Låt oss prata lite allvar…

Just nu sitter min Galaxy Note och agerar WiFi router, eftersom vårt kära Internet från Telia verkar ha gett upp hoppet ännu en gång. Det är trevligt med Internet, men då vi verkar ligga på ungefär 70% tillgänglighet så är det lite irriterande.

Men, nog om det. Låt oss sätta oss ned och ta ett djupt andetag. Det är dags för ett allvarligt snack, bara oss emellan.

Jag har suttit och läst lite om Piratpartiet och dom som är emot rätt att dela med sig av filer och annat innehåll. Båda sidorna är för extrema för min egen smak, dessvärre. Ena sidan säger att det ska vara olagligt att ens titta på en webbsida utan statligt godkännande och övervakning under pistolhot, medan den andra sidan säger att det ska vara lagligt att piratkopiera allt som finns och dela med sig till sina medmänniskor, utan begränsningar och utan problem…

För mig så är detta två väldigt extrema sidor på en komplicerad utgångsfråga. Man kan inte förhindra kommunikation, piratkopiering och fildelningar. Det går bara inte. Det enda som kommer att hända är att mer folk bryter mot lagen. I slutänden så kommer lagen att kosta mer att upprätthålla än ”skadan” som piratkopiering gör. Det inser ju även jag, som kanske inte är så ”Inne” i den svängen.

Å andra sidan, man kan heller inte säga att all kopiering, även piratkopiering, ska vara laglig (eh, som då inte skulle vara piratkopiering, givetvis). Man måste hitta ett mellanting som fungerar. Idag pratade jag och ”Quo” om detta problem och han hade en enkel lösning. Lägg på 5-10 kr i månaden på alla IP nummer i världen. Man kan anordna en ”STIM” organisation som registrerar vem som laddar ned vad och sedan distribuera pengarna till den som har rätt att få dom.

Google skulle säkert vara intresserade att hålla i kassan och distribuera pengarna, eftersom dom i dagsläget fungerar som världens största sökmotor för illegala mjukvaror, att göra samma tjänst laglig hade varit en bonus för alla.

På detta sätt försvinner ”piratkopiering” och företagen som nu förlorar pengar på piraterna kommer istället att tjäna pengar på dom. Hur bra hade inte det varit?

Lägg sedan ned alla anti-pirat-byråer och rikta resurserna mot mjukvarutillverkarna istället. Om ett företag försöker fuska till sig pengar, sätt dit dom istället för oskyldiga medborgare som bara klickat på en länk på en sida.

Men, världen har väl alltid sett ut på samma sätt. Man ger sig på medborgare istället för roten till problemet. I det här fallet är det bristen på information, tillgänglighet och vansinniga priser som gör att piratmarknaderna blomstrar.

Bland annat spelföretagen spottar ut halv-fabrikat på marknaden som knappt fungerar, dom kräver dom ”ärliga” köparna på 500-600 kr för spelet och sedan intresset svalnat för spelet (1-3 månader senare) så spottar dom ut något mer skräp och lägger ned underhåll och uppdatering av spelet du köpt för dyra pengar.

Om du vill vara ”hipp o inne” så får du köpa ett nytt spel för 500-600 kr och sedan börjar det om igen. Faktumet är att dom flesta pirater bara är pirater på grund av oärliga mjukvarutillverkare. Du ska inte tro att du går säker även om du köper spel från större bolag som UBI eller EA, dom är lika elaka som små giriga företag i öst. Dom har dock pengar att hålla liv i spel längre, helst om dom kan ta extra betalt för nytt innehåll i spelen.

Spel som kom ut för 1 år sedan är redan bortglömda, medan väl uttänkta spel som exempelvis PAC-MAN, vilken hade sin debut 1980, fortfarande är en av världens mest kända spel. Men då var det fråga om kvalité och inte kvantitet.

Nä, om det kommer något som är värt att köpa, då gör jag det också. Men så länge det inte existerar någon som helst kvalité eller tanke inom spelmarknaden idag så kommer varken jag eller majoriteten av konsumenterna att spendera sina pengar.

9 av 10 spel som jag köper är av independent studios som faktiskt tillverkar både roliga, intressanta och brilliant snygga spel. Det är alla dessa studios som faktiskt fortfarande bryr sig om upplevelsen med ett spel, och inte har en målsättning att lura konsumenter och sedan klaga på att ingen köper deras digitala dynga.

Bah, nu blev jag så irriterad och trött så jag lägger ned här. Jag återkommer nog till ämnet snart igen, men nu måste jag sova några minuter.

Ha en trevlig natt.