Läsarkommentar: Morakniv och Victorinox?!

Jag fick ett relativt långt e-post från en läsare som själv håller på med Bushcraft och Survival ute i skogarna längre ned i Sverige. Han hade några intressanta saker att säga som jag tänkte besvara i samma veva. Jag har strippat bort mycket text, men behöll förhoppningsvis tillräckligt för att alla ska hänga med.

Så här skriver Stefan:

”Hej Urban. Först vill jag säga att jag älskar din blogg och det du skriver. Men nu tänkte jag ge dig mina åsikter rörande dina favoriter, vilket säkert kommer att skapa en diskussion. Jag har personligen ägt och använt nästan alla Moraknivar och har en gedigen samling med Victorinox. Många har jag dessutom köpt efter dina rekommendationer och dom fungerar som utlovat.

Det jag har problem med är när det gäller Bushcraft och Survival med dessa märken. När det gäller Morakniv ser jag många så kallade ”experter” som där ute som säljer in Morakniv som en överlevnadskniv. Visst är det billiga knivar men jag kan knappast rekommendera detta som en primär överlevnadskniv. Dålig kvalitet, bladet för tunt, endast delvis tapp/tang, handtaget går sönder lätt, manteln är tunn… behöver jag fortsätta? I grund och botten ser den här kniven bra ut i cirka 5 minuter när man använder den hårt, men sedan börjar den bara misslyckas med allt möjligt. Din upplevelse är säkert annorlunda men jag är inte imponerad.

När det gäller Victorinox schweiziska arméknivar. Jag älskar SAKs lika mycket som nästa kille men de håller helt enkelt inte upp som en seriös överlevnadskniv på riktigt. Dom är perfekt för barnens första scoutkniv…inte så bra för att hålla dig vid liv i vildmarken när saker går illa. Knivar som inte låser bladet eller erbjuder tjockare bladstock är direkt farliga att använda för hårdare uppgifter.

Detta är mina egna åsikter, precis som du delar med dig av dina”.

Här kommer mitt svar
Alla får förstås ha sina egna åsikter, förutom när dom är fel.

Skämt åsido så är du en av få som har delat med sig av denna åsikt till mig. Att ta en Morakniv Kansbol och försöka bryta upp en bildörr är förstås inte rekommenderat, men jag klassificerar inte detta som ”survival” eller ”Bushcraft”, utan misshandel av kniv. Om du hamnar i en situation där kniven är din livlina, så spelar det egentligen inte någon roll vilken kniv det är.

Med detta menar jag att om jag personligen hamnar i en situation där kniven är väldigt viktig, rent livsavgörande, så skulle jag inte börja försöka spänta/klyva ved med den eller gräva efter ätbara rötter med den, oavsett om det är en ”tuffare kniv” eller inte. Jag hade hellre tillverkat verktyg för att klyva ved eller gräva med istället. På detta sätt så riskerar jag inte att förstöra det som potentiellt skulle kunna rädda mitt liv.

Att ha en bra Victorinox ute i skogen, som är anpassad för skogen, typ en Ranger Grip 79, skulle ge många gånger användbarheten än en tjock metallklump med egg. Man får tillgång till såg, kniv, skruvmejslar, syl, konservöppnare, kapsylöppnare, pincett, tandpetare och många andra praktiska funktioner. Dom mindre 91 mm modellerna som har dubbla knivar erbjuder dessutom möjligheten att ha en väldigt vass kniv, när den andra börjar förlora sin egg. Kniven på Ranger Grip och många andra större modeller av Victorinox är dessutom låsbara, så man riskerar inte att fälla igen kniven över fingrarna.

Jämför detta med en tjock, tung och otymplig kniv… Tja, du förstår säkert själv vilken jag hellre skulle vilja ha med mig.

Personligen har jag tillverkat många trevliga saker med min Ranger Grip och har aldrig haft några problem med att klyva ved, göra upp eld och förbereda mat ute i skogen med den. Det har aldrig varit frågan om ”survival”, utan ren och skär camping och Bushcrafting. I och med att jag även har tändstål integrerat i kniven (FireAnt) så skulle jag dock kalla den mer ”survival” än en 7 mm tjock Amerikansk kniv i kolstål utan denna egenskap.

När det gäller Morakniv så tycker jag att du inte tänker på rätt sätt här. Att Morakniv skulle tillverka knivar ”i dålig kvalité” håller jag absolut inte med om. Med tanke på priset så är Morakniv kanske en av världens mest prisvärda knivar, sett till kvalité. Dom presterar ständigt långt över vad man kan förvänta sig av en kniv med tunnare blad.

En Morakniv Garberg, som är avsedd för tyngre arbeten, fungerar till samma saker som en flera tusen kronor Amerikansk överlevnadskniv, samtidigt som den är anpassad för många finare arbeten där en tjockare kniv inte skulle fungera. Jag har använt min Garberg i många år nu och den har aldrig svikit mig på något sätt. Jag har aldrig hållit tillbaka, men samtidigt har jag aldrig misshandlat kniven på något sätt.

Med risk att det låter som ett personligt påhopp, vilket inte är min avsikt, så tror jag det har med personlig utveckling och erfarenhet att göra. Om du har en kniv med 2 mm tjockt blad så använder du inte den för att klyva ved med. Samma som om du har en kniv med 7 mm tjockt blad med teflonbeläggning, vilket man inte använder för att snickra eller hantera mat med.

Att anpassa användning efter situation är helt avgörande för om något är ”survival” eller ”Bushcraft” nog för att fungera. Testa att gå ut i skogen med bara en Victorinox Huntsman i fickan. Om du tänker till så garanterar jag att du klarar precis allt som du gjort med en större ”survival knife”. Dessutom kan du få betydligt mer användning av din Victorinox.

Kolla in Felix Immler på YouTube och säg sedan att Victorinox inte är Bushcraft nog att hålla… =)

Om vi ska vara helt ärliga så finns det bara en sanning när det gäller att överleva när saker går fel. Uteslutande är den avgörande faktorn om du ska klara dig eller inte vad du har mellan öronen och inte vad du håller i handen. Om du har ett verktyg men inte förstår hur du ska använda det, så spelar det ingen roll hur genomtänkt, dyrt eller överbyggt verktyget är.

Än en gång. Inget personligt påhopp. Jag misstänker att du kommer att hålla med mig om du tänker på det och provar att ”överleva” med bara en Victorinox. Chansen är dessutom större att du har en Victorinox med dig i fickan än en gigantisk ”survival knife” när saker och ting går illa.

Hoppas detta svar räckte, Stefan. Annars är det bara att bolla tillbaka så får vi fortsätta diskutera. =)

Ha en bra dag.