Meta Quest – Inte riktigt där ännu!

När jag för många år sedan började pilla runt med VR, så var tekniken inte riktigt där. Processorkraften och tekniken runt gyroskop, samt skärmarna för själva upplevelsen, var alla lite begränsade.

I och med att min son investerade i en Meta Quest 2 vid jul så fick jag upp hoppet för tekniken ännu en gång. Man vet ju att Meta har satsat en fantastisk summa pengar på att göra VR till ”the shit” på världsmarknaden, men min upplevelse är fortfarande ”meh”, i bästa fall.

Det känns verkligen att Meta stressat med att lansera dessa headset, vilket i samma veva gjort att dom har klumpiga och ofta halv-färdiga system för att sköta konton och annat. Bland annat så kunde min son inte installera några spel på sitt headset på grund av att han behövde föräldrars tillstånd. Jag hade inget konto överhuvudtaget på Meta, så det gick inte att ge något tillstånd.

Efter vi installerat om headsettet några gånger och krånglat i timmar så fick vi det slutligen att fungera. Men redan efter en dag så försvann headsetet från konfigurationen och var tvungen att installeras om igen. Min son kan fortfarande inte köpa spel, eftersom även spel med åldersgränsen 3 år verkar vara för farligt för honom, som fyller 13 år strax.

Igår skulle vi installera och testa ett spel där man spelar ping-pong, men för att vi skulle få göra detta så skulle jag vara tvungen att köpa spelet och sedan skicka det som en gåva till hans konto. Efter mycket krångel så fick vi bara ett meddelande att ”Du är offline, försök någon annan gång” och sedan var det slut med det. Vi provade i några timmar, men gav sedan upp helt och hållet.

En nära vän till mig använder Pico som sitt VR-headset och jag tror och hoppas att det fungerar betydligt bättre än Meta Quest 2, som i bästa fall känns som en Kinesisk piratkopia på vad ett VR headset ska vara. Inget känns ”polerat” eller genomtänkt. När jag försökte logga in på mitt Meta konto, som jag tvingats skapa för att min son överhuvudtaget skulle få använda headsettet, så hade jag glömt lösenordet.

Istället för att fråga mig ”har du glömt lösenordet?” så fortsatte systemet med ”skriv in lösenord” i all evighet. För att göra en reset av lösenordet så behöver man besöka en hemsida som vi till slut lyckades hitta via Google. Riktigt dåligt. Även tillfällen där man skapat en PC länk för att spela lite mer avancerade spel så kan mjukvaran säga ”skriv in koden från headsettet i fönstret”, men det dyker aldrig upp någon kod i headsettet överhuvudtaget.

Jag skulle kunna sitta och skriva i timmar om problem vi haft med Meta Quest 2, men ni förstår säkert läget. Kontentan av det hela är att vi ångrar köpet av detta headset, som faktiskt kostade en hel del. Valet stod mellan Pico 4 och denna. Men det är förstås lätt att vara efterklok. Man tänker ju att Meta och deras investeringar skulle ha gjort tekniken perfekt, vilket är en lögn.

Om du tänkt investera i ett VR headset, tänk till och undersök många olika alternativ innan du bestämmer dig. Det är en investering som du kanske får ångra om du blint stirrar på vem som ligger bakom.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.