MacBook Air M1 – Fler buggar!

Då var det fredag igen och dags att uppdatera min lista på problem med min MacBook Air M1. Det börjar bli en följetång, vilket känns smått tragiskt.

Denna gång är det den externa monitorn som buggar ur. Helt plötsligt blir det ”myrornas krig” (för oss som kommer ihåg TV) och skärmen slås av. Efter några minuter så slår skärmen på, flimrar lite och sedan börjar den fungera igen.

Jag har kontrollerat skärmen med min Lenovo Legion och den uppvisar inga problem, så det är inte skärmen det är fel på i alla fall. Jag har även kollat kablar och anslutningar. Testat med och utan extern ström. Inget verkar förändra situationen.

Detta är dock något nytt, vilket är ”intressant”. Jag har aldrig tidigare haft några problem med att skärmen krånglat förut. Jag kan inte utesluta att det är fel på min USB-C till HDMI adapter, vilket gör att detta inte är ett konkret fel på min MacBook Air M1.

För närvarande så har jag alltså dessa problem:

  • Apple Magic Mouse 2 tappar anslutningen några gånger i timmen, men återfår anslutningen efter ett tag. Flera gånger om dagen så tappar den anslutningen flera gånger i följd, vilket gör att den ansluter-kopplar bort-ansluter-kopplar bort… osv.
  • Apple Magic Keyboard 2 tappar anslutningen några gånger om dagen. Denna fungerar betydligt bättre än Magic Mouse 2, men det är ändå störande att den kopplar bort. Till skillnad från musen så brukar tangentbordet endast koppla bort en gång, aldrig flera gånger på raken.
  • Både Magic Mouse 2 och Magic Keyboard 2 börjar ibland gå i slow-motion. Bokstäver som skrivs in dyker upp först efter några sekunder och musen rör sig väldigt långsamt på skärmen. Genom att slå av och på musen och tangentbordet så verkar det börja fungera igen. Detta är med andra ord inte ett allvarligt problem utan verkar ha med någon buffer att göra.
  • Ibland blir menyraden högst upp omöjlig att klicka på. Den enda lösningen är att försätta datorn i viloläge och sedan väcka den. Då fungerar det igen.
  • Ibland så blir genvägarna längst ned på skärmen låsta så att det inte går att klicka på något. Denna bugg verkar lite allvarligare och jag har varit tvungen att tvinga omstart av datorn för att den ska börja fungera igen.
  • Ibland blir ljudet på Apple Music riktigt kasst. Ljudet låter distat och som att det knastrar i bakgrunden. Även om jag skickar via AirPlay mot mina Sonos högtalare. Detta sker oftast då jag spelat musik längre tid, dock var det länge sedan det hände nu. Kanske är det fixat?