Läsarfråga: ”Varför inte iPhone?”

Jag får rätt ofta frågor som rör Apple vs Android, samt en och annan fråga om Windows 10 Mobile. När jag gjorde om ITPiraten och rensade bort gamla inlägg så tänkte jag samtidigt lägga ned alla irritationsmoment som rör bråk mellan Apple och Android fans. För det är både löjligt och irriterande för alla, utom trollen som tror att dom gör någon nytta.

Men, jag kan fortfarande svara på varför jag, personligen, inte använder Apples produkter. För inte så länge sedan hade jag en period där jag bara hade iPhones och iPads, men nu är det bara Windows 10 plattor och Android telefoner. Följande lista är saker som jag saknar och som är avgörande för att jag ska kunna trivas med min smartphone.

  • Access till filsystem, eller en sandbox-variant. Låt användarna kopiera musik, film och filer utan att behöva köpa allt. Vansinne, men uträknat av Apple.
  • Torrent klienter och nedladdningsmöjligheter. Detta hör ihop med punkten ovan och så länge Apple tvångsmässigt hindrar access till något slags filsystem så finns det också begränsade möjligheter för en sådan applikation. Även detta uträknat av Apple.
  • Ringsignaler… Låt användaren välja sina ringsignaler direkt från musik på telefonen. Det är vansinne att behöva specialverktyg och begränsningar för att kunna byta ringsignaler på en modern smartphone. Om man inte vill köpa sina ringsignaler för några kronor styck av Apple, som av en slump säljer dessa via deras Appstore.

Där slutar min lista… Så enkelt är det att få tillbaka mig som Apple användare.

Faktum är att Apple är på rätt spår när det gäller iOS och deras hårdvara. Allt är optimerat, snabbt och stabilt (rätt så stabilt i alla fall). Men att förlita sig på funktioner som i princip inte har ändrat på sig sedan 7 år tillbaka gör att även dom mest inbitna Apple fans funderar på att ”byta upp sig” till Android eller Windows 10 Mobile.

Personligen tror jag att Apples storhetstid är över, så länge dom inte gör något väldigt snart. Det är dags att börja bli innovativa och hitta lösningar som andra har missat, för i dagsläget är Android ljusår före på det området.

Trots att Android inte är lika optimerat som iOS så är det inte mycket som skiljer längre. Tiden då Android laggade och tog mängder med ström är förbi. Tiden då iPhone hade den bästa kameran är också över. Även övriga områden ser likadana ut, med Android i spetsen och Apple en (för Google) betryggande bit bakom.

Vad tror du? Är det jag som har fel bild? Kommentera gärna.