Logitech K860 tangentbord

En av sakerna som jag känner att jag inte behöver tänka på längre är tangentbord. Hemma använder jag nästan alltid mitt Apple Magic Keyboard, vilket är ett otroligt bekvämt tangentbord att skriva på. Nyligen fick vi dock in ett Logitech K860 tangentbord som jag haft chansen att testa. Jag skriver faktiskt detta inlägg på tangentbordet just nu.

Tanken på att ha ett ergonomiskt tangentbord är förstås intressant för många som använder sina datorer för att skriva på. Logitech K860 är dessutom kompatibel med Windows PC, Mac och iPad och kan skifta enheter direkt via tangentbordet. Man kan med andra ord ha upp till tre olika datorer och enheter anslutna till tangentbordet och enkelt hoppa mellan dessa, för att slippa ha tre separata tangentbord på skrivbordet. En smidig lösning för dom som arbetar i testmiljö eller mot olika plattformar.

Den är bekväm att skriva på och händerna ligger verkligen avslappnat och mer naturligt än på ett vanligt standard tangentbord, så länge du skriver som man ska göra med händerna på rätt ställe. Om du är lite långsammare på att skriva och gärna använder ”pekfingervalsen” så är ergonomiska tangentbord en ren mardröm att använda.

Jag skulle därför vilja lyfta varningens finger till dom som kanske inte är så duktiga på att skriva på tangentbord till att börja med. Att använda ett ergonomiskt tangentbord gör det svårare att se vad du skriver och uppdelningen av tangenterna gör att du inte kan skriva bokstaven G med höger hand längre. Å andra sidan så kan ett delat ergonomiskt tangentbord vara precis det som behövs för att många ska lära sig att skriva bättre än någonsin, så vem är jag att avråda någon från att köpa ett sånt här tangentbord.

Tänk bara på att du kanske skriver sämre till du lär dig tangentbordet om du inte är van att skriva på ett korrekt sätt, så blir du inte besviken efter din nästan 1500 kr investering, jo, det är faktiskt priset på denna skapelse.😮

Om vi tittar lite närmare på K860 så har den en relativt kort tangentrörelse och utformningen på tangenterna påminner mycket om Apple Magic Keyboard. Dom är dessutom dämpade och låter inte så mycket, vilket är trevligt när man skriver fort och mycket. Helst uppskattas denna aspekt när man sitter på ett möte eller bland andra personer som försöker jobba. Många har klagat på mig när jag skriver på högljudda tangentbord, eftersom jag skriver rätt så fort och ofta mycket.

Jag har testat mekaniska tangentbord, vilket låter rätt så imponerande, eftersom det låter som att man trycker två knappar varje knapp man trycker. ”Klick” när knappen går ned, ”klick” när knappen kommer upp igen. Men om man ska skriva ett inlägg i denna längd så vill personer i ens närhet mest uttrycka sig våldsamt efter 10 minuter, vilket inte alltid är önskvärt.😅

K860 är ett tangentbord som stämplats med ”for business”, vilket avser att anslutningen mellan tangentbordet och den trådlösa ”dongeln” är krypterad, jämfört med deras vanliga tangentbord. Varför man väljer att inte applicera denna teknik på alla tangentbord som är trådlösa vet jag inte, men troligen är det en fördyrande process av något slag. Privata kunder är väl inte prioriterade helt enkelt.

Logitech K860 fungerade riktigt bra på min arbetsdator, men på min kollegas ”all-in-one” PC så krånglade det lite. Troligen ett problem med USB adressering, men ändå en anledning att hon inte ville använda detta tangentbord längre. Det kan förstås ha med krypteringen av kommunikationen att göra, men det kan jag inte uttala mig om. Jag har inte upplevt några stora problem själv, men har kvar att testa tangentbordet i Apple miljö innan jag kan uttala mig om hur bra den fungerar där.

Jag har dock upplevt problem, även om dom inte varit allvarliga eller bestående. Från början så stannade tangentbordet upp lite och efter en till två sekunder så kom texten som skrivits, som att den var tvungen att buffra det som skrevs. Detta problem har dock försvunnit och jag har lyckats skriva hela detta inlägg utan några som helst problem.

En sak jag inte riktigt kom överens om var priset på K860. Jag tycker personligen att om man betalar mycket pengar för ett tangentbord så ska det vara något verkligen speciellt också, som exempelvis Apple Magic Keyboard. Om jag jämför med Apple Magic Keyboard, som är mitt och många miljoner andras favorit-tangentbord för Mac, så finns det lite att saker att säga.

