Maxpedition Jumbo S-Type Versipack

Då är det äntligen dags för mig att avlägga en rapport och test på min nya Maxpedition Jumbo S-Type Versipack, samtidigt som jag även kommer att prata lite om min Maxpedition EDC Pocket Organizer.

Eftersom denna är avsedd att ersätta, eller användas vid sidan om, min Maxpedition Mongo S-Type Versipack som EDC väska till vardags så kommer jag att dra många parareller och jämförelser. Jumbo är på många sätt en ”lillebror” till Mongo, som i princip är dubbelt så stor som Jumbo.

Dom största skillnaderna
Om man tittar på bilder på bägge väskorna så ser dom i princip likadana ut, om man bortser från storleken, som till största del är på bredden. Dock är det många olika saker som skiljer sig, varav den största skillnaden ligger i antalet platser för att ha just EDC utrustning på. Mongo har exempelvis resår och fick-organisering på många ställen där Jumbo saknar detta.

Remmen som man har runt midjan är infällbar i en liten ficka på Mongo, men på Jumbo så får man plocka lös remmen och försöka stuva in den i en ficka istället. Inte det största problemet, men samtidigt något som irriterar då man är van vid den bekväma lösningen på Mongo.

I toppfickan på Jumbo så får man inga som helst organiserings möjligheter, medan det finns en separat nätficka och fem resårband på samma ficka på Mongo. Detta ställde till lite problem för mig, eftersom jag då var tvungen att använda en separat ”organizer” väska för att få ordning på mina mindre prylar.

Den sista saken jag störde mig lite på var att Jumbo har lite trånga fickor. Detta blir uppenbart när man stoppar in en sak i en närliggande ficka. Det som händer är att ena fickan trycker in den andra, så att den inte längre rymmer något utan att det ska klämmas och spännas. På Mongo är utrymmet betydligt större, vilket gör att fickorna är mer avslappnade.. Där spelar det inte så stor roll om man packar in något i en ficka, eftersom den inte inkräktar lika mycket på närliggande fickor.

Byggkvalité
Det är nog ingen överraskning att Maxpedition väskor är byggda för professionella användare, militärer, polis och insatsstyrkor. Dock är den minst lika bra för vanliga EDC människor, trots att vi generellt har högre krav på vår utrustning (jag skämtar förstås). Kontentan är att byggkvalitén är riktigt bra och sömmarna är förstärkta på alla tänkbara sätt.

Det är samma 1000-Denier ballistiskt nylon i bägge väskorna, vilket gör att den är både smuts och vattenresistent. Den är dessutom behandlad med teflon för att motstå regn och smuts ännu bättre. Detta är i princip ”standard” för Maxpedition väskor, så det är egentligen något man förväntar sig.

Användbarhet
Trots att Jumbo var mycket mindre än Mongo så får jag ändå med mig precis så mycket jag behöver under en arbetsdag. Den har dock inte plats för något mer än det som finns i den nu. På Mongo så hade jag alltid extra plats för saker, som underställ, mössa och handskar. Det finns inte något sånt utrymme i Jumbo.

Vikten är dock betydligt mindre och väskan är betydligt smidigare att bära med sig, vilket var själva tanken med att köpa den från början. Jag är med andra ord inte besviken på något sätt.

Färgen
Som jag skrivit tidigare så valde jag brun färg istället för svart som jag tidigare alltid valt. Jag tycker den är betydligt trevligare i denna färg, vilket påminner om mörkt läder i nyans. Om jag kunnat göra om mitt köp av Mongo så hade jag faktiskt valt brun på den också, så mycket tycker jag om denna färg.

Trots att jag inte tänkte på det till en början så gör faktiskt färgen mycket för hur väskan passar ihop med ens övriga klädsel. Det verkar ju förstås uppenbart, när jag skriver det, men svart är ju den färg som ska passa bäst till allt, eller? Det visade sig att brun faktiskt passar betydligt bättre till alla mina kläder. Den ser dessutom mer civil ut än någonsin.

Slutligen
Det finns egentligen inte så mycket att säga om Maxpedition Jumbo. Den är stor för att vara en EDC väska till vardags, men den är samtidigt betydligt mindre än min Mongo. Dom har dock bägge ett syfte för min del. Jumbo fungerar perfekt en arbetsdag på kontoret, medan Mongo passar bäst om jag ska iväg på längre ”uppdrag”.

Att anpassa storleken på väskan till vad jag ska göra är helt nytt för mig, men det fungerar troligen rätt så bra. Jag har köpt några mindre Maxpedition Pocket och EDC Organizers för att allt ska vara lätt att flytta över mellan väskorna. Jag passade samtidigt på att optimera min EDC ytterligare. Jag kunde faktiskt ta bort mycket som blivit ”kaka-på-kaka” i min Mongo. Det var för övrigt en nödvändighet för att få plats i den mindre Jumbo överhuvudtaget. =)

Genom att optimera och minimera så blir allt också lättare att bära, vilket är viktigt om jag ska ”släpa med mig” allt som jag kanske behöver en arbetsdag. Vi pratar då främst om tänger, skruvmejslar och övriga verktyg, men även batteripack, kablar, pennor, handskar, solglasögon och vattenflaska. Allt väger rätt så mycket tillsammans och genom att inte ha mer än nödvändigt så sparar jag avsevärt med vikt.

Tanken är att jag ska uppdatera vad jag har i min EDC inom kort. Dock kan det dröja än ett litet tag.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.