LG G5 Review

Då var det dags igen. Denna gång en telefon av mina minst eftertraktade tillverkare. Trots ständiga försök att vända på strömmen av generiskt tänkande och marknadsanalytiska rådgivningar var det länge sedan LG kunde benämnas som ”nytänkande” eller ”utanför boxen”.

Som titeln avslöjar så har jag köpt en LG G5, men kanske inte av dom anledningar som du tror… Jag har nämligen bestämt mig för att öppna mina sinnen för nya impulser och tankar (när det gäller mobiltelefoner i alla fall). Samsung Galaxy S7 i all ära, men den är generisk och trist när det kommer till kritan. Mjukvaran är som den alltid har varit och på många sätt känns det som att Apple och Samsung kan hålla varandra i handen.

När det gäller LG så var dom lika innovativa som Citroen en gång i tiden. Visst, det såg kanske inte alltid konformativt och strikt ut. Designen kanske inte var optimal för estetiskt medvetna personer… Men det spelade ingen roll, eftersom dom tillförde nytt tänkande. Även om det fanns en tid där LG var dominant på det området så hade dom tappat stinget, vilket placerade dom i ett generiskt fack bland ”dom andra” Android hårdvarutillverkarna.

LG G5 är lite ”tillbaka till rötterna” för LG som designers, vilket tilltalade mig väldigt mycket. När man sedan tar i beräkning telefonens egenskaper så måste jag säga att jag blev positivt överraskad.

Så, med det introt överstökat, låt oss titta närmare på LGs senaste flaggskepp, LG G5…

lg-g5-in-hand-6

Design, utseende och användning
När det gäller den övergripande designen på LG G5 så märker man direkt att dom tagit genvägar och kanske rentav struntat i vissa aspekter. Hörlursutgången är vass och ser ut som att dom bara borrat ett hål i telefonen. Samma gäller USB-C och högtalar-”galler”. Alla ingångar och utgångar är skarpa och industriellt ”hugget ur sten”.

När man sen ser på den lätt svepande glasskärmen på framsidan så får man helt plötsligt intrycket att LG har gjort lite onödigt komplicerad design, vilket får en att fundera varför dom skippade på vissa saker helt och sedan överarbetade andra saker… Troligen får man aldrig svar på den frågan, så vi går vidare.

Många har kritiserat LGs val att använda en primer och färg på aluminium istället för att bara utgå från färgad aluminium. Personligen tycker jag att det är nytänkande och ger en bekväm värme som metalltelefoner annars saknar. Jag är en person som faktiskt föredrar en mjuk och varmare telefon framför en kall klump av glas eller metall i handen, kanske är jag en av få att tycka det, men jag tvivlar att jag är ensam på den fronten.

Som vanligt, med flaggskepp av idag, så är LG G5 svår att få grepp om och tenderar att vara halkig i handen om man är allt annat än svettig/fuktig. Men då i princip alla telefoner har samma problem så kan man väl inte peka ut LG G5 specifikt. Jag blev dock lite besviken att dom inte spann vidare på LG V10s designspråk och gjorde några gummiinlägg på antingen baksida eller kanter.

01_Modular_Type

Modulär Design
Eftersom detta är något unikt för denna telefon så finns det inte mycket att referera till. Tanken är att LG G5 ska kunna anpassas för olika situationer på ett enkelt sätt. Exempelvis kan man byta ut nedre ”hakan” mot ett kameragrepp, speciellt anpassat med zoom-hjul och knappar. På detta sätt förvandlar man sin telefon till en ”point-and-shoot” kamera.

Man kan även montera en förstärkare från B&O, för att få ett äkta högupplöst ljud, för dom som föredrar detta. Tanken är att LG (och partners) ska utveckla fler tillbehör för att kunna specialanpassa hårdvaran till vad man vill ha den till.

I och med att LG G5 är modulärt uppbyggd så tillåter den givetvis att man tar ut batteriet, vilket görs på några sekunder. Genom att ha med sig några extra batterier kan man se till att en laddare inte behövs på väldigt länge.

Ljud
När det gäller högtalarens ljud (ringsignaler, media, mm) så är jag faktiskt imponerad. Den är placerad längst ned på telefonen och således riktad åt sidan vid mediakonsumption, men den är både väldigt hög och har överraskande brett register. Den är faktiskt så detaljerad och välljudande att man med enkelhet kan lyssna på musik direkt från telefonen om man sitter på kontoret eller tränar.

Högtalaren för samtal får dock ett lite sämre betyg och hamnar snäppet sämre än Galaxy S7. Ljudet känns stereotypiskt tunt och saknar register. Detta gör att det blir svårt att höra vem man pratar med bara via rösten. Dock är LG G5 bara ”lika dålig” som resten, som alla hamnar bakom ITPiratens testvinnare Samsung Galaxy S7 på området för i år.

Mottagning
När det gäller mottagningen på LG G5 så är den dock strået vassare än Samsungs Galaxy S7, vilket är en fröjd för min själ. Jag fullkomligt hatar när samtal bryts och nedladdningar kryper ned på bytes/sekund, bara för att tillverkaren inte tänkt på att en smartphone inte är bättre än mottagningen den har. Både Bluetooth och WIFI fungerar bra och mottagningen på mobilnätet är nära på perfekt.

Dock har jag varit i denna situation tidigare. Galaxy S7:an fungerade perfekt till en början också, bara för att sluta som en bortbytling. Med reservation för ändringar så tillåter jag mig dock berömma LG G5 på alla områden som rör mottagning.

DSC03590

Kameran
Alla vet att Galaxy S7 har bästa kameran på en mobiltelefon i år, men det i princip ingen av dessa vet är att dom har fel… LG G5 är en på många sätt överlägsen vinnare på just kameraområdet. Nu pratar jag inte specifikt om det faktum att LG G5 har två kameror på baksidan, varav en är ”wide” och andra en 16 Mpix ”vanlig”, utan jag pratar om kvalitén som kamerorna presterar.

I mina (och många andras) tester så ser man gång på gång att LG G5 tar betydligt bättre och mer kvalitativa bilder. I automatiskt läge kan LG G5s kameror faktiskt klara av situationer som annars förstört bilden på vilken annan mobiltelefon som helst. Givetvis låter det som att jag bara spyr ut propaganda som LG vill höra, men undersök gärna detta själv så får du se.

Där LG G5 faller kort är slow-motion, som faktiskt är riktigt dålig. Här rör det sig om troligen 60-120 fps inspelning som mjukvarumässigt saktas ned och skapar en hackig och ryckig slow-motion som inte han avnjutas av någon. Dock kan det ändras i och med mjukvaruuppdateringar, så jag sågar inte den riktigt ännu.

I min ringa mening så är LG G5 den klara vinnaren i mobilkamerakriget detta år (än så länge), i alla fall när det rör sig om stillbilder. Att den har möjlighet att ta ”wide” bilder är faktiskt roligt. Det är lite synd att just den kameran bara har 8 Mpix upplösning.

Ni som följer mig på Instagram har garanterat fått smakprov på lite bilder från LG G5 redan, men det kommer mer.

LG-G5-cameraFingeravtrycksläsaren
När det gäller fingeravtrycksläsare på LG så har jag inga referenser till tidigare enheter, då jag personligen försökt undvika LG. Vad jag kan säga är att den fungerar väldigt bra. Kanske inte lika bra som Nexus 6P, men definitivt betydligt bättre än på Samsung Galaxy S7, vilket gör den till en klart godkänd fingeravtrycksläsare.

Den är, precis som på Nexus 6P, placerad på baksidan. Detta är faktiskt något som jag upptäckt är den föredragna platsen för mig. Många vill säkert ha den på framsidan av telefonen, men det känns faktiskt mer naturligt att kunna lägga pekfingret på läsaren än att försöka balansera telefonen och använda tummen.

Då LG G5 faktiskt stödjer ”double-tap-to-wake” på skärmen, så kan man enkelt titta på notiser och annat bara genom att knacka på skärmen, om man vill kontrollera detta medan telefonen ligger på ett bord eller liknande.

104174e

Batteritid
Jag har redan tidigare sagt att 3000 mAh på Galaxy S7 kändes lite litet, men räckte till. När jag upptäckte att LG G5 hade 2800 mAh så blev jag lite kallsvettig och fick genast lite panik över hur dåligt den ”bör” prestera.

Till min förvåning så är LG G5 betydligt strömsnålare än Galaxy S7. Där jag tidigare spenderat 14-16% på att titta film på YouTube med S7:an tar bara LG G5 4-8%. Även i standby kan telefonen ligga på 100% i flera timmar efter laddaren plockats ut, något som aldrig hände med S7:an, som notoriskt drack flera procent ström i timmen oavsett.

Redan efter några dagar med LG G5 så inser jag att där jag hade 15-20% ström kvar efter en dag med S7:an så har jag mer än 50% kvar på G5:an. Hur detta går till i praktiken kan jag inte svara på. Rent hårdvarumässigt bör ju S7:an ligga i närheten eller vinna denna trofé. Den enda logiska förklaringen jag kan tänka mig är att LG lyckats strömlinjeforma Android 6.0 betydligt bättre än Samsung, vilket låter rimligt.

Slutorden och betyg
Att se LG gå tillbaka till ”rötterna” och börja experimentera med sina telefoner gör att man blir varm om hjärtat. Det är otroligt intressant att följa deras utveckling av LG ”vänner” som tillbehören kommer att heta till LG G5. Om detta är en nisch eller något LG kommer att satsa på vet jag inte i dagsläget. Men jag är villig att ta en chans om dom är det.

Design: 5 av 10
Utseende: 7 av 10
Användarvänlighet: 7 av 10
Mjukvara: 8 av 10
Stabilitet: 7 av 10
Skärm: 7 av 10
Touch: 10 av 10
Ljud (samtal): 7 av 10
Ljud (högtalare): 8 av 10
Ljud (hörlurar): 8 av 10
Mottagning WiFi: 8 av 10
Mottagning Bluetooth: 8 av 10
Mottagning Mobilnät: 8 av 10
Kamera (huvudkamera): 10 av 10
Kamera (”selfiekamera”): 8 av 10
Fingeravtrycksläsare: 8 av 10
Batteritid: 8 av 10

Slutbetyg: 8 av 10