Livet med Apple – Del 2

Den som följer min ”följetong” ser ju genast att min titel har ändrats. Det står inte längre ”iPhone 11 PRO Max”, det står ”Livet med Apple”. Orsaken till detta är att jag fått utökning i Apple familjen. Just nu sitter jag och skriver detta inlägg på min nya iPad Air, på min Apple Smart Keyboard. Denna kommer givetvis att påverka hela min upplevelse med Apple, därför måste den tas med i mina följande texter, så enkelt är det.

Kontinuitet, vilket konstigt ord…
Det första man blir matad med som tilltänkt Apple användare är ”kontinuitet”, konsten att fortsätta det man höll på med utan att behöva hoppa mellan enheter. Detta är ett konstigt koncept för många, även för mig. Jag vill ju ha min telefon att prata i och min iPad för att skriva på, vad är annars själva grejen med att ha olika storlekar på enheterna?

Faktum är dock att man vänjer sig väldigt fort. Det är oerhört smidigt att få sina meddelanden direkt på sin iPad när man sitter och skriver, istället för att behöva plocka upp telefonen. Samtidigt så ringer det i alla Apple enheter samtidigt när man är hemma, så det är bara att plocka den som är närmast och svara. Smidigt och enkelt istället för mystiskt och gormigt.

Andra har försökt, ingen har lyckats…
Apple har troligen inte varit först med något, någonsin. Dom har dock varit dom enda som strävat efter att perfektionerna det dom ger sig in på, oavsett kostnad (för kunden). Det är lite som att råka ut för ett envist barn som är helt övertygad att sätta snö i byxan är en bra idé. Apple ger väldigt sällan upp något dom gett sig in på eftersom det skulle bevisa att dom hade fel. Apple har aldrig fel, det är bara andra som inte förstår.

När det gäller funktioner som kontinuitet så försökte sig Samsung på samma koncept för ett tag sedan. Detta var en rätt så hemsk upplevelse och orsakade mest problem i långa loppet. Det är inte lätt att lägga in dessa funktioner när man inte är den som programmerar själva grunden i operativsystemet. Även Huawei har försökt, med lite bättre resultat. Dock kan Huawei ses som Androidvärldens Apple, eftersom dom oftast tar teknik som redan är beprövad och förbättrar den.

Huvudsaken är att du som läser förstår att Apple inte är innovatörer och ”magiska”, dom väntar helt enkelt på att någon ska uppfinna bra saker som dom sedan kan använda sig av för att sälja mer saker själva. Det dom gör bra är att få det att fungera som det var tänkt, vilket är det som alla kommer ihåg som ”Apple uppfann”.

Saker som jag hatat, men inte längre kan…
Så sent som med iPhone XS så började jag hata iPhones på allvar. Detta var en skräphög utan like. Dålig batteritid, buggig mjukvara och rent generellt irriterande i varje moment. I efterhand har det visat sig att det som jag hatade inte var telefonen, i sig. Det var bara mjukvaran som ställde till det.

I och med iOS 13 så har Apple försökt ”fixa saker” istället för att stoppa in nya saker från Android världen och desperat försöka få dessa att fungera. Vissa saker är helt enkelt för buggiga och dåligt genomtänkta för att kunna fungera. Som koncept ser det säkert bra ut, men då alla mobiltelefoner jag använder befinner sig i den verkliga världen så är det andra spelregler som gäller.

Det har visat sig att nästan allt som jag hatade med iPhone XS är åtgärdat. Min iPhone 11 PRO Max framstår som en fantastisk telefon, trots att XS troligen också är nästan likadan i dagsläget, eftersom dom kör samma mjukvaror. Dock finns det en punkt där iPhone 11 PRO Max är överlägsen alla andra iPhones i världen. Jag pratar om batteritid.

Ingen mer batteri-ångest…
En sak som jag märkt påverkar mig väldigt mycket är just batteritiden på mina telefoner. Oftast kliver jag upp vid 4-5 tiden på morgonen och går till sängs vid 22 tiden på kvällen. Detta gör att mina telefoner måste klara hela dagen för att jag ska kunna känna batteri-ångesten lätta. Orsaken till min ångest beror till stor del på Samsung. Deras telefoner verkar ha en egenhet att ”självdö” långt tidigare än någon skulle kunna gissa. Genom att ta telefonen ur laddaren, läsa nyheterna på toaletten och sedan ta en dusch så är till och med Note 10 Plus nere på runt 90% batteri. Då har dagen inte ens börjat…

Innan jag är på jobbet så var min Samsung telefon nere på 80% och innan lunch vid 11 tiden så var det dags att ladda så att jag kunde vara säker på att klara resten av dagen. Apple har alltid varit bra på att ”simulera” bra batteritid. Du kan med andra ord gå en halv dag utan att tappa många procent batteri, för att sedan få en chock när batteritiden helt plötsligt hamnar i fritt fall strax efter lunch.