Till att börja med så är Apple Magic Keyboard uppenbart tunnare med ett jämnare tryck över tangenterna. Den har en känsla som förmedlar betydligt högre kvalité än K860, vilket jag gissar delvis har med materialet att göra, men förstås också beror på att Apple fokuserar på en handfull modeller och Logitech spottar ut nya skapelser varje månad.

Magic Keyboard är som sagt materialmässigt överlägsen, tillverkad av ett stycke aluminium och inte ihålig plast, vilket gör att den inte låter ”burkig” att skriva på, något jag upplever med K860. Magic Keyboard är också betydligt tystare i knapparna, även om K860 inte är speciellt högljudd till att börja med. Jag tror det har med frekvensen på ljudet att göra. Magic Keyboard har dovare ljud, medan K860 har ljusa toner som stör mer.

Magic Keyboard är lättare att skriva på och fingrarna känns inte lika ”utmattade” efter en lång period. Trots att Magic Keyboard inte är ergonomiskt utformad, delad eller vinklad så är den är riktigt tunn, vilket gör att man inte behöver vinkla upp handleden och därför gör det otroligt bekvämt att skriva trots avsaknad av ergonomisk ”magi”.

Tangenterna i K860 är dessutom betydligt ”svampigare” än Magic Keyboard. Detta gör att Apples tangentbord går att skriva ännu snabbare än på K860. Tangenterna är dessutom mer exakta, vilket gör det mindre troligt att man missar en bokstav om man har bråttom.

Nu kanske du tänker, ”varför jämför han Apples svindyra super-tangentbord med detta”, vilket är en rättmätig fråga att ställa.

Anledningen är förstås att dom hamnar i samma prisklass. Flera jag diskuterat Magic Keyboard med ryggar tillbaka när jag säger att det kostar runt 1495 kr, men då detta tangentbord från Logitech kostar ungefär lika mycket så vet i alla fall jag vad som skulle bli mitt val om jag tvingas välja mellan dessa tangentbord.

K860 har förstås vissa fördelar över Magic Keyboard också. Bland annat möjligheten att skifta tangentbordet mellan olika enheter, som jag nämnde tidigare. Det går också att programmera K860 för att få mer funktioner och anpassa det ytterligare efter hur man vanligen arbetar. Det går ju förstås att göra på Magic Keyboard också, men då enbart under Apple miljö.

Det som är viktigt för mig är dock hur tangentbordet känns och fungerar att skriva på i mitt arbete. Då Magic Keyboard är tillverkad för Apple, enbart, så är det förstås inget alternativ för Windows datorn på jobbet. Trots att det kanske inte låter som det så är K860 ett tangentbord som är många gånger bättre än standard tangentborden som man är van vid.

Jag skulle dock dra mig lite för att ha ett ergonomiskt tangentbord för gaming eller liknande aktiviteter på hemmafronten, även om man har Windows dator. Orsaken är att man oftast måste utföra tangentkombinationer med enbart en hand, vilket detta tangentbord inte är lämpat för.

Slutligen
Slutligen så vill jag fastställa några saker, eftersom jag är lite ”spretig” i det jag skriver. För mig personligen så fungerar K860 riktigt bra för arbete. Jag skriver mycket och ofta snabbt för att hålla uppe produktionstakten. Tangentbordet är rätt så tyst och armstödet är bekvämt, men lite varmt och ”svettigt” efter ett tag.

Armstödet går INTE att ta bort, utan är i ett stycke in till tangentbordet. §vilket gör att den tar ordentligt med plats på ett skrivbord (23 cm djup). Något att tänka på för dom som har ett litet skrivbord eller begränsat med utrymme fram mot skärmen.

K860 är trådlöst, vilket gör att man lätt kan flytta det och få en mer ergonomisk arbetsmiljö. Dock har vi råkat ut för problem med att tangentbordet blir lite långsamt ibland, som att den buffrar och tänker i 1-2 sekunder. Detta skedde enbart på en av datorerna vi provade med.

Om du tänkt använda detta tangentbord för Apple enheter som Mac och iPad så skulle jag nog rekommendera ett Magic Keyboard istället. Kvalitetsmässigt är Apples tangentbord överlägset och enligt min ringa mening så är det bättre ergonomi i det tangentbordet. Jag upplever främst mer trötthet i fingrarna med K860 efter ungefär en timmes skrivtid, vilket är något att ha i åtanke.

Vilket som passar dig bäst är förstås upp till dig och din situation, men jag tycker ändå att Logitech har tagit i ordentligt när dom bestämde pris på K860. Det är trots allt, när det kommer till kritan, bara ett tangentbord i plast med en böjning. Om priset hade varit runt 600 kr så tror jag att den hamnat lite mer i linje med vad den egentligen är värd.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.