DIY: Fick hängare för Victorinox/Nycklar

En populär pryl för att organisera sina nycklar och sin Victorinox är att använda ett fick-clips med en nyckelring. På detta sätt slipper man att nycklarna faller ned i botten av fickan och känns obekväma eller rent av nöter hål i fickan i förtid.

Problemet med att köpa en pocket-clip av denna modell är att den är väldigt dyr i förhållande till vad man får. Oftast får man betala runt 100 kr för ovanstående modell. Jag säger inte att det inte är värt det, men det är jätteenkelt att göra en själv för några kronor istället. Dessutom blir den jag ska visa både lättare och mer diskret i fickan.

Om du tittar närmare på den modell jag tillverkat själv så inser du hur enkelt det är. Jag ska ändå ta dig igenom dom första momenten, men hur du väljer att designa ditt clip är helt upp till dig själv.

Detta är enbart ett exempel på hur jag gjorde.

I mitt fall så valde jag att inspireras av en not. Dom runda formerna gör att inget nöts och den misspryder heller inte fickan den hänger på. Jag valde också en så kallad ”öppen design”, vilket medför att det inte finns någonting som egentligen klämmer fast min Victorinox i fickan utom gravitationen. Detta går förstås lika enkelt att ändra på om jag skulle finna ett behov, men jag tycker det är smidigast om den bara hänger, istället för att den ska vara fastklämd i fickan. Det nöter mindre på kläderna och man behöver inte dra upp byxorna över öronen för att få lös nycklar/kniv från fickan. ?

Clippet är tillverkat i rostfritt stål, i form av en eker till cykeldäck. I mitt fall så hade jag ett gammalt cykeldäck liggande, så nu har jag material för att tillverka ett 50 tal av dessa utan problem. Det första någon tänker nu är ”då måste jag väl ha specialverktyg”, men hela detta clip är gjort med en polygrip tång och en avbitare och metallfilen på min Victorinox, ingenting annat behövs. Jag rekommenderar att man har en metallfil eller liknande till hands för att putsa ändarna av tråden när man klippt den i rätt längd, annars finns det en risk att man skadar fingrar eller ficka.

Jag rekommenderar också att man testar sig fram. Kanske genom att använda lödtråd först. Då kan du lätt få ut hur lång bit du behöver och hur du ska vika allt så att det fungerar. På så sätt behöver du inte slösa ekrar i onödan.

Låt oss gå in på hur jag gjorde denna diskreta och snygga fick-hängare på mindre än 10 minuter!

Som jag skrev ovan så använde jag mig av lödtråd för att få fram den slutgiltiga designen. Efter att jag var nöjd så kunde jag helt enkelt räta ut lödtråden och matcha ekern i längd, men klipp ingenting ännu. Låt tråden vara lång så att du kan hantera den för hand. Märk bara ut var du ska klippa, eller kör på fri-hand senare. Det är inte så noga.

  1. Börja med att böja till ”öglorna” i änden av tråden. Dom ska böjas åt samma håll och genom att använda en bit rör eller liknande så kan du exakt dimension på bägge öglorna. Om du har en ”näbb-tång” med rundad form så kan man helt enkelt nypa fast tråden och använda tångens diameter för att få till en perfekt cirkel. I annat fall kan man nypa fast tråden mellan exempelvis ett rör i lämplig diameter och sedan böja försiktigt så att den får samma dimension.
  2. När du är nöjd med designen så klipper du tråden och putsar ändarna ordentligt. Du vill inte ha någonting vasst som sticker ut här. När du putsat till allt så böjer du helt enkelt in änden så att den möter tråden och cirkeln sluts.
  3. På liknande sätt som tidigare så böjer du allt enligt bilden, notera att du inte ska böja clippet på mitten, utan lämna en del längre än den andra så att den hänger stabilt i fickan. Hur stor del man vill ska synas beror på tycke och smak, men tänk på att den korta biten är den som slutligen hamnar på utsidan av fickan.

Nu är det klart och du har ett fick-clip du kan vara stolt över. Om du vill få ned profilen lite på clippet så kan du böja öglorna i ändarna som jag gjorde. Tänk bara på att du måste eventuellt böja ut dom lite så att du enkelt kan sätta fast den i fickan och ta ut den när det behövs.

Diskret och stilfullt, dessutom helt gratis om du lyckas hitta en trasig cykel eller liknande du kan ta ekrar ifrån. Notera att det går att göra denna typ av fick-clip på miljoner olika sätt. Jag valde exempelvis att forma öglorna ovala för att hängaren skulle se ut som en not. Det är bara att experimentera och testa sig fram. Huvudsaken är att du inte behöver ha några specialverktyg för att göra denna hängare, vilket är poängen.

Om du har tillgång till gasbrännare så kan du med fördel värma stålet innan du böjer det, så blir det lite enklare, rent fysiskt, att få till allt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”DIY: Fick hängare för Victorinox/Nycklar”