MAXPEDITION – LAST RESORT TACTICAL ATTACHE

Efter ett tags letande, samt tips från läsare, så fann jag det jag letade efter. Genom att använda mig av Maxpeditions europeiska hemsida så kunde jag hitta många nya modeller som jag aldrig tidigare sett i Sverige. En av dessa var Last Resort Tactical Attache, som är precis som namnet antyder, en form av attaché väska, men med en touch av ”tactical”. En vanlig Maxpedition look med andra ord.

Den fungerar troligen perfekt att ha på jobbet, men även för EDC i större skala. Det jag upptäckt är dessutom att den går att uppgradera med nya funktioner och kardborre-saker, på grund av att den har kardborre-paneler lite överallt. Min Maxpedition Neat Freak går också att uppgradera med diverse externa prylar, men den är liten i jämförelse och saknar plats för saker som jag känner att jag behöver ha med mig.

Till exempel är Neat Freak inte tillräckligt stor för att jag ska få med mig min MacBook, en iPad eller extra tröja. Den har inte plats för handskar eller mössa, så länge det inte är en väldigt kompakt mössa förstås. Kontentan är dock att Neat Freak inte längre räcker till för att stilla mitt EDC behov. ?

Låt oss titta lite närmare på ”Maxpedition Last Resort Tactical Attache”, som jag kommer att förkorta till LRTA några gånger framöver, då det är för jobbigt att skriva ut hela namnet. ?‍?

Utseende
Till att börja med så har Maxpedition för det mesta väskor och lösningar som ser ”taktiska” ut. Anledningen är troligtvis då dom används av tjänstgörande militärer i USA och på många andra ställen, men som ”civilist” så kan det fort se lite konstigt ut.

LRTA finns i 4 färger, kanske fler. Man hittar förutom klassiskt svart även Khaki, Grön och Grå. Personligen så valde jag att köpa denna väska i svart, då jag anser att den passar väl till alla situationer på det sättet. En taktisk miss, kan jag säga i efterhand. Jag skulle ha beställt den i grå färg istället.

Det finns tydligen en Version 2 av denna väska, men jag har egentligen inte hittat vad skillnaden är och vilken version min väska är. Det kommer nog fram till slut. Det jag märkt är att Version 2 finns i grått, men eftersom väskan bara fanns i antingen svart eller grön, så var det inte mycket till hjälp att gå på detta när jag beställde den.

Material
Precis som övriga ”high-end” prylar från Maxpedition så är LRTA tillverkad i 1000-Denier vatten och slittålig ballistisk nylon. Det finns ett tre lagers polyuretan belagd yta på utsidan, för att den ska tåla vatten och smuts bättre. Insidan är fodrad med teflon-tyg, för att vara enkel att rengöra och underhålla även där.

Alla trådar i LRTA är nylon/komposit trådar med otrolig slitstyrka, samtidigt som dom interna sömmarna är tejpade. Den är även förstärkt med dubbla sömmar där slitaget är som störst, för att ge extra styrka och slittålighet.

Förutom dom otroligt högkvalitativa kardborre-stängningarna som Maxpedition är kända för så återfinner man givetvis även förstärka YKK dragkedjor. Dessa garanterar lång livslängd och tål tuffa tag. Även UTX-Duraflex nylonspännen och loopar gör att man inte behöver vara orolig att något ska släppa eller sluta fungera.

Kort och gott kan man säga att den är tillverkad för att hålla i alla situationer.

Storlek och dimensioner
Last Resort Tactical Attache är den minsta av 3 modeller i samma serie. Den är dimensionerad så att man kan bära med sig en liten Netbook eller MacBook, ungefär. Vi pratar då en dator i ungefär 13 tums storlek. Dom två större modellerna, Operator Tactical Attache (medium) och Agressor Tactical Attache (stor), är i princip bara större versioner av Last Resort Tactical Attache. Dessa rymmer en dator på 15.3 respektive 17 tum.

Last Resort Tactical Attache har ett stort vadderat huvudfack och har också en löstagbar inre skiljevägg, så att man kan få lite bättre ordning. På framsidan sitter fyra små individuella fickor i olika storlekar. Mellan huvudfacket och småfickorna finns ett lättillgängligt utrymme där du kan fästa kardborrefickor. På kortsidorna sitter fickor som rymmer radio och vattenflaska.

Väskans botten är gummerad och innehåller dämpande material för att skydda mot vatten och stötar. Dessutom återfinner man ett dräneringshål där vattenflaskan ska vara, vilket är smart och genomtänkt.

Jag har försökt få ta på hur många liter denna väska rymmer, men utan att lyckas.

EDC i större skala
Trots att min vän Mats på Slims.se skämtsamt varnat mig för att hamna för djupt i ”EDC träsket” så har jag funnit ett kanske för stort intresse för EDC på senaste tiden. Smarta lösningar och hjälpsamma prylar för vardagens alla göromål lockar mig nu mer än någonsin tidigare.

Förut så bar jag mycket i fickorna och i min Maxpedition Neat Freak, för att jag tyckte det var bekvämt och enkelt. Men precis som med många andra saker så ändrar sig livet ibland och därmed måste ens utrustning också anpassas.

