abstract apple art black and white

Apple kartonger i hög!

Ett väldigt intressant påstående som jag precis fick höra var att nästan 80% av alla iPhone ägare har kvar sina kartonger till telefonen. Något som inte är lika vanligt hos andra tillverkare.

Huruvida detta är fakta eller inte har jag ingen aning om, eftersom jag inte har någon källa för ursprunget bakom detta påstående. Men om jag kollar i källaren så har jag två stora flyttkartonger som innehåller nästan varje kartong från alla Apple produkter jag någonsin ägt, så det kanske finns en del sanning i det påståendet.

Det är garanterat inte lika normalt att ha kvar alla kartonger, vilket tydligen är min strategi, men det är säkert vanligt att spara kartongen från den aktuella telefonen man använder i alla fall.

Men varför i hela friden tenderar Apple-användare att behandla sina produktkartonger som heliga relikter? Vad har Apples förpackningar som andra inte har?

Låt oss dyka in i den underliga världen av Apple-fans och deras känslomässiga förhållande till förpackningar.

Som i princip alla Apple användare redan känner till så är Apples design och estetik väldigt prominent. När det gäller förpackningar och kartonger är Apple kända för att ha en otrolig förmåga att göra dom till en konstform ut alla möjliga aspekter.

Dom är faktiskt så välgjorda att man lätt skulle kunna använda dom till att lagra andra saker i, år efter år. Men ändå är det väldigt få som återanvänder sina kartonger till annat, utan låter dom ligga orörda och oanvända. Vissa väljer att ha sina kartonger framme, som prydnader i bokhyllor och liknande, något som jag inte ”sjunkit till” ännu, men kanske är något att fundera på. 🤔😅

Förpackningen på Apples produkter ger känslan av en lyxig present varje gång man köper något man nyligen köpt och den där känslan av att packa upp något vackert och välgjort blandas med känslan av att själva öppnandet känns exklusivt och lyxigt, vilket blir en del av den totala upplevelsen.

Att kasta bort kartongen efter öppnandet skulle vara som att kasta bort en del av upplevelsen och känslan som fanns.

En praktisk fördel med att inte kasta bort kartongen är förstås om du tänkt sälja din Apple-pryl för att uppgradera till den senaste versionen efter några år. Att ha originalförpackningen kan göra skillnaden mellan att få bra med pengar för din gamla trotjänare, eller ett sorgligt nickande från en potentiell köpare. Kartongen blir en del av produktens kretslopp och hänger ofta med ända till återvinningen är ett faktum.

Många behåller också kartongen som en påminnelse om den glänsande, tekniska skönheten man lagt vantarna på för länge sedan. Ett sätt att behålla känslan av upplevelsen man hade när man köpte sin produkt och öppnade den för första gången.

Även om det säkert finns andra anledningar att spara sina kartonger som jag inte tänkt på, så är det ändå rätt så uppenbart att Apple lagt ned betydligt mer eftertanke och pengar på att göra hela upplevelsen runt deras produkter till något speciellt. En så speciell upplevelse att vi till och med sparar papperskartongen som produkten levereras i. Något som man inte kan undgå att finna rätt så intressant ändå.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.