Läsarfråga: Ubuntu som Windows användare?

Greger frågar: ”Hur enkelt är det att gå över från Windows till Linux, eller närmare bestämt Ubuntu som du provar just nu? Finns det någon chans att man kan få igång nätverk och börja jobba med datorn, eller får man räkna med en inlärningsperiod på minst 1-3 månader? Tacksam för svar så fort som möjligt då jag funderar på att gå över från Windows till Linux.”

Hej Greger.

Du är, liksom jag, intresserad av Linux, men har inte riktigt vågat ta ”steget över”. Det fina med allt är att du med enkelhet kan prova Ubuntu (och många andra distributioner/versioner av Linux) helt utan några risker. Dom flesta stödjer ”LiveCD” lägen, som gör att du kan testa om din dator fungerar med all hårdvara och liknande innan du bestämmer dig om du vill ha Linux överhuvudtaget.

Även om du bestämmer dig för att använda Linux så behöver du inte välja sida, du kan helt enkelt installera Ubuntu på sidan om Windows. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så finns möjligheten att installera istället för, vid sidan om och inte installera alls.

När det gäller inlärningsperioden så är det individuellt, men personligen så kände jag mig rätt så hemma redan efter 10 minuter med Ubuntu. Nu när jag använt den i några timmar så kan jag säga att min Android telefon är inkopplad, jag har fyllt datorn med lite bakgrundsbilder och musik. Installerat lite applikationer på datorn och skriver just nu på den.

Jag tror inte att en vanlig datoranvändare har några som helst problem med Ubuntu. Måhända andra distributioner av Linux, men just Ubuntu är så löjligt enkelt. Precis som det ska vara.

Några av fördelarna du kommer att märka är att Ubuntu redan har dom viktigaste sakerna du kan behöva installerat i förhand. Exempelvis webbläsare, mailprogram, chattprogram, bild/ljud/video redigerare, bild/ljud/video spelare och mycket mycket mer.

Att installera ett nytt program är lika svårt som att installera något i en Android telefon (som i och för sig också är Linux). =)

I korthet kan jag bara säga att du ska testa Ubuntu, inget kan gå fel och inget kommer att försvinna från din dator. Om du trivs med den så kan du klicka på en icon på desktoppen direkt i Ubuntu och säga ”Nu vill jag installera Ubuntu”, därefter får du alternativet att installera istället för Windows, bredvid Windows eller bara fortsätta testa utan att installera något överhuvudtaget.

Notera att Ubuntu blir mycket snabbare om den är installerad istället för via ”LiveCD” alternativet.

Ha en bra dag och hoppas att svaret hjälpte lite.