Jag har växlat från att åka bil överallt, eftersom mitt jobb var 10 mil bort (enkel väg och jag pendlade dit varje dag), till att ta en trivsam promenad till mitt nya jobb, några hundra meter bort. Trevligare, men samtidigt en stor del till min uppgradering av utrustning. Denna omställning gjorde nämligen att jag inte längre hade ett fordon att sätta mina prylar i.

Förut kastande jag in verktyg och prylar i lastutrymmet och extra kläder i baksätet. Men utan bil är alternativet att släpa omkring på detta själv. Detta gör förstås, utöver att jag behöver ha något större att ha dessa saker i, även att jag måste tänka till en extra gång och bli smart med vad jag bär med mig.

Att försöka hitta smartare lösningar än att kasta in en verktygslåda i lastutrymmet på bilen är själva passionen med EDC, för mig. Att minimera sakerna jag måste ha med mig, utan att kompromissa med funktionaliteten eller flexibiliteten i min utrustning är en utmaning som jag faktiskt gillar.

Bit-satser, tänger, kablar, adapters, hårddiskar och andra tekniska prylar har fått ett större fokus efter mitt byte av jobb. Dock var det en oväntad kategori som gjorde att min gamla Neat Freak blev för liten, nämligen kläder. Att kunna ha med sig handskar, en mössa eller extra tröja har blivit ett måste ibland. Detta är något som tar riktigt mycket plats, har jag märkt.

Ingen ryggsäck, tack.
Ett problem som jag misstänker är rent psykologiskt är att jag anser att ryggsäckar är otroligt obekväma att bära till vardags. Det är helt ok när jag är ute i skogen och vandrar, men på jobbet så vill jag ha en lätt och smidig lösning jag bara behöver kasta över axeln eller bära i handen för att ta mig från A till B, inget annat.

Jag vill inte behöva spänna, ändra och krångla för att anpassa en ryggsäck om jag har en tjock eller tunn jacka på mig, eftersom detta kan ändras från morgon, lunch och kväll. Med en väska man slänger över axeln så spelar inte inställningarna på remmen någon större roll.

Det är också svårt att hitta ryggsäckar som har dom rätta organisatoriska egenskaperna. Förutom att kunna bära med sig mycket så behöver jag nämligen ha ordning på allt så att jag slipper krångla med att hitta det jag behöver, när jag behöver det.

Priset man får betala
Maxpedition är inte billiga saker, det ska man inte låtsas att det är. Dock är det väldigt hög kvalité och designen är (nästan) alltid genomtänkt. Du kan köpa väskor och liknande som ser ut som Maxpeditions prylar för halva summan, men då får du precis det du betalar för. Dragkedjor som krånglar, material som inte tål något och sömmar som går isär om man bär tyngre saker.

Tro mig när jag säger att priset man får betala för Maxpedition är värt det slutänden.

Det enda jag inte gillar
Precis som med i princip allt jag äger så finns det saker jag irriterar mig på även med Maxpedition. I detta fall, om vi pratar om Last Resort Tactical Attache, så gillar jag inte att många fickor stängs med kardborre istället för dragkedja.

Det är en del av deras design och det finns säkert en anledning till varför den ser ut som den gör. Dock är jag en person som inte alls gillar kardborre och gärna väljer tryckknappar och dragkedjor istället om det är möjligt. Ljudet av att öppna fyra fickor med kardborre är inte alltid det idealiska i ett mötesrum eller där det kommer att bli pinsamt uppenbart att du försöker komma åt något i väskan.

Den räckte inte till ändå
Last Resort Tactical Attache visade sig rätt så snabbt ha för lite fickor och organisationsmöjligheter för att räcka till. Förutom detta så räckte inte storleken till heller. Faktum var att Neat Freak faktiskt rymmer mer prylar och i bättre organisatorisk miljö än LRTA, hur konstigt det än kan låta. Den är inte utrymmesmässigt större, men genom att Neat Freak har så pass mycket fickor så är det enkelt att placera mer saker i den.

Neat Freak rymmer dock inte någon dator, vilket gör att jag snabbt befann mig på ruta ett igen. Jag behöver en större väska som kan rymma en dator också, trots att jag inte bär på en varje dag så måste möjligheten finnas.

Slutligen
Målet med denna ”micro-review” var att visa bilder och annat på Maxpedition Last Resort Tactical Attache, men då den var för liten för mig och saknade fickor för mina småprylar så har jag faktiskt lämnat tillbaka den igen. Att börja ta bilder på den hann inte bli annat än en tanke i mitt huvud.

Nu är jakten på en väska igång igen och nu har jag faktiskt upptäckt ett nytt företag som jag tidigare inte sett. Företaget heter Equipt AB och säljer mycket militär utrustning, bland annat ett enormt sortiment av Maxpedition, men även många andra kända märken.

Om dom funnits länge vet jag inte, men dom har aldrig tidigare dykt upp på min ”radar”, vilket är märkligt. Men nu har jag i alla fall hittat dom, så jag ska strax uppdatera ÅF listan med även deras namn.

Jag kan förstås inte undvika att nämna Slims.se när vi är inne på ämnet EDC, vilket är ett väldigt trevligt ställe om man är intresserad av EDC prylar.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.