Min åsikt om surfplattor. Acer A500 i retrospekt.

Jag har alltid hållit fast vid min åsikt att en surfplatta inte är en nödvändighet. Det är en lyxprodukt som den tekniskt intresserade bör ha. Sanningen att säga så var det innan jag fick min nya Acer Iconia A500 i handen. Vilket faktiskt fick mig att ändra uppfattning lite.

Genom att Acer A500 ger fler möjligheter och alternativ än Samsung Galaxy Tab 10.1 gör också att den funnit en plats i mitt tekniska liv. 32 Gb lagring och möjligheten att expandera minnet via Micro SDHC ger mig möjligheten att vilt ladda ned och installera i princip vad jag vill. Utan att behöva fundera om jag behöver utrymmet senare.

Genom att ansluta min 1.5 Tb hårddisk till surfplattan kunde jag utföra filhantering på samma sätt som med en fullstor dator. FAT32, NTFS och övriga filsystem jag råkat ut för har fungerat underbart bra. Acer A500 har både USB host anslutning (USB minnen, hårddiskar, möss, tangentbord och annat pluggas direkt in i plattan) samtidigt som den har Micro USB. Den sistnämnda anslutningen gör att surfplattan kan ansluta till en dator och agera på samma sätt som ett USB minne, eller som din Android telefon.

Efter att jag installerat ett office program från market (Documents To Go), så gör jag mina vanligaste kontorssysslor på surfplattan. Installationen av Thumb Keyboard gjorde att jag kan skriva riktigt snabbt och rätt så exakt. Som en liten spoiler så kan jag nämna att jag för närvarande håller på att skriva en kort fantasy novell enbart genom att använda surfplattan. Något som har fungerat otroligt bra.

Något som också talar för denna surfplattas fördel är att den känns gedigen och samtidigt smidig. Det finns även en uppsjö av billiga tillbehör till den som gör vardagens surfande enklare. Bland annat bil-laddare och bilhållare finns på min önskelista… 😉

E-post, chatt och mötesbokningar är enklare än någonsin. Virus saneringar och konfiguration av trådlösa nätverk har aldrig varit smidigare. Jag har helt enkelt med mig allt jag behöver i surfplattan. Dessutom behöver man inte vara orolig för att man inte har ett vägguttag i närheten, då den med enkelhet klarar av film, musik och arbete i minst 15 timmar utan laddning.

Så åter till mina förra uttalanden om surfplattans betydelse. Behövs den i dagens moderna samhälle? Svaret är nej. Men för någon som arbetar som mig så visar den sig vara ovärdelig ur en ren teknisk synvinkel. Visst hade jag klarat mig med en netbook i 9 fall av 10. Men varför ska man nöja sig med att bara ”klara sig”? Är inte tanken med modern teknik att man ska kunna göra saker enklare än förut? Genom att ha en fläktlös, tyst och allt-i-ett design så har man allting man behöver på den knappt 1 cm tjocka enheten, den är alltid igång och alltid beredd att utföra mina allra viktigaste uppgifter. Så som att uppdatera bloggen… 😉

Vad jag fascinerats över är att jag börjat använda min surfplatta på samma sätt som mina gamla Palm datorer. Dom fyllde en viktig funktion i mitt liv då dom ”var det senaste”, något som surfplattan mer och mer börjat göra i dagsläget. Jag tar med den överallt och många gånger så har den räddat mig från tristress och långsamma dagar.

En av dom mest betydande fördelarna är att den utökat min stand-by tid på mobiltelefonen med minst 3 gånger. Anledningen är att jag bara pratar i telefonen nu för tiden. Allt annat gör jag på surfplattan.

Apple får dock behålla sin iPad 2, när det gäller rena möjligheter så finns det troligen inget bättre alternativ än en riktigt välutrustad surfplatta med Android under huven.

Som ni kanske redan har gissat så skriver jag just nu på bloggen via surfplattan. Mina datorer samlar mest damm nuförtiden. Men dom kommer givetvis alltid att ha en viktig uppgift i mitt liv. Surfplattan är ju bara en platt, smidig och slö lillebror till PC datorerna.

Ha en trevlig kväll.