Läsarfrågor: Note 8 vs iPhone X

Hejsan alla läsare. Nu tänkte jag ta tillfället i akt och svara på lite fler frågor och påståenden rörande iPhone X. Jag kommer att jämföra den med Note 8, eftersom jag har beställt en sådan. Det blir ett snabbt inlägg, men jag ska försöka hinna med så många som möjligt. Låt oss börja…

  • Super Retina är mycket bättre än Super AMOLED, du säger att den är sämre! Vad baserar du det på?
    Först och främst vill jag bara säga att Apple aldrig har sagt att den är bättre än någon annan skärm med AMOLED, jag bifogar en screenshot nedan…
    Bra kontrast, hög upplösning, tunn, ljus, stödjer ett brett färgspektrum, korrekt i färgerna. Den har rent tekniskt:
  • En upplösning på 2436×1126 (Note 8 har 2960×1440)
  • En ljusstyrka på 625 nits (Note 8 har 1240 nits).
  • DCI-P3 färgområdet till 100% (Note 8 överträffar DCI-P3 med 12%)
  • En kontrast på 1000000:1 (Note 8 har ”infinity to one”)

Anledningen att jag är ”negativ” är att jag vet att jag har rätt i att Apple bara snackar marknadsföringsspråk med sina konsumenter rörande iPhone X. Dom ljuger givetvis inte, dom säger aldrig att den är bäst heller. Det är bara konsumenter som läser mellan raderna som tror att det är så. =)

Mindre än 8 Plus, men bättre batteritid. Det är väl utveckling?
iPhone X är mindre än iPhone 8 Plus, men den flera timmar sämre batteritid också, trots liknande innehåll och fördelen med AMOLED. Apples jämförelse i presentationen var med vanliga iPhone 7 (lilla modellen), där iPhone X faktiskt har 2 timmar bättre batteritid… =)

Jag garanterar att Apple kommer att göra trådlös laddning bättre än alla andra.
Alla iPhone användare kommer i alla fall att tro det. iPhone 8, 8 Plus och X stödjer QI-trådlös laddning, vilket alltid är något. Men Galaxy Note 8, och flera generationer bakåt, stödjer AFC, QI och PMA standarder. Detta gör att du inte behöver fundera OM det kommer att fungera att ladda trådlöst där det finns möjlighet att lägga ned sin telefon. Dessutom laddar AFC (Adaptive Fast Charging) standarden väldigt snabbt. Dock håller jag med om att Apple kommer att tvinga fram fler produkter med QI standard på marknaden, vilket är bra. Trots att priserna lär skjuta i höjden… =)

Orsaken till att iPhone X är så dyr beror på att Samsung höjt priserna på AMOLED skärmarna. Sedan får kunderna betala priset. Är det rätt?
Det korta svaret, ja. Om jag hade varit Samsung så hade jag höjt priset för att göra skärmarna till Apple. Jag vet dock att Samsung fick bygga en ny fabrik för att leverera dessa skärmar, så man får nog räkna med lite högre kostnader. Dock är det ju upp till Apple att välja Samsungs fantastiska skärmar, eller en IPS-LCD skärm som i iPhone 8/8 Plus. Ingen tvingade dom eller lurade dom. Jag hörde att Apples LCD skärmar kostar runt 35 dollar att tillverka, medan Samsungs AMOLED skärm kostar runt 140 dollar. Att Apple sedan tar ut upp till 13.195 kr för en iPhone X, det lämnar ju en hel del marginal… Köp något annat istället är mitt råd. Någonstans måste man sätta ned foten och säga ”nej, nu får det räcka”. =)

Skyddad på en mikroskopisk nivå mot vatten…!
Detta var ingen fråga, men jag var tvungen att ta med den efter att jag sett på presentationen. ”iPhone X is precision-engineered at a microscopic level to protect against water, splashes, and dust”. Trots denna ”extrema precision” så har iPhone X bara en IP klassning på 67, där Samsung och många andra tillverkare lyckats med IP 68. Dessutom kan man enkelt säga att dom flesta telefoner i världen är tillverkade just på en mikroskopisk nivå. Det är så man får sakerna att passa nu för tiden. Apple är så fulla av skitsnack att dom till och med säger att iPhone X är tillverkad av ”surgical grade stainless steel”. Suck… Ni vet väl att det går att köpa grytor, stekpannor och bestick i samma material? Detta är ingenting magiskt och dom kostar inte i närheten av 10.000 kr. =)

All screen, no borders. Apple var först!
Nä. Seriöst. Titta på telefonen… Allvarligt, jag lägger en bild här nedanför… Det kan omöjligtvis bara vara jag som ser dom stora svarta kanterna runt om hela telefonen?

Faktum är att kanterna på iPhone X troligen är bredare än dom på iPhone 7 och 7 Plus. Det är egentligen bara nedre kanten som är reducerad och den övre har fått öron. Titta på en bild på en Galaxy Note 8 och jämför kanterna…

Ibland när jag läser kommentarer om att iPhone X inte har några kanter så börjar jag fundera om inte marknadsföring är viktigare än själva produkten. Det verkar som att om Apple säger att den är bäst, så måste den automatiskt vara det. Skrämmande.

Slutligen… (nu hinner jag inte med mer frågor, imorgon kommer fler)
Det verkar nu som att jag blivit en riktig Samsung fanboy, men sanningen är långt ifrån. Jag gillar inte Samsung alls och Note 8 är bara ett försök att väcka en för länge sedan förlorad gnista. Men jag jämför gärna Samsungs bästa med Apples bästa i detta fall, eftersom det faktiskt är Samsung som tillverkat den aspekt av iPhone X som många eftertraktar mest, skärmen.

Men jag ber alla som sitter och dräglar över ”det bästa från Apple” att avvakta lite. Apples försök att vara Android kan visa sig vara en stor miss från deras sida. Först och främst så är hanteringen av telefonen helt ny, för att anpassa sig till tekniska lösningar som den stora skärmen. Dessutom har man tagit bort funktioner som möjligheten att förminska skärmen för att nå med en hand. På en telefon som faktiskt är så avlång att den skulle behöva en sådan funktion.

Att sedan dela på status menyerna som Android hade tidigare (man drar ned från höger ”öra” för att få en meny, från vänster ”öra” för att få en annan) är ingen bra lösning. Det är därför Android har lämnat det bakom sig för ett bra tag sedan. Att Apple sedan plockar upp den spillran och försöker sälja den som ”unik användarupplevelse” är inget mindre än skrattretande, i alla fall för mig.

Du får en telefon som saknar hörlursutgång, har medioker batteritid. Men för ytterligare 1000-1500 kr så får du i alla fall snabbladdning… Yay! Dessutom har Apple nu tillverkat ett flip-skal till iPhone X, som bara kostar 1.000 kr… (!!!)

Gör dig och din plånbok en tjänst… Avvakta lite innan du bestämmer dig. Du behöver inte skynda dig att förbeställa något, eftersom det kommer att dröja tills efter årsskiftet innan du får hålla i den ändå. Då kanske det har dykt upp något bättre från någon annan tillverkare… *host*Huawei*host*… =)

Ha en trevlig kväll.