Mac mini M1 eller M2?

Igår fick jag den oväntade äran att åka till Luleå för att laga min Toyota Corolla Hybrid. Jag säger ”ära” eftersom det är en sak som sällan behöver ske med en Toyota. =)

Det som hänt var att back-kameran slagit på, medan jag körde framåt med bilen. Den gick helt enkelt inte att slå av längre, vilket gjorde att hela ”media-displayen” på bilen inte längre var användbar, inte till annat än att titta på bilarna bakom i alla fall.

Eftersom det inte är en gammal Volvo så tänkte jag definitivt inte öppna och kolla om någon strömbrytare glappade. Min omedelbara reaktion var istället att ringa Toyota som hade ett tips på hur jag skulle kunna fixa problemet själv. Men då jag har garantier som täcker allt, så skippade jag den biten och åkte helt enkelt ned med bilen så att proffsen fick lösa det.

Som en fotnot kan jag nämna att killarna på Toyota i Luleå (Bilinorr) fixade problemet på ungefär 15 minuter, genom att rengöra en kontakt som fått fukt i sig. Orsaken var att vädret gått från många minusgrader till plus 6 grader och dessutom hade det börjat regna. Resultatet var en massa fukt och kondens. Trots att det var irriterande så hade problemet troligen gått bort själv när vädret vände, men nu är det i alla fall fixat så att problemet inte längre ska ske.

Medan jag var i Luleå och väntade på att få komma in med bilen så tog jag en sväng förbi Mediamarkt. I och med att Apple nyligen släppt den nya Mac mini M2 så var jag ”in-the market” för en sådan. Dock fick jag chansen att köpa den sista Mac mini M1 (2020) för ett riktigt bra rabatterat pris. Den senaste tidens negativa recensioner av M2 och dess ”SSD-gate” gjorde att det slutligen fick bli en ”gammal” M1:a istället. Faktum är att jag knappast ”maxat” min MacBook Air med samma processor.

Om du har missat ”SSD-gate” så kan jag snabbt nämna att i tester så visade det sig att M2 SSD hårddiskarna är runt 50-70% långsammare än dom som återfinns i M1 modellen. Jag är inte så insatt i det tekniska bakom detta, eller hur Apple kan ha medvetet valt att ”slöa ned” den nya billigaste modellen. Uppenbarligen för att tvinga kunder att köpa en modell med mer lagringsutrymme, vilka ”magiskt” inte längre har detta problem.

Hur som helst så duger en M1 modell gott nog för mig och mitt användningsområde. Om den är några minuter långsammare att rendera en 60 minuters 4K video spelar ingen roll för mig. Dom få tillfällen jag gör så pass avancerade saker så har jag också tid att vänta några minuter extra. Det jag däremot inte har tid att vänta på är att alla filöverföringar jag gör ska ta dubbelt så lång tid med en nyare dator. =)

Så, för er som funderat på att köpa en Mac mini för första gången så kan jag berätta att upplevelsen är ungefär som att köpa en ny iPhone. Det är en Apple produkt helt enkelt, ”ta-daa”. Användarupplevelsen från att ha min MacBook Air dockad till en skärm, med Magic Mouse och Magic Keyboard, är i det närmaste identiskt som att köra en Mac mini. Jag testade även att köra GeekBench för att se om det fanns några prestandavinster med att köra en ”stationär” modell jämfört med en bärbar, vilket resulterade i ett nära identiskt resultat.

Till vänster Mac mini M1, till höger MacBook Air M1

Värt att notera är att Mac mini M1 har aktiv kylning, vilket säkerligen resulterar i en prestandavinst vid längre och tyngre sessioner, men inte för vardagens små göromål.

Men den stora frågan är om jag blev besviken över prestandan. Svaret är givetvis att jag absolut inte förväntade mig något annat resultat. Kanske att dom båda resultaten varit omvända, men vi pratar trots allt om i princip en identisk dator, där Mac mini inte har skärm, tangentbord och touchpad. Det billigare priset är lockande, samtidigt som formfaktorn gör att jag får mer utgångar på Mac mini, utan att behöva använda dockningsstationer. Å andra sidan så är en MacBook Air betydligt enklare att bära med sig, vilket nu blivit dess huvudsakliga uppgift.

Den meningen är värd att förklara närmare, för er som undrade vad jag menade nu. Tidigare har min MacBook Air fått sitta i dockningstationen hemma och agera media server och annat som jag behövt, vilket inte är dess idealiska användningsområde. Faktum är att den knappt varit utanför huset sedan jag köpte den, eftersom den varit mer användbar hemma. =)

Idag ska jag passa på att installera alla saker jag behöver på min Mac mini och samtidigt anpassa min MacBook Air för att vara så mobil som möjligt, genom att ta bort en massa saker som jag inte längre behöver. Det blir både intressant och trevligt att bära med sig en fullfjädrad dator istället för min iPad, som annars fått åka med överallt, samtidigt som jag kan vara säker på att jag kan komma åt alla filer och annat som jag behöver via min Mac mini hemma, var jag än befinner mig.

Men, nu ska jag inte sitta och tjata om detta. Vad jag egentligen ville säga var att om du är på jakt efter en stationär dator så kan det vara en bra idé att kolla in en Mac mini M1:a, istället för den nya M2 modellen. Helst om du klarar dig med den billigare versionen och inte behöver det större lagringsutrymmet som annars krävs att man köper för att undvika ”SSD-gate” på den senaste generationen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.