Läsarfrågor: Apple och iPhone 7

Här kommer ännu en laddning med läsarfrågor. Denna gång har jag ”filtrerat” allt som handlar om Apple och iPhone 7 och dedikerat detta inlägg till det ämnet.

Låt oss börja.

När kommer iPhone 7 / 7 Plus att presenteras?
Apple kommer att ha ett ”Special Event” den 7/9 och presentationen kommer att vara tillgänglig direkt via deras hemsida, live. (Du måste ha en i-apparat för att se presentationen live, glöm inte det.)

Har du provat iOS 10, vad tycker du om den i så fall?
Jag använder iOS 10 Beta och har gjort det ett tag nu. Jag tycker att utvecklingen av iOS går framåt precis i rätt takt. Apple har faktiskt lagt till så mycket funktioner att jag befarar att mycket kommer att glömmas bort av konsumenterna. Lite av ”Android-sjukan” så att säga.

Kommer du att köpa en Android eller iPhone härnäst?
Jag kommer givetvis att ha i princip alla telefoner som kommer ut. Om inte Apple överraskar med en ultimat telefon, i vilket fall jag skippar Android helt och hållet. Jo, risken är stor åt bägge håll just nu.

Skulle du säga att en iPhone är bättre än en Android telefon i hårdvara?
Själva hårdvaran mellan iPhone och Android (exempelvis HTC 10) skiljer sig inte speciellt mycket. iPhone 6S Plus är snabbare, har bättre kamera och faktiskt bättre ljud (i högtalarna). Problemet är att min iPhone är 1 år gammal nu, men HTC 10 kom precis ut… Strax kommer nästa iPhone ut och tillverkarna kommer att försöka hinna ikapp i ytterligare ett år.

Men, givetvis går det att säga att Android telefoner har bättre saker än en iPhone, men då måste du klippa och klistra mellan olika telefoner för att få en vinnare. Exempelvis har Samsung S7 bättre kamera, men sämre ljud, batteri och mycket annat. Men HTC 10 har bättre ljud (hörlurar), men sämre batteri och kamera. Det finns massor av andra exempel.

Om man lägger ihop alla bra delar från Android så hade man fått en ultimat telefon, men dessvärre är det bara iPhone som checkar dom flesta rutor när det gäller kvalité, funktionalitet och prisvärdhet.

Hur gick det med din iPhone, något nytt?
Som många vet så lämnade jag in min iPhone 6S Plus med trasig skärm, fick tillbaka den trasig OCH fick betala för det… Så, här är jag nu. Förutom den spricka som nådde från ”volym upp” ända ned till knappen på framsidan så har jag hittat en till hårfin spricka från höger om högtalaren på framsidan ned mot höger sida om skärmen. Skitföretaget mcare i Stockholm gick igenom telefonen två gånger utan att ens se sprickan i skärmen, trots att jag beskrev i detalj var och hur dom skulle titta för att se den… Bra gjort av dom och gissningsvis är jag inte ensam om att hamna i denna situation. Men nu orkar jag inte bråka mer, eftersom jag troligen bara får betala igen för att få min trasiga telefon tillbaka. Kortfattat kan jag säga att dom bara är ute för att blåsa folk, säkert i samarbete med försäkringsbolaget Moderna Försäkringar, som behandlade mig som en kriminell från första början. Ta inga försäkringar på din telefon, det är i 9 fall av 10 en blåsning, oavsett hur bra det ser ut på papper.

När tror du iPhone 7 kommer ut i Sverige?
Apple brukar vara rätt så snabba på att sprida iPhones över världen. Jag skulle gissa att du i bästa fall kan få tag på en telefon redan i slutet på Oktober, men troligen först i November.

Vad tror du iPhone 7 kommer att kosta vid release?
iPhone 7 kommer att kosta runt 7.500 för 32 Gb, 8.700 kr för 64 Gb, 9.800 kr för 128 Gb. iPhone 7 Plus/Pro kommer att bli lite dyrare med ett pris på ungefär 8.600 kr för 32 Gb, 9.700 för 64 Gb och slutligen 10.800 kr för 128 Gb. Jag misstänker dock att Plus modellen kommer att bli dyrare i år, eftersom den inte innehåller samma hårdvara på många nivåer, utan verkar bli mer av en ”Pro” version. Hur som helst lär ingen av modellerna bli billigare än mina uppskattade priser. =)

Om du fick välja/fantisera fritt om en ny funktion på nya iPhonen, vad skulle det vara?
Kanske en värmekamera, vid sidan om den vanliga. Det hade varit lite roligt. Men realistiskt så hoppas jag bara på en bättre kamera och bättre ljud. =)

Om jag ska köpa en iPhone 7, vilken storlek ska jag välja?
Titta på den storlek du tror att du behöver och köp den över. =) Med iPhones så är det tråkigt att få för lite minne, men jag skulle tro att 99.9% av alla användare klarar sig med 64 Gb. Med tanke på molnlagringar och andra alternativa lagringsutrymmen så går det mesta att lösa även med mindre lagring (32).

Om du gissar, hur mycket minne kommer iPhone 7 att ha?
95% säker på att iPhone 7 kommer att ha 2 Gb, medan 7 Plus/Pro kommer att ha 3 Gb minne.

Vilka färger kommer iPhone 7 att ha, kommer det en svart version?
Det lutar åt att svart är den färg som efterfrågats mest av Apple-isterna. Guld, Grå, Rosa, Silver, Svart… Mer exotiskt än så blir det nog inte. =) Personligen tycker jag att svart är lite trist. Apple borde faktiskt ta chansen att släppa en orange, eller pastellfärgad telefon istället. Hur roligt hade inte det varit. Dock är det nog ett brott mot deras stilregler. =)

Tror du att Apple tar bort 3.5 mm hörlursuttaget på telefonerna?
Jag vet inte riktigt, men eftersom Kinesiska tillverkare börjar ta bort uttaget så lutar det onekligen åt det hållet. Personligen tycker jag varken bu eller bä rörande hörlursuttaget. Om det betyder bättre ljud så är jag för det. Apple brukar inte gissa sig fram på marknaden (längre) utan spelar med rätt säkra kort. Om dom tar bort uttaget så finns det en bra anledning och säkert en baktanke som många missat.

Det var alla frågor jag hinner med idag. Ha en trevlig kväll.