Apples batteri-indikator är nämligen inte linjär, utan visar procent med viss fördröjning. Detta är i princip bekräftat av Apple och är faktiskt tänkt att lura användaren, på ett bra sätt. Du förstår, om du inte upplever det som att du håller på att få slut på ström i din telefon så kommer du heller inte att få ångest över att den verkligen börjar få slut på ström.

Det kan kännas som ett udda sätt att lösa problemet på, men det finns miljoner av människor som hävdar att iPhone alltid har haft fantastisk batteritid, utan att egentligen gå på annat än vad procenten säger i telefonen. Att dom däremot har slut på ström när det är 30% kvar, det är något slumpmässigt fel om du frågar Apple.

Med iPhone 11 PRO Max så behöver Apple inte längre låtsas som att dom har bra batteritid. 11 PRO Max har fantastisk batteritid. Vi pratar om 2 dagar användning, utan ångest. Det är i princip omöjligt att tömma batteriet på en dag utan att verkligen sträva efter det. Android telefoner har kunnat göra detta länge, men bara Huawei har lyckats göra så att min batteri-ångest inte behövt kicka in, då dom ständigt levererar lika bra batteritid.

På Samsungs sida så pratar vi om jättebra batteritid, vissa dagar. Detta gör att ”andra dagar” så räcker batteriet knappt en halv dag. Jag pratar fortfarande om Note 10+, som faktiskt har det största batteriet av alla Samsungs telefoner och är högst aktuell för många ”professionella” användare. Om man inte kan lita på att telefonen klarar sig en hel dag, utan att jag ska behöva pilla och gorma i allt, så kommer jag att behöva kolla och oroa mig över just detta hela dagen. Det finns bättre saker att göra.

Jag förstår att konceptet ”batteri-ångest” kanske inte känns verkligt för många av mina läsare. Men jag vill ändå tro att innerst inne så finns det en oro hos alla att få slut på batteri i sina telefoner. Vi är trots allt så beroende av dessa små glasrektanglar nu för tiden. Jag antecknar, kommunicerar och planerar med min lilla rektangel, utan den så skulle mina arbetsdagar se väldigt annorlunda ut.

Det övriga är inte så viktigt, men ändå…
Om vi skulle sätta en topp 3 lista på saker som jag önskar mig mest på en telefon så ligger batteritid på plats nummer 1. På plats nummer två är det mottagning som måste vara bra. En telefon som är problematisk att prata med är också en grund till ångest för mig. Apple har tidigare varit hemska på denna front, men i och med iPhone 11 PRO Max så har jag inte märkt av några som helst problem med mottagningen. Även Bluetooth fungerar utsökt, likväl som WI-FI. Faktum är att min tidigare Note 10+ hade sämre mottagning än min nuvarande iPhone, vilket är ett väldigt gott betyg.

På tredje plats befinner sig konstigt nog kameran (kamerorna?). Jag säger ”konstigt nog” eftersom jag inte tar så mycket bilder som jag skulle vilja. Dom flesta dagar så befinner jag mig i kontorsmiljö utan några större variationer. Vilket gör att jag inte direkt får några tillfällen till bra bilder. Men jag har alltid ändå prioriterat kameran på telefonen väldigt högt. Om mina telefoner tar dåliga bilder så skapas ett behov att behöva ”byta upp mig” mot något som tar bättre bilder inom kort. Trots att det inte borde vara så viktigt.

Apple vs resten av mobilerna…
Just iPhones har alltid varit ”tillräckligt bra” för att hålla bort onda tankar, men i och med iPhone XS så fick Apple betydligt större konkurrens. Detta gjorde att XS, som hade en väldigt bra kamera, framstod som ”undermålig” och ”inte bra nog” i många recensioner. Detta triggade mitt behov att ”leta något bättre”, vilket gjorde att jag snabbt gjorde mig av med min XS.

I och med 11 PRO Max så har Apple än en gång ”kommit ikapp” resten av mobilvärlden och säkrade sin plats som den vanliga jämförelsen när man pratar om ”dom bästa kamerorna”. Detta i sin tur gör att jag upplever 11 PRO Max som tillräckligt bra och inte känner något som helst behov att byta. Dessutom så finns det inget bättre hos Apple, vilket gör att även om ett litet behov skulle infinna sig, så finns det ingenting att byta till. =)

Hur mycket som helst, så lite tid…
Som ni kanske märker så finns det så mycket jag kan skriva om rörande Apple och mina upplevelser. Dock känner jag det får räcka för denna gång. Risken är att det blir så mycket text att inte ens jag själv orkar läsa, vilket då skulle motverka min ”e-journal över vad som fick mig att lämna Apple”.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.