Hitman – En stor uppdatering!

Ett spel som följt mig genom tiderna är Hitman. Redan år 2000 så dök den första upp med titeln ”Hitman: Codename 47”. Då var det ett intressant spel med något begränsade möjligheter, men spola fram till nutid och du har ett koncept som utvecklats, vuxit och blivit väldigt komplext. Det är nästa som att spela en spion-novell av Tom Clancy, trots att det är Danska IO Interactive som står bakom.

För er som totalt missat Hitman så kan jag snabbt nämna att man tar rollen som en yrkesmördare som arbetar för den hemliga organisationen ICA, nej, jag skämtar inte, men istället för matvarukedjan så står ICA för International Contract Agency. Målen för Agent 47, som är ens karaktärs namn, är inte vanliga småskurkar. Istället är kontrakten på högt uppsatta personer, maffiabossar och liknande. Alla med väldigt skickliga livvakter och komplicerade förhållanden.

Hitman är inte ett ”skjutar-spel”, utan kräver tålamod och eftertanke för att man ska lyckas. Man måste dessutom förklä sig som andra, förstöra bevismaterial och hacka datorsystem för att ta sig vidare.

Det som gör den senaste generationen av Hitman till ett intressant spel är att man kan spela om samma banor i princip hur många gånger som helst, utan att behöva göra samma saker. Det finns alltid 1000-tals sätt att klara ett uppdrag och det är helt upp till dig själv hur du ska lyckas ta dig framåt i handlingen.

Hitman har även flera olika spellägen för den som vill få ut olika sorters upplevelser av spelet. Det senaste spelläget som presenterades för några dagar sedan heter ”Freelancer” och introducerar ytterligare spelglädje för alla ”fans”.

Jag har inte själv hunnit titta närmare på Freelancer, då jag högst kan kallas en ”casual” spelare. Jag gillar att spela några timmar i veckan, men har perioder där jag inte spelar på flera månader i sträck. Allt beror på hur mycket fritid jag tycker att jag har att slösa bort. =)

Orsaken till att jag skriver om Hitman nu, istället för att nämna det tidigare, beror på att det släpptes en stor uppdatering till Hitman 3, som var den senaste och sista i serien. Jag köpte en licens för detta spel bara två dagar sedan och tänkte återuppleva gamla minnen igen, men igår (26/1-23) så slutade plötsligt spelet att fungera online. Efter lite research och väntetid så visade det sig att IOI släppt en uppdatering och helt enkelt ”tagit bort” Hitman 3 från marknaden.

Nu heter spelet Hitman – World Of Assassination och kommer att ligga till grunden för framtida ”Hitman” spel. Tanken är att grundspelet ska ge otroligt mycket innehåll, vilket man tidigare fick köpa separat som tillägg. Samtidigt så ska IOI kunna släppa uppdateringar som utökar spelet hela tiden. Nya kontrakt, nya banor och annat. Detta gör att spelet i princip är oändligt omspelbart.

Även om spelet är exklusivt ”single player”, så går det att anta kontrakt som andra spelare tillverkat, eller varför inte anordna ett kontrakt på någon NPC du irriterat dig över. =) Det finns många möjligheter och i och med den senaste uppdateringen så har möjligheterna bara blivit fler.

Jag har förstås inte hunnit testa allt som Hitman har att erbjuda ännu, eftersom uppdateringen kom igår (vid skrivande stund), men jag är övertygad om att jag kommer att uppskatta allt som IOI fixat. =)

Jag avslutar med en reklamfilm för Hitman World of Assassination, för inspiration. =)

Jag glömde också att nämna att Hitman finns som flera filmer, producerade av Warner Bros. För er som missat dessa, men gillar spelet, kan det vara en intressant och annorlunda upplevelse. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.