MacBook Air M1 – En månad senare

Nu är det officiellt över en månad sedan jag köpte min MacBook Air M1 och började använda Mac på allvar för första gången. Vi pratar alltså om en som använt Windows sedan begynnelsen och nu börjar med ett nytt operativsystem.

Jag har tidigare använt Linux i många av dess former och jag tycker väl egentligen att macOS och Ubuntu har lite gemensamma nämnare. Visst känns macOS lite mer finslipat och genomtänkt, men i det stora hela så skiljer sig hanteringen inte speciellt mycket.

Om man jämför med Windows så är det inte lika lätt. macOS har i princip inte genvägar som stämmer överens med Windows. Den kan göra lika mycket (om inte mer) via genvägar, men dom är väldigt annorlunda och känns inte lika logiska när man kommer från Windows.

På tangentbordet så presenteras man knappar som ”option” och ”command”, vilka oftast används i kombination med varandra och övriga tangenter för att utföra snabba uppgifter. Jag ska försöka lära mig mer om dessa genvägar, men då det ofta är shift+option+bokstav och control+command+shift+bokstav kombinationer så finns det mycket att lära.

Prestandan på MacBook Air M1 är väldigt bra. Väldigt, väldigt bra. Vi pratar inte om en notebook som slår spelplattformar på fingrarna, men om vi jämför med notebooks i samma storleksklass så finns det ingen utmanare. Apple har sannerligen revolutionerat PC marknaden med sitt M1 chip. Inom kort kommer vi troligen att se liknande lösningar från PC tillverkare, men än så länge är Apple många steg före konkurrenterna på denna marknad.

Det är lite lustigt att Apple, som jag vid 2007 trodde skulle gå i konkurs strax, helt plötsligt är på den absoluta toppen i näringskedjan. Att jag dessutom skulle sitta med i princip allt med en Apple logga på hade jag inte ens kunnat fantisera om. Mitt mål har alltid varit att ha det senaste som går att få tag på. Kanske inte det bästa av det bästa, rent specifikationsmässigt, men jag vill gärna känna att jag har det senaste.

iPhone 12 Pro Max, Apple Watch Series 6, MacBook Air M1 och mycket annat som Apple lanserade under 2020 är i min ägo och jag är faktiskt väldigt nöjd med mina investeringar. Samtidigt som det är en trevlig känsla så känns det udda för mig att just nöja mig med det jag har. Hela mitt liv har bestått av ständig förändring av mobiltelefoner och teknik, men nu börjar allt lugna ned sig.

Jag har fortfarande långt att gå för att lära mig min MacBook Air M1 till fullo. Troligen kommer jag aldrig att hinna lära mig allt, men samtidigt känner jag att det är värt att lägga ned tid på den här datorn och dess operativsystem. Jag har aldrig förstått hur vissa människor kan ha en MacBook i 10 år utan att byta ut den, men jag börjar faktiskt inse att den, precis som iPhones och iPads, är byggd för att tuffa på långt efter konkurrerande märken återfinns på en soptipp någonstans.

Sammanfattningsvis kan jag säga att trots att den har buggar och ibland irriterar mig fruktansvärt så kanske det största problemet med min MacBook Air M1 inte alltid har med själva datorn att göra, utan det som sitter på andra sidan tangentbordet, motsatt skärmen.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.