Man tackar…

Efter några dagar så har det ramlat in många bra tips om vad min nästa kniv ska vara. Jag kan inte annat än tacka och bocka. Nu verkar det dock som att jag kommit till en filtreringsfråga, då jag har många intressanta kandidater som jag kan tänkas investera i, men ännu mer som jag tänkt undvika.

Låt oss titta närmare på några av dessa.

Lionsteel
Jag har vid flertalet tillfällen fått Lionsteel M och T modellerna rekommenderade, mer specifikt 5 och 6 serien. Jag kan inte sticka under stolen med att jag alltid varit lite intresserad av Lionsteel knivarna. Dom verkar så välgjorda och framförallt väl designade. Helt klart en stark kandidat, men inte direkt en ”slitvarg” som jag var ute efter. Kanske får jag ändra inställning och köpa en Lionsteel? Vi får se.

Ka-Bar
När det gäller tuffa och hållbara knivar så är det ju knappast någon som missat Ka-Bar och deras Becker modeller. Väldigt överbyggda och många gånger väl designade knivar. Saknar finess, men tar igen det på ren utilitarism. En väldigt stark kandidat när det gäller ”bräckjärn med egg”. Även detta är knivar jag funderat på länge, men aldrig tagit steget till.

Fällkniven
S och A serien från Fällkniven är förstås tuffa knivar, men samtidigt så har jag ägt dessa och känner inte direkt för att köpa likadana igen. Tanken är ju att jag ska testa något nytt och få nya perspektiv. Priset motsvarar inte prestandan, tyvärr. Detta gör att jag skippar Fällkniven som kandidat.

Morakniv
Det är många som föreslagit Morakniv, vilket förstås hade varit en bra kandidat, om det inte hade varit för en detalj. Dom har nämligen inga ”överbyggda knivar”. Den enda modell som kommer i närheten är förstås Garberg, men den äger jag redan och har använt i flera år. Robust är en kandidat, men den har jag också redan och den klassas inte direkt som ”överbyggd” enligt min åsikt.

Cold Steel
Ett märke som fått lite uppmärksamhet från min sida är Cold Steel. Många gånger har dom billiga och samtidigt väl designade bruksknivar. Dom flesta knivar i deras arsenal är dessutom ”beaters” som enbart är framtagna för att tåla höga påfrestningar och inte svika när det gäller. Cold Steel är en stark kandidat för min nästa kniv.

ESEE
Även detta en Amerikansk slitvarg, som Ka-Bar. Erbjuder 1095 kolstål i det mesta och är i ärlighetens namn inte värd pengarna. Jag förstår att många vill ha denna typ av kniv, men det finns betydligt billigare märken med liknande prestanda (se ovan), vilket för mig in på sista kandidaten…

Condor T&K
Condor är ett märke som många uppmärksammat, men lika många har avskrivit dom som skräp. Jag äger en Condor Bushlore och den fungerar bra, men skicket den levererades i gjorde knappast att man fick ordet ”kvalité” nära i sinnet. Trots spill av lim, ovasst blad och diverse osymmetriska egenskaper så är det inte en dålig kniv. Man får vad man betalar för, oftast. Jag tror jag betalade runt 500 kr för min Bushlore, vilket var ett helt ok pris för vad jag fick.

Så. Detta är mina kandidater, så länge det inte ramlar in ännu fler inom kort. Jag sitter på kvällarna och söker efter ”den” kniven, men då det finns så många så är det inte en lätt uppgift. Om du kommer på en kniv som jag missat, skicka en kommentar eller meddelande till mig så ska jag kolla närmare. Det är inte försent före jag avslöjat vad det blev. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.