper jag bära en modell med alldeles för mycket funktioner och vikt, när det inte behövs.

Hoppas att detta var till hjälp för dom som undrat på samma fråga. Om du vill få mer information, historik och detaljer om olika Swiss Army Knife modeller så rekommenderar jag SAKWiki.com. Där hittar du i mer information än du trodde var möjligt att hitta om Victorinox olika verktyg. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.