Linux, ett nytt försök…

Nu har jag installerat Ubuntu igen, denna gång på min sekundära HP notebook. Mest för att min primära inte riktigt fungerar som den ska. Jag har alltid varit nyfiken på Linux, men det har antingen krävts för mycket inlärning/omlärning, eller så har supporten varit totalt värdelös. Faktumet är att trots Linux ”community”, så är det så mycket olika åsikter och lösningar på problem att man sällan blir hjälpt som en gammal Windows räv.

Efter att ha varit borta från Linux i 6-7 månader så provade jag alltså att installera Ubuntu, vilket visade sig vara enklare än någonsin. Poppa in skivan i datorn, välj installera… Enklare än Windows 7 att installera och på halva tiden. Allt fungerade direkt efter installation. Ett betryggande meddelande om ”Det finns trådlösa nätverk tillgängliga” visade sig, vilket alltid är en positiv sak.

Efter 2 knapptryckningar så var Chromium installerat och man var produktiv igen.

Nu kommer jag att prova Ubuntu i ungefär 1-2 månader och om den visar sig fungera bra för mig och det jag använder min dator till så kommer jag att avinstallera Windows och bara köra Linux framöver.

Några av anledningarna till att jag gärna vill köra Linux är följande.

  • Webben går snabbare.
  • Applikationer går snabbare.
  • Allt roligt är gratis.
  • Allt är snyggare och nyare.
  • Linux utvecklas för varje ny version medan Windows bara hålls vid liv.
Åter igen, om du är intresserad/nyfiken hur Linux verkligen fungerar så finns det väldigt fina alternativ för dig. Vanliga missuppfattningar är  dessa:
  • Man måste vara ”data hacker” för att förstå Linux.
  • Ingenting finns ju till Linux.
  • Windows erbjuder då support, det gör ju inte Linux.
  • Min hårdvara kommer inte att fungera till Linux.
Det finns fler, men dessa verkar vara dom vanligaste orsakerna till att Linux inte provas överhuvudtaget.
Om du är nybörjare på Linux så bör du titta på Ubuntu, som är helt gratis och helt riskfri för din dator. Ingenting kommer att förstöras eller raderas, så länge du inte specifikt väljer det. Ladda ned Ubuntu, bränn den på en vanlig CD skiva och ploppa in den i datorn du vill testa Linux på. Starta datorn och inom 3-4 minuter så kan du prova på hur den fungerar. Om du är intresserad av att ha Ubuntu installerad på sidan om Windows, istället för Windows eller bara testa utan att installera något så är det upp till dig.
Du kan ju givetvis installera Ubuntu på en USB sticka och på så sätt ha möjlighet att köra Linux på vilken dator som helst, så länge du har med dig din USB sticka.
Snabbt, stabilt och gratis… =)
Gör dig själv en tjänst och prova Ubuntu, du har ingenting att förlora, utom erfarenheten av ett nytt operativsystem.
Frågor/funderingar kan skickas till bloggen@itpiraten.se eller skriv helt enkelt en kommentar här nedanför. =)
Observera att jag är en Windows människa med erfarenhet av PC och Windows. Om du behöver support så bör du prata med någon annan, eftersom jag för närvarande bara använder Linux som en vanlig användare använder Windows. Om det uppstår problem så är jag nog rätt så dålig på att lösa dom, i alla fall med min nuvarande erfarenhet av Ubuntu. =)
Ha en bra dag.
(Inlägget skrevs på min Ubuntu burk, för att testa lite